5 módszer a stressz csökkentésre, amire biztos, hogy nem gondoltál

A mindennapos feszültségek oldására néha a leghétköznapibb megoldások is kiválóak.

A stressz világszinten népbetegségnek számít, és sajnos számos, akár komoly szervi betegséghez is vezethet.

A stressz testünk élettani reakciója bizonyos helyzetekre. Ez azonban nem mindig jelent feltétlenül negatívumot, hiszen vannak olyan esetek, amikor a stressz egyfajta figyelmeztetés, vagy plusz lökést ad, amely lehetővé teheti, hogy elkerüljünk potenciálisan veszélyes helyzeteket. Az intenzív és hosszan tartó stressz azonban károsíthatja az egészséget, fejfájást, alvászavarokat, hasi fájdalmakat, magas vérnyomást, frusztrációt, dühöt és koncentrációs nehézséget is okozhat, ami negatív hatással van a mindennapi életre is.

Több, a témában készült tanulmány arra is rávilágít, hogy a krónikus stressz nagymértékben ronthatja a meglévő patológiákat. Hogyan kezelhetjük tehát azokat az akadályokat, amelyeket az élet elkerülhetetlenül sodor az utunkba, mintegy próbára téve idegeinket?

A stressz kezelésre számos módszer létezik, azonban vannak olyan „hétköznapi” megoldások, amelyekkel elsőre nem is gondolnánk, hogy csökkenteni tudjuk a bennünk folyamatosan növekvő feszültséget.

Játék

A játék egyáltalán nem a gyerekek kiváltsága, sőt, néha kifejezetten jót tesz, ha minden felelősséget félretéve, átadjuk magunkat az önfeledt játék okozta örömöknek. Az Illinoisi Egyetem sport- és turisztikai részlegének kutatói által 900 résztvevő bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy azok, akik „játékos” életet éltek, alacsonyabb stressz-szinttel rendelkeztek, mint akik nem tulajdonítottak komolyabb jelentőséget a játéknak. A játékot ráadásul nem bonyolult beépíteni az életünkbe, és akár családi, vagy baráti programként szervezzük, a stresszes szituációk minimalizálása mellett nagyon sokat segít a társas kapcsolatok elmélyítésében is.

Csinálj valami értelmetlen dolgot

Az életünk nagy részét szabályok szerint éljük, de ezek még akkor is okozhatnak stresszes helyzeteket, ha tudat alatt egyet értünk velük. Mert attól, hogy folyamatosan alkalmazkodunk a szabályokhoz, egyfajta megfelelési kényszert is társítunk hozzá, és igyekszünk mindig az elvárásoknak megfelelni. Ezért néha, akár a napi feladatok közé is érdemes beiktatni egy félórányi szünetet, amikor látszólag értelmetlen dolgot csinálunk. Ülj ki egy parkba, nézd a kisgyerekeket, egyszerűen csak bambulj ki a fejedből és ne gondolj semmire. Egyetlen egy óvintézkedés van ezzel kapcsolatban, hogy a semmittevés ne a TV, vagy a számítógép előtt ülve történjen, mert ott csak újabb ingereket kap az agyad.

Kézműveskedés

Alkotás ereje
Fotó: South_agency / Getty Images

A legjobb lehetőség a stressz levezetésére és a túlterhelt elme lenyugtatására, egy kézműves program. Akár rajzolni vagy festeni támad kedved, esetleg ismét elővennéd a kötőtűt vagy kedvet kaptál a gyöngyfűzéshez, fotózáshoz, ne fogd vissza magad. A kézműves tevékenység ellazít, helyreállítja a közérzetet és rengeteget segíthet a szorongás csökkentésében. Hiszen a türelem mellett koncentrációt és kitartást is igényel, nem véletlen, hogy az olaszok a kötést mentális jógának is nevezik.

Nézegess régi fotókat

Tanulmányok kimutatták, hogy a múltban való vizuális elmélyedés, a régi fotók nézegetése pozitív érzelmeket vált ki. Ez azért következhet be, mert a képek kellemes emlékeket idéznek fel, elgondolkodtatnak, megnevettetnek vagy nosztalgikus hangulatba kerítenek. Ennek hatására pedig a szervezet endorfin hormont bocsát ki, ami azonnali stresszoldó hatással bír. Töltsd le a telefonodra pár régi, kedvenc képedet, és ha éppen úgy érzed egy terhelt munkanapodon, hogy robbanni tudnál, akkor vonulj félre pár percre és nézz rá a pozitív érzelmeket nyújtó emlékeidre.

Olvass

könyv nő olvas otthon
fotó: Fiordaliso/Getty Images

Az olvasás az egyik legjobb tevékenység, ha szeretnél kizökkenni a jelenből. S miközben az agyad elkalandozik vagy álmodozik, izgalmas és új ismeretekre, információkra is szert tehetsz. Több felmérés egyértelműen igazolta, hogy már a napi 10 perces olvasás is jótékonyan hat az egészségi állapotra. Az olvasás ugyanis olyan sok előnnyel jár, hogy akár terápiás tevékenységként is értelmezhetjük. Kapcsold ki a számítógépet, próbálj eltávolodni mindenféle zajforrástól és vizuális ingertől, készíts egy forró gyógyteát, és merülj el egy könyvben.

Forrás: elle.com

Nyitókép: Andrii Bodorai/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: