5 mesés úticél őszre, ha csak egynapos kiruccanásra jut időd

Nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy több napra magunk mögött hagyjuk a hétköznapok hajtómalmát. De ez nem jelenti azt, hogy a kikapcsolódásról is le kellene mondanunk. Ugyanis a rövid pihenés is pihenés.

Amikor utazáson törjük a fejünket, általában távoli úticélok és hosszú feltöltődés után vágyakozunk. Azonban erre nem mindig van lehetőségünk. Ám, ha elvetjük a lehetőségét annak, hogy ha csak egy napra is, de pihenni tudjunk, értékes élményektől fosztjuk meg magunkat. A rövidebb, de tartalmas kirándulások éppen annyira feltöltik a lemerült energiaraktárainkat, mint a hosszabbak. Az ősznél pedig nincs alkalmasabb időszak néhány lélektöltő barangolásra a természetben.

Balatoni romantika: Zamárdi – Szerelmesek hídja

A Balaton új arcát mutatja az őszi időszakban. Kellemes tóparti séták, romantikus csónakázás helyszíne lehet a magyar tenger, ahol újra egymásra találhatunk a párunkkal. Nincs is jobb helyszín ehhez a Zamárdiban található Szerelmesek hídjánál, ami a Balaton egyik legromantikusabb pontja. A Balaton szíve szoborhoz vezető úton megerősíthetitek az egymás iránti elkötelezettségeteket, miközben gyönyörködtök a naplementében. Nem beszélve arról, hogy ősszel a főszezon zsúfoltságát is elkerülhetjük és ilyenkor a népszerű üdülőhely árai is jóval kedvezőbbek.

Zamárdi, Balaton Szíve Szobor
Fotó: We Love Balaton

Őszi piknik: Budatétényi rózsakert

Néhány finom meleg ital, ínycsiklandozó étel, jó társaság, na meg egy remek helyszín – a tökéletes őszi piknik hozzávalói. Szerencsére messze sem kell mennünk Budapesttől, ha a szabadban, meghitt környezetben falatoznánk. A budatétényi rózsakert, hazánk egyik legnagyobb rózsakertje, még ősszel is nyitva áll a látogatók előtt. Közel 8000 virággal és fenséges illatfelhőjével mindenkit levesz a lábáról. A rozárium ingyen látogatható és mindennap sötétedésig élvezhetjük a kert szépségét.

Budatétényi Rózsakert
Fotó: We Love Budapest

Aktív és passzív kikapcsolódás: Tarcali bányató

Ha nem bánjuk, hogy autóúttal vagy vonatozással kezdjük a napot, akkor a Tarcali bányató tökéletes őszi úti cél lesz számunkra. A hazai kék lagúna egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik. A parton napozhatunk és pihenhetünk, kiélvezve még a vénasszonyok nyarát, de a közelben túrázásra is van lehetőség, így az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is jó választás a türkizkék színű bányató és környéke. Néhány lépcső megmászásával pedig a Tarcal fölé tornyosuló Krisztus-szobrot is megcsodálhatjuk, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tájra.

Fotó: Csodálatos Magyarország

Az ősz zamata: magyar borvidékek

Nincs ősz szüret nélkül. Így nincs igazi őszi gasztronómiai élmény sem egy zamatos bor és rétes nélkül. Az ország több pontján is szerveznek idén szüreti mulatságokat, amikből kedvünkre válogathatunk. A jó kedv és a különleges ételek garantáltak!

  • Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok (2023. október 6-8.)
  • Villányi Vörösbor Fesztivál (2023. október 6-8.)
  • Szüreti mulatság Hollókőn (2023. október 7.)

    Fotó: villány.hu

Kényeztetés testnek, léleknek: Hévízi tófürdő

A méltán híres gyógyvizes Hévízi tó ősszel is páratlan élményt nyújt. Az biztos, hogy a világviszonylatban is ritka természeti képződmény kihagyhatatlan, ha pihenésről van szó. A víz gyógyhatását élvezve elfelejthetjük minden gondunk-bajunk és átadhatjuk magunkat a feltöltődésnek. A tófürdő gyógyírt nyújt reumás panaszokra, gyulladásos ízületi betegségekre és nőgyógyászati problémákra egyaránt. Egy finom ebéd, séta és fürdőzés után pedig új emberként térhetünk haza.

Hévízi Tófürdő
Fotó: hévíz.hu

Nyitókép: Polina Lebed/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: