5 magyar grafikus az Instagramról, akiknek minden élethelyzetre van egy frappáns üzenetük

Szellemes, elgondolkodtató és szemet gyönyörködtető illusztrációk, amelyek alkotói azonnal belopták magukat a szívünkbe. 5 magyar grafikus és a woohoo. lávsztorija következik.

A 21. század képzőművészei jól tudják, hogy a közösségi médiaoldalak remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a munkásságukat minél több emberrel megismertessék. Ez az oka annak, hogy újra és újra érdemes belevetni magunkat az Instagram szelfitengerébe, abban reménykedve, hogy egy tehetséges grafikus profiljára bukkanunk. Az alkotók persze azon túl, hogy bevonnak minket csodás vizuális világukba, igyekeznek kapcsolatot kialakítani velünk. Markáns üzenetekkel, szellemes megoldásokkal reagálnak az őket (és minket) körülvevő világra, ezzel hatásosan hívják fel a figyelmünket egy-egy néha globális, máskor lokális problémára. A monoton hétköznapok körforgásából szakítanak ki minket posztjaikkal, amelyeket sokszor abszurd humorral vagy öniróniával fűszereznek. De az sem ritka, hogy egyetlen rajz elég ahhoz, hogy arcon csapjon bennünket a valósággal, és egy kicsit átfogalmazzuk a világról alkotott képünket.

A woohoo.-n már összegyűjtöttünk 4 külföldi és 1 magyar grafikus-művészt, akiért rajongunk, de azóta eltelt néhány hónap és még tovább bővült a listánk. Ezúttal 6 magyar grafikust (5 oldalt) mutatunk be, akiknek érdemes rendszeresen látogatni a profilját – vagy egyszerűen csak bekövetni őket – és lájkokkal elismerni a munkájukat. Nézzük, kik ők.

@renyagyar

@renyagyar/Instagram

Biacsics Renátát, azaz a @renyagyár névre keresztelt oldal megálmodóját a népakarat (lefordítva: közel 9 ezer követő feletti Instagram-bázisa) emelte a látóterünkbe. A @renyagyar valójában egy vizuális napló, hiszen Renáta illusztrációi teljesen hétköznapi szituációkat mutatnak be, amelyeket saját élete, a családja és a barátai inspiráltak. Alkotásaiból nem hiányozhat a fekete humor, az önirónia és egy csepp társadalomkritika sem, ezek teszik igazán szerethetővé azokat a képeket, amelyekkel igazán könnyű azonosulni. Szinte minden illusztrációban magunkra vagy egy barátunkra ismerhetünk, ha mégsem, akkor Renáta vicces posztjain vagy tanácsain nevethetünk nagyot: például azon, hogy ne fogadjunk örökbe olyan kicsi kutyát, akit szemüveg nélkül nem látunk. A sikeres grafikus-művész nemcsak az internetezők szívét hódította meg, több felkérést is kapott, hogy kávézók és szabadtéri helyszínek falait munkáival díszítse. Legújabb festményét pedig a pécsi Szabadkikötő közösségi klubban találhatjuk meg.

@czikkcakk

@czikkcakk/Instagram

Czikkely Panni, azaz a czikkcakk márka és Instagram oldal alapítója idén fejezte be a MOME formatervező művész mesterképzését, de hobbi szinten grafikusként és illusztrátorként is tevékenykedik – az emberek legnagyobb örömére. Grafikáit akár a pasztellvilág 7 Insta-csodája közé is sorolhatnánk, ugyanis hihetetlenül kellemes hangulatot árasztó rajzai mindig ezekben az árnyalatokban pompáznak. A képek legtöbbször saját érzései és gondolatai alapján születnek meg, és sokszor feltűnnek rajtuk a védjegyévé vált hosszú hajú, lesütött szemű lányok, a kávé és a növények. Valamint ő is megcsillogtatja remek humorérzékét, illetve motiváló üzenetekkel látja el követőit. Emellett az irodalom népszerűsítése is szívügye: a költészet napján Biró Eszterrel közösen elindították a Rímképlett 7 napos versillusztráló kihívását, aminek már a folytatását is tervezik.

@mozkondas

@mozkondas/Instagram

‚‚viccünk jöttelni’’ – Leé Andrea és Koppányi Rita, a mözKondás oldal ötletgazdái már a bemutatkozásban egyértelművé teszik, sok komolyság nem, inkább kissé fárasztó, de nagyon szerethető humor jellemzi a munkásságukat. A posztok alapján nem sokan gondolnák, hogy a @mozkondas, vagy ahogyan az alapítók emlegetik, a Kondás ötlete két HR-es hölgy fejéből pattant ki. Pedig így történt, és az indulás óta már több mint 11 ezer követőt gyűjtöttek össze, akik hozzájuk hasonlóan értékelik a furcsa, mégis rendkívül szórakoztató poénokat. Az abszurd humor és a magyar közmondások/szállóigék szerelemgyerekeként született meg a ‚‚madarat tolláról, kecskét káposztáról’’ és a ‚‚nem minden arany, ami János’’ kezdetű mondat is, amiket annyira megszerettünk, hogy legszívesebben magunkra varratnánk. Az ügyes szójáték már önmagában elég, hogy imádjuk a Kondást, de ezt tovább tetőzik azok a gyermeki rajzok, amikkel ezeket a lehetetlen helyzeteket illusztrálják. 

@nematecsajod

@nematecsajod/Instagram

Erős független nő, aki emellett messze földön híres csirkeszárny evő bajnok is – állítja magáról Havasi Dóra, akit az Instagramon csak @nematecsajod néven ismernek. A csirkeszárnyas infót mi nem tudjuk megerősíteni, de az biztos, hogy a girlpower hitvallása és feminista nézetei minden grafikáján nyomot hagynak. Szellemes grafikái nagyon sokszor edukatív szerepet is betöltenek és valamilyen globális, a nőket rendszeresen érintő problémára hívják fel a figyelmet – ez lehet a gyermekvállalás kérdése, a szexuális zaklatás, a nemi alapú megkülönböztetés és a társadalmi elvárások. A @nematecsajod oldal tökéletes, ha egy kis támogatásra lenne szükséged, hiszen rendkívüli közösség gyűlt itt össze. Dóra a posztjai alatt lelkesítő üzenteit vagy határozott véleményét is megosztja másokkal, sok esetben éreztük, hogy a szívünkből szólt és mi sem fogalmazhattuk volna meg jobban. 

@margaretalany

@margaretalany/Instagram

Végiggörgetni a @margaretalany Instagram oldalt majdnem felér egy terápiával, ugyanis Martos Juli nemcsak ügyes illusztrátor, hanem a pszichológiában is jártas. Ez a két készség segít neki abban, hogy tökéletesen képekbe öntse azokat a gondolatokat, kérdéseket és problémákat, amelyek mindannyiunk fejében megfogalmazódnak. A komoly tartalomhoz játékos, szinte kislányos stílus társul – Juli ezzel a vizuális trükkel szeretne egy kicsit visszanyúlni gyermeki énjéhez, aki gátlástalanul élte az életét és nem kötötte semmilyen szabályrendszer vagy norma. A művészet számára terápia, amivel nemcsak saját életét, hanem másokét is segíti. ‚‚A vírus elől elbújhatsz, de a problémáid elől nem’’ felirattal díszített kép például feltárja előttünk a valóságot és gondolkodásra késztet. A ‚‚te vagy az, akit egész életedben vártál’’ pedig arra emlékeztet, milyen nagy dolgokra lehetünk képesek, ha hiszünk saját magunkban. Ha elmélyülnél egy kicsit a gondolataidban vagy egy pozitív érzelmi löketre van szükséged, Julinál mindent megtalálsz hozzá.

Nyitókép: @renyagyar/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: