5 magyar márka, ahol elképesztően egyedi lakásdekor termékekre bukkanhatsz

Nem számít, hogy a minimalizmus, a bohém stílus vagy az egyedi megoldások állnak közel a szívedhez, a következő magyar brandek között biztosan megtalálod majd a legújabb kedvenced!

Ahogy a magyar divatmárkák legtöbbjéről, úgy a lakásdekorációt kínáló brandekről is elmondható, hogy termékeik több szempontból is fenntarthatók. Például nem tömeggyártásban, hanem gyakran csak megrendelésre készülnek. Emellett sokan nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megbízható forrástól szerezzék be az alapanyagokat, illetve az újrahasznosításra és a hulladék mennyiségének csökkentésére is ügyelnek. Arról nem is beszélve, hogy a hazai piacon is bőven akadnak olyan dizájnermárkák, akik felveszik a versenyt a svéd bútoróriással, a skandináv minimalizmussal. Szóval felejtsd el az IKEA Eiffel-tornyos fali képét, és inkább nézz körül a következő márkák kínálatában, ahol valóban egyedi, szívvel-lélekkel készített dekortermékeket találsz. 

Nalini Home

Fotó: @nalinihome/Instagram

„A Nalini két magyar alkotó közös világából épül fel, amelynek alapját egy lelki testvérséggé alakult barátság képezi” – olvasható a brand Instagram-oldalán. Ugyanis a márka ékszereit Farkas Rita álmodja meg, a Nalini Home mögött pedig Gőrgényi Tímea, vagyis Mea víziói állnak. Utóbbi megtestesíti mindazt, amit Mea fontosnak tart az életében: a spiritualitás, útkeresés, az önismereti utazás, a nőiséghez való kötődés, illetve a színek, a formák és az anyagok szeretete inspirálja azokat a lélegzetelállító lakásdekorációkat, amiket a brand kínálatában láthatunk. Amennyiben a „kevesebb, néha több” elv rajongója vagy, a Nalini termékek finom, egyszerű, geometrikus formái biztosan megérintik a lelked: a gyönyörű fali díszek, gyertyatartók és vázák között mi gyakorlatilag teljesen elvesztünk.

ZUB by zsuzsa barta

Fotó: @zubbyzsuzsabarta/Instagram

Az elmúlt években a fenntarthatóság az életünk minden területén, így a lakásdekoráció kiválasztása során is meghatározó szemponttá vált. A hagyományos gyertyák a háttérbe szorultak, hiszen van néhány olyan hatásuk, ami káros lehet az egészségre. Ezzel szemben a szójából készült verzió paraffinmentes, így teljesen ártalmatlan, ráadásul kétszer hosszabb ideig ég, mint paraffin alapú társaik. Azonban a klasszikus gyertyák mellett egyre többen érdeklődnek a különleges formájú, már-már szoborként is funkcionáló darabokért. A közösségimédiában tavaly robbantak be az emberi testet megformázó, illetve a kocka alakú buborékgyertyák, de idén váltak igazán népszerűvé. A trend egyik legismertebb hazai képviselője a ZUB by zsuzsa barta márka, ahol mindig lecsaphatsz egy különleges darabra.

SOUTERRAIN

Fotó: sou_terrain/Instagram

Játékos, szabálytalan formák és egyedi, feltűnő minták – ha egy statement dekorációt keresel az otthonodba, a Souterrain kerámiák között érdemes körbenézned. Szabályos kör alakú tányért biztosan nem találsz, de nem azért, mert a márka alapítója még csak a szárnyait próbálgatja a kerámiázásban. Valójában Réka már hét éve foglalkozik agyaggal, korábban egy belga kerámiaműhelyben is dolgozott. Ma már saját márkával büszkélkedhet, illetve a LUNO stúdió szabadiskolájában osztja meg az érdeklődőkkel az agyagozás titkait. Természetesen itt ámulatba ejtő, nem mindennapi vázái, imádnivaló kávéscsészéi, csillag alakú hamutartói, valamint gyertya- és tükörtartói is megvásárolhatók. Vagyis érdemes benézni a stúdióba.

Wild Weirdo

Fotó: @_wild_weirdo_/Instagram

Ugye nem gondoltad, hogy egy kedves, állatos díszpárna csak a gyerekszobában díszeleghet? Főleg akkor, ha olyan szellemes, szarkasztikus rövid üzeneteket is olvashatók rajtuk, mint a Wild Weirdo termékein. Varga Fruzsina grafikusi tehetségéhez remek humorérzék is társul – ennek köszönhetően születtek meg azok a weirdók, amikhez egy különleges történet is tartozik. Így testpozitív vízilovakkal, introvertált jetikkel, olimpikon lajhárokkal, tetovált malacokkal, jógázó macskákkal és űrhajós kutyákkal is találkozhatunk. Utóbbi Fruzsina egyik személyes kedvence: „Minden az arcára van írva. Amikor fogalmad sincs semmiről, de próbálsz alkalmazkodni. Úgy tűnik, ez a 2020 erről szól. Mind Lajkák vagyunk akiket kilőttek az űrbe” – írta tavaly az egyik Instagram-posztja alatt. Minden szavával egyetértünk, a Lajka párnát pedig egyszerűen imádjuk.

Printa

Fotó: @printa_budapest/Instagram

A Printa neve nem ismeretlen azoknak, akik otthonosan mozognak a fenntartható divat és design világában. A márka kínálatában ruházati cikkek mellett a legkülönbözőbb, környezetbarát – gyakran zero waste – lakberendezési termékek is megtalálhatók. A dekorációk között látványos, különböző méretben beszerezhető printeket találunk, amelyek kifejezetten úgy terveztek, hogy egymagukban, valamint egymással párosítva is esztétikus látványt nyújtsanak. A Budapest és a Balaton kollekció a hazai tájak előtt tiszteleg, de a Printának köszönhetően vonalrajzos botanikai mintákkal, absztrakt formákkal és arcokkal vagy különleges tipográfiával is díszíthetjük otthonunk falait.

Nyitókép: @printa_budapest, @nalinihome/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: