5 magyar szépségguru elárulta, szerintük idén mire kell figyelnünk a bőrápolás és a sminkelés terén

2020-ban a koronavírus-járvány minden területen felforgatta az életünket, ez alól a szépségápolási rutinunk sem volt kivétel. 5 hazai beauty influenszert kérdeztünk arról, milyen hatással lehet ez az idei évre és az ő szokásaik hogyan változtak meg.

Torkos Rita (@torkosrita)

Fotó: Panamy Photo

A saját tapasztalataim alapján azt mondanám, idén a bőrápolás az eddiginél is nagyobb figyelmet kap a legtöbb nő életében. A bevált rutinok mellé újabb rituálékat vezetünk be, legalábbis én biztosan ezt teszem. A sok otthon töltött nap alatt több idő jutott magamra, így amit az előző években elhanyagoltam, azt most igyekszem pótolni. A rohanós napjaimon például mindig problémát okozott a megfelelő folyadékbevitel, így elhatároztam, hogy ezen változtatok. Igyekszem napi 2,5 liter vizet fogyasztani, ha edzek, akkor akár 1,5 literrel többet is, hogy a bőröm hidratált maradjon. A megfelelő reggeli arctisztítás után egy hialuronsavas szérumot használok, ami elősegíti a nappali és hidratálókrém gyorsabb és jobb felszívódását. Heti 3-5 alkalommal időt fordítok arra, hogy elektromos arctisztítóval átdörzsöljem a bőrömet, és egy tápláló krémmel megnyugtassam. Minden este alaposan megtisztítom az arcbőröm, és heti egy alkalommal fátyolmaszkot teszek fel az éjszakai krém használata előtt.

A sminkelési szokásaimban ennél nagyobb változást hozott a tavalyi év. Lényegesen kevesebb sminket használok a hétköznapokon, mint azelőtt. A maszk alatt általában csak ajakápolót viselek, így a szájkontúrceruzák, rúzsok és szájfények most másodlagos szerepet kapnak. Amikor néhány „no makeup makeup” nap után vágyom egy határozottabb megjelenésre, akkor szemhangsúlyos sminket készítek magamnak. A természetes külső, így az egészséges és friss arcbőr az, ami továbbra is uralni fogja a beauty szektort (ez a tökéletes sminkek alapja is), ráadásul az ápolására most több időnk és lehetőségünk adódik.

Módis Gabriella (@gabriellamodis)

Fotó: Tálos Sarolta

Mivel az utóbbi időben alig járunk valahova ha mégis, azt is maszkban tesszük , így én szinte teljes mértékben mellőzöm a dekorkozmetikai termékek használatát a mindennapokban. Aztán egyszer, amikor már besokalltam a natúr ábrázatomtól, olyan drámai pillákat festettem magamnak, ami korábban nem volt jellemző rám. Azonban a maszkból feláramló pára szépen leolvasztotta a sok festéket, és a végeredmény az lett, hogy úgy néztem ki, mint egy panda. Ezért tapasztalatból mondhatom, erre érdemes odafigyelni. Ha a maszkviselés mellett szeretnénk kiemelni a tekintetünket, azt tegyük vízálló kozmetikumokkal. 

A hosszútávú maszkviselés következtében bőrünk befülled, kidörzsölődhet és irritálódhat, nedvességet veszít, mivel stressznek van kitéve és nem éri friss levegő. Rendszeres tisztítással és hidratálással sokat javíthatunk a bőrérzeten, valamint a megfelelő bőrápolási rutin a bőrt érő kellemetlen hatások ellen is véd. Egy jó hidratáló tisztító krém megszabadít a szennyeződésektől, így a baktériumok nem szaporodnak annyira gyorsan a maszk alatt. Második lépés nálam a hidratáló krémmel való bőrerősítő és védő ápolás. Tehát a legnagyobb változás nálam annyiban összegezhető, hogy minimálisan festem magam, de maximálisan odafigyelek a bőrápolásra. 

Szabó Doris (@szabodoris_)

Fotó: Molnár Böbi

2021-ben a szépség egyértelműen egy új arcát fordítja felénk. Ennek a fordulatnak a mozgatórugója az önazonosságra való törekvés. Egy olyan új hozzáállás, ami során felfedezzük, hogy a szépség fogalma túlmutathat a tökéletesség és az egyformaság hajszolásán. Hiszen mindenhol a szépet keressük, de a szépség mindenkinek más. Sokszor érthetetlen, kiszámíthatatlan, hogy miért hat ránk valami vagy valaki, más miért nem. És mindenkiben ott van a széppé válás képessége.

Ezt talán a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha egyfajta összhangra törekszünk. Egy olyan finomhangolásra, amely során a külső és a belső szépségünk halkan összecseng. A tökéletes harmónia elérése önmagában nagy feladat, annak örökkévaló megtartása pedig szinte lehetetlen. Sokszor csak megközelíteni lehet azt az állapotot, amikor az ember megtalálja testi-lelki egyensúlyát, és együtt rezeg az univerzummal. Ez csak pillanatokra sikerülhet, ezért állandó törekvés, tanulás az, amiben élünk. És ez így van jól. Egy ilyen törekvés lehet, hogy a szépségünk ápolását más oldalról közelítjük meg. Szerintem ennek az alappillére, hogy a bőrápolásra legalább olyan nagy hangsúlyt kell fektetnünk, mint a sminkelésre. Fedezzük fel, hogy a szép bőr nemcsak egészségesebb, hanem jóval kevesebb sminket is igényel. A reggeli és esti bőrápolási rutin kialakításával pedig nem csak kívülről támogatjuk a szépségünket: ezek a rituálék rendszert adnak, és nyugalommal töltik el az embert. Az én tanácsom az, hogy legyen egy boldogságtervünk. Ajándékozzuk meg magunkat minden nap valamivel, amitől aznap kiteljesedhetünk. Ebben segíthet egy pár lépésből álló szépségrituálé is.

Jaksa Petra (@peonilla)

Fotó: Tóth Regina

„Azt gondolom, hogy a rendkívüli helyzet pozitív hozadéka lehet a sokkal tudatosabb bőrápolás. Szerintem az emberek elkezdték komolyabban venni az otthoni, mindennapos rutinjaikat. Ennek kifejezetten örülök, hiszen nem egy-egy szalonkezeléstől lesz szép a bőrünk, hanem attól, hogyan foglalkozunk vele napról napra. Egyre többen érdeklődnek a komolyabb hatóanyagok iránt, szeretnék érteni, hogy mit miért használnak – én ezt nagyon üdvözítem és ezt az üzenetet közvetítem a blogomon is. Fontos, hogy figyeljük a saját bőrünket, értsük meg, mire van szüksége, és tanuljunk meg INCI-t elemezni, ha eddig nem tettük. Ehhez már most számos zseniális eszköz van a segítségünkre, de biztos vagyok benne, hogy az otthon használható komolyabb beauty eszközök piaca a jövőben tovább erősödik és bővül. Az én nagy kedvencem a LED és a microáramos arclifting.

Remélem, hogy a belülről szépülés és az egészség-bőr kapcsolata is egyre fontosabb lesz. Szerintem az Instagramon és más social media platformokon a természetesség fog előtérbe kerülni: a retus-mentes bőr, amin látszanak a pórusok, a szarkalábak. Egyre inkább az igazira, a filtermentes valóságra vágyunk. Talán így sokkal jobban tudunk majd kapcsolódni egymáshoz, hiszen megértjük, hogy senki sem tökéletes. Erre pedig most különösen nagy szükség van.”

Pintér Kincső (@allkindsofcrazycolors)

Fotó: Gulyás Pálmi

„Mint a világunk, úgy minden szokásunk is hatalmas változáson ment keresztül 2020-ban. Szerintem a bőrápolási szokásaik alapján két nagy csoportra oszthattuk az embereket. Sokan tudatosabbak lettek és odafigyelnek, hogy milyen termékeket használnak. Azonban teljesen természetes az is, ha valakivel éppen az ellenkezője történt: egy kicsit elhanyagolta a bőrét, mert azt gondolta, „úgysem lát senki”. 2020 egy mentálisan megerőltető év volt, ezért az embereknek nehéz volt a testi és lelki jólétükkel foglalkozni. Úgy gondolom, 2021-re már belerázódtunk ebbe a szokatlan helyzetbe és a vele járó lemondásokba. Talán most könnyebb lesz több időt szánni magunkra.

Az emberek egy része teljesen átállt az online vásárlásra, de a digitális térben sokkal nehezebb megtalálni a hozzánk illő termékeket. Szerintem az a legfontosabb, hogy figyeljünk a fenntarthatóságra. Ne vásároljuk olyan krémeket vagy sminkeket, amiket majd nem tudunk a szavatossági idő lejárta előtt elhasználni és a kukában kötnek ki. Én ebben szerencsére sokat fejlődtem az elmúlt egy évben. Illetve számomra az is lényeges, hogy milyen alapanyagokból készül és milyen csomagolásban értékesítik a terméket. A bőrápolás terén a Lush Cosmetics-et nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Az ő termékeik fantasztikusak és példaértékű, amit képviselnek. Ha a globális trendeket nézzük, ismét a természetesség lesz a menő. Például a „bushy brow”, azaz a dús, borzolt szemöldök. A „messy bun”  pedig már hónapokkal ezelőtt visszatért az életünkbe. Legnagyobb örömömre az a tendencia is megfigyelhető, hogy a szépségipar egyre befogadóbbá válik. Mindenki úgy szép, ahogyan ő saját magát annak látja. És ezt az üzenetet egyre többen támogatják. Lassan minden márka legalább 40 árnyalatban elkészít egy-egy sminkterméket, hogy bárki megtalálja a bőrszínéhez leginkább passzolót. A kampányokban pedig a tökéletlenséget ünneplik. Ha jóslatokba kellene bocsátkozni, azt mondanám, 2021-ben a férfi szépségápolási piacon figyelhetünk majd meg egy nagy robbanást (a bőrápolás és a sminkelés szempontjából is). És az lesz trend, hogy nem követjük a legnagyobb trendeket. Én csak azt tudom tanácsolni, hogy sminkelj úgy, ahogyan te szépnek érzed magad. Rajzold túl a szádat, készíts magadnak színes műszeplőket vagy borotváld le a szemöldököd. Az egyetlen szabály: mindig legyél önmagad.”

Nyitókép: SanneBerg/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: