Végre rávetted magad a mozgásra? Ez az 5 legrosszabb dolog, amit edzés után tehetsz

Hiába a tökéletes edzésterv, önmagad és a kifogásaid legyűrése, ha sportolás után te is elköveted ezeket a hibákat. A következő 5 baklövés hátráltatni fog a céljaid elérésében.

Nem könnyű rábírni magunkat az edzésre. Sokszor komoly erőfeszítésünkbe kerül, hogy a kanapén henyélés helyett az egészségünket válasszuk. Éppen ezért fontos, hogy ha már sikerült leküzdeni a kifogásainkat, akkor ne szabotáljuk magunkat edzés utáni rossz szokásokkal. Annak ellenére, hogy azt gondoljuk, az egészséges test az edzőterem falai között formálódik, valójában legalább annyira fontos az is, mit teszünk, miután diadalittasan hazaérünk egy-egy edzésről. Íme, 5 dolog, ami hátráltatni fog a céljaid elérésében:

1. A nap többi részét a kanapén töltöd

Csábító a gondolat, hogy kiérdemeltél egy napot a kanapén a Netflixet bámulva, ha az elmúlt két órát az edzőteremben töltötted. Az edzés azonban nagyon kis szeletét teszi ki egy napodnak, ezért ne használd felmentésként a sportot arra, hogy ne kelljen semmit csinálnod miután hazaértél. Ehelyett inkább válassz valami könnyű aktivitást a nap többi részében, állj fel, sétálj, nyújtózz nagyokat. A nem túl megerőltető testmozgás remek módja a regenerálódásnak.

fotó: Kathrin Ziegler/GettyImages

2. Helytelenül töltöd vissza az energiát a szervezetedbe

Az edzést követő 20-30 percben érdemes visszatölteni az energiaraktárakat. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mivel. Általában két alapvető hibát követünk el a sportolás utáni étkezés során. Vagy nem eszünk, iszunk eleget, így dehidratálttá és fáradttá válunk, vagy pedig úgy gondoljuk, hogy most aztán bármit megehetünk, amit csak szemünk, szánk kíván, hiszen letudtuk mára a kötelező mozgást. Csak azért, mert keményen edzettél, ne engedd, hogy úrrá legyen rajtad a falánkság és a túlevéssel semmissé tedd minden erőfeszítésed. Megfelelő üzemanyagra van szüksége a testednek, ahhoz, hogy jól működjön. A legjobb, ha a müzliszelet vagy shake helyett egy teljes értékű étkezést iktatsz be, ami tartalmaz jó minőségű szénhidrátot, kellő mennyiségű fehérjét és egy kevés zsírt is.

túlevés
Fotó: Hollie Fernando/Getty Images

3. Minden izzasztó feladatot le szeretnél tudni

Elsőre jól hangzik, hogy ha már úgyis kimelegedtél, akkor miért ne végeznéd el a kerti munkát mielőtt megmosakodnál? Lenyírhatnád a füvet, gyomlálhatnál, lapátolhatnád a havat, vagy más nehéz munkákat végezhetnél, amikre előbb-utóbb úgyis sort kellene kerítened. De ez nagyon megviselheti a fáradt izmokat, különösen, ha részben dehidratált és/vagy éhes vagy az edzéstől. Amikor az izmaid már kimerültek, az olyan tevékenységek, mint a nagytakarítás, a létrára mászkálás és a nehéz eszközök emelgetése nagy mértékben megnöveli a sérülések esélyét. Ezeket a dolgokat inkább halaszd máskorra és helyette add meg magadnak a feltöltődés idejét.

4. Az edzős ruháidban maradsz

Egyértelműnek tűnik, hogy edzés után kibújjunk a nyirkos ruháinkból, azonban sokszor előfordul, hogyha nem izzadtunk meg annyira a mozgástól, akkor még otthon teszünk-veszünk, elugrunk a boltba abban a ruhában, amiben edzettünk. A nedves sportruha azonban tökéletes táptalaj a baktériumoknak. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a regenerálódást is akadályozhatja, ha nem tudnak kellően átmelegedni az izmok. Éppen ezért fontos, hogy sportolás után kényelmes, száraz ruhát vegyél fel.

Nő edzés után.
Fotó: svetikd / Getty Images

5. Alábecsülöd a „gyengébb” edzéseket

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogyha nem volt elég kemény vagy kimerítő az edzés, hogy kihagyjuk a regenerálódásra szánt időt. Elbagatellizáljuk az eredményeinket, ezért elkezdjük túlhajtani magunkat és nem figyelünk oda a testünk jelzéseire. Attól, mert nem halsz bele az edzésbe, még igenis edzettél. Bánj a testeddel tisztelettel, függetlenül attól, hogy milyen hosszú vagy kemény edzést végeztél. A tested meg fogja hálálni, ha vigyázol rá és hagysz időt az újratöltődésre.

Forrás: Women’s Health
Nyitókép: Jackyenjoyphotography/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: