5 magyar város, ahova mindenképpen látogass el nyáron – ezek hazánk legvirágosabb települései

Amikor a nyaralás szóba kerül, hajlamosak vagyunk külföldi városokban gondolkodni. Pedig hazánkban is rengeteg gyönyörű hely van, melyeket nyáron különösen érdemes felkeresni. A legvirágosabb települések győztesei mindenképpen megérnek egy utazást.

Idén immár 30. alkalommal kelnek versenyre a települések a legvirágosabb címért. A Virágos Magyarország szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2023-ban 30. alkalommal hirdeti meg környezetszépítő versenyét, amelyre 2023. június 15-ig várják a helyi közösségek pályázatait. Az ország legpatinásabb és legnépszerűbb környezetszépítő versenyén az idei évben kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a közösségépítés is.

Bemutatkoznak hazánk csodás városai

A kerek évforduló fontos mérföldkő a folyamatosan megújuló, és évről évre egyre több önkormányzatot és szakmai szervezet megmozgató verseny életében. Nemcsak jubileumi arculatot kap a kezdeményezés, de a verseny történetét feldolgozó ünnepi kiadvány is készül, illetve jubileumi díjat is átadnak idén ősszel. Továbbá – a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közreműködésével – ebben az évben minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével lesz gazdagabb.

A Virágos Magyarország igazi sikertörténet, amely egyszerre szól a környezetünkre irányuló figyelemről és törődésről, illetve a közösségek erejéről. Mozgalmunk folyamatosan megújul, ráadásul évről évre egyre fontosabb szerepet kap a pályázatokban a fenntarthatóság, ezt idén az új, tematikus díjainkkal is igyekszünk kifejezni” – fogalmazott Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke.

Alább az elmúlt évek győztes településeiből válogattunk, amelyek méltán kiérdemelték a legvirágosabb címet. Íme, 5 város, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni idén nyáron:

Debrecen


Hajdú-Bihar vármegye székhelye, hazánk harmadik legnagyobb területű települése. A város főbb látnivalói közé tartozik a Debreceni Református Nagytemplom mellett a Füvészkert, a Nagyerdő, és az 1966 óta megrendezésre kerülő Virágkarnevál. Ez utóbbi idén augusztus 14-20. között kerül megrendezésre, ha még nem jártál a városban, akkor érdemes erre az időpontra időzítened az utazást.

Csopak

Csopak ideális nyári úti cél, már csak a Balaton miatt is. De nemcsak a vízpart és a boros pincék nyújtanak kellemes kikapcsolódást, látnivaló is bőven akad a hangulatos településen. Az Angolkisasszonyok nyaralója, a Csonka torony, a Csákány-hegyi kilátó, vagy a Vízimalom akár egy kerékpáros túra keretében is körbejárható.

Hévíz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mónika Szellő (@travel_life_hu) által megosztott bejegyzés

A fürdőjéről messze földön ismert Hévíz nemcsak valódi feltöltődést, hanem tartalmas kikapcsolódást is biztosít, így garantált, hogy nem lesz időd unatkozni. A wellness lehetőségek széles választéka mellett kitűnő programok is várnak: Pünkösdkor a Szuperhős rendezvény, Szent Iván-éjkor a fáklyás felvonulás és zenés mulatság, júliusban a sörsétány, augusztusban pedig a bornapok.

Szálka

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bogos Zsolt (@bzs_photo) által megosztott bejegyzés

A Szekszárd közelében található település elsősorban a taváról, a festői szépségű Szálkai-tóról ismert. A mesterséges tó ideális a horgászat és a vízi sportok szerelmeseinek, de strandolásra is kiváló. Szuper a kemping, és mindenképpen érdemes kirándulást tenni a Mária kilátóhoz, valamint megnézni a Szerb templomot. A kisvasút pedig a gyerekekkel kötelező program.

Gyula

A híres Várfürdő és az Almássy-kastély mellett a Kolbászmúzeum és a Rádiótörténeti kiállítás is kihagyhatatlan Gyulán. A Várszínház pedig egész nyáron izgalmas előadásokkal, koncertekkel várja a kultúra rajongóit.

Forrás: sajtóközlemény

Nyitókép: Virágos Magyarorszag

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: