Fogyni szeretnél? Válassz diétát okosan!

Minden, amit a legnépszerűbb diétákról tudni akartál

Volumetrics, weight watchers vagy Atkins? Dietetikus segít eligazodni a hatékony és az ártalmas módszerek között. Kiderül, miért szabad hat óra után is enni és miért hizlal a koplalás.

„Most már tényleg lefogyok!” – hangzik a fogadalom és az időszakos dőzsölés után gyakran a legdrasztikusabb koplalás következik. Pedig ez hosszú távon inkább csak pluszkilókat és egészségügyi problémákat szül. Sárga Diána, a Semmelweis Egyetemen végzett dietetikus tanácsait érdemes megfogadni, mielőtt bárki kínozni kezdené magát.

„Előfordult már, hogy azért kerestek meg középkorú hölgyek, mert fiatalon állandóan drasztikus fogyókúrákat követtek, amely hatására nem csak a leadott kilók jöttek vissza, de ez a koplalás az emésztésükre, anyagcseréjükre is negatív hatással volt. Ezek egy fenntartható, egészséges és egyénre szabott táplálkozással elkerülhetőek” – mondja Sárga Diána.

Figyelj rá, hogy lefekvés előtt 2-3 órával egyél utoljára Fotó: Pormezz / Shutterstock

Összegyűjtöttünk néhány népszerű és trendi fogyókúrás módszert, melyek előnyeit és hátrányait dietetikus szakértő segített feltérképezni:

90 napos, szétválasztós étrend

Ez egy drasztikus, fizikailag és mentálisan is megterhelő módszer. Lényege a szétválasztás, és éppen ezért egyoldalú táplálkozáson alapszik. Támogatói szerint a gyomor másképp emészti meg a különböző típusú élelmiszereket, ezért fehérje, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapot kell tartani. Így átalakul az emésztés és gyors fogyás várható. Ez azonban tudományosan nem megalapozott.

„Az emésztőenzimek nem úgy működnek, hogy ha az egyik bekapcsol, akkor a többi azonnal leáll. Nem oltják ki egymást, képesek egymás mellett is működni. Sőt, különböző tápanyagok segítik egymás felszívódását is, így kimondottan ajánlott a különféle ételeket együtt elfogyasztani. De más szempontból is aggályos ez a módszer. A diéta szerint a keményítőt külön napon kell fogyasztani, mint a szénhidrátokat annak ellenére, hogy a keményítő is a szénhidrátok közé tartozik. A kizárólag gyümölcsből álló reggelit pedig még egy egészséges embernek sem javaslom, mert hirtelen vércukorszint emelkedést, majd esést vált ki, amelynek hosszú távon a szénhidrát-anyagcserére van negatív hatása” – mondja Sárga Diána.

Hat óra után tényleg tilos enni?
 „Fontosnak tartom az interneten olvasható tévhitek tisztázását. Gyakran hangzik el, hogy este 6 óra után már nem szabad enni. Ehelyett inkább azt javasolnám, hogy lefekvés előtt 2-3 órával legyen az utolsó étkezés, hiszen ha valaki éjfélig ébren van, és 6 után semmiféle táplálékot nem visz a szervezetébe, éhezni fog. Ilyenkor pedig sokan nyúlnak nassolnivalók után. A szenvedés helyett a kiegyensúlyozott, egészségtudatos táplálkozás vezethet sikerre” – szögezi le a dietetikus.
Bármilyen diétát is választasz, a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend Fotó: Ross Helen / Shutterstock

Volumetrics diéta

Sárga Diána szerint ez egy olyan étrend, ami a leginkább hajaz az egészséges táplálkozásra, hiszen tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Nem tilt semmit, de mindent csak mértékkel enged fogyasztani. Egyik alapelve, hogy ne éhezzen az ember azért, hogy csökkenjen a súlya. A zsírdús ételek és a finomított szénhidrátok helyett a magas rosttartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, gabonaféléket, illetve az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások fogyasztását javasolja.

„Vannak új diétairányzatok, amelyek nem sokban térnek el attól, amit kiegyensúlyozott étrendként mi is javaslunk, de az a tapasztalat, hogy sokszor népszerűbbek, mert valamilyen új köntöst kapnak. Én nem vagyok a különböző fogyókúrák híve, hiszen a hosszú távú sikerhez életmódváltásra van szükség” – mondja Sárga Diána.

A vitatott Atkins-módszer

A módszer a szénhidrátbevitel csökkentését hirdeti, hogy a szervezet a testzsírt alakítsa át energiává. Ez az úgynevezett ketózis. „Eredetileg a ketogén diétát az epilepszia kezelésére fejlesztették ki és hatásosnak is bizonyult. Ezt követően kezdték fogyókúrás módszerként is alkalmazni. Ez ideig-óráig működik, ugyanis ha sokáig lecsökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, akkor a szervezet nehezebben tudja előállítani az energiát és elkezdi lebontani a zsírt. Később azonban ugyanezt teszi a fehérjével, vagyis az izmokkal” – mondja. A szakember szerint azonban nem ez az egyetlen oka annak, hogy miért nem javasolt hosszú távon ezt az étrendet követni. Több olyan élelmiszer fogyasztását kell mellőzni, amely egyébként értékes tápanyagforrás.

Hosszú távon nem érdemes olyan diétát követni, ami a szénhidrátbevitel csökkentését hirdeti Fotó: Imcsike/ Shutterstock

Az egyhetes káposzta-diéta

Amely során leginkább levest kell fogyasztani, emellett zöldségeket és gyümölcsöket is szabad, a hét második felében pedig a hús is megengedett. A káposzta miatt azonban gyakori a puffadás és a hasmenés. Ráadásul a szakértő szerint, ha valaki csak káposztából szeretné bevinni az energiát, az egyrészt szinte lehetetlen, másrészt nagyon egyoldalúvá válik az illető táplálkozása. A diéta veszélye továbbá az is, hogy olyan tápanyagokat is megvon a szervezettől, amivel egyébként semmi baj nem lenne. Ha pedig a megfelelő energiát és tápanyagokat nem juttatjuk be, a szervezet érzékeli a hiányt és megáll a fogyás, helyette inkább raktározni kezd. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy önsanyargató hét után hamar visszajönnek a ledobott kilók. A hasmenés miatt ráadásul ennél a módszernél egyébként is sok vizet veszít a szervezet, ami miatt ugyan mutathat kevesebbet a mérleg, de ez rossz hatással lehet a test ionegyensúlyára. Ezért ezt, és a hasonló jellegű diétákat a szakértő szerint kimondottan kerülni kell.

A legfontosabb szabály:

„Ha valaki nem megfelelő étrendet választ, nagyon megszorítja az energia- és tápanyagbevitelt, könnyen erőtlenné válhat, ezért a sportoláshoz sem lesz elegendő energiája. E nélkül azonban egyetlen diéta sem lehet eredményes. Az eredmény körülbelül 60 százaléka az étrendtől, 40 százalékban viszont a mozgástól függ.”

A weight watchers módszer

Ez egy pontrendszeren alapuló diéta, melynél súly alapján határozzák meg, hogy ki, mennyi pontnak megfelelő táplálékot vihet a szervezetébe. Természetesen minden ételnek van egy pontértéke. Elég bonyolult állandóan számolni, ezért nem mindenkinek lesz ez a kedvence, de van, akit ez sem tántorít el. Nekik különböző kalkulátorok is segíthetnek. Egyes szakértők szerint ez a módszer a kihívások ellenére kifejezetten népszerű manapság, hiszen teljes életmódváltást jelent és mindent lehet enni, megadott határon belül.

Amennyiben változtatnál az étrendeden, érdemes konzultálnod egy dietetikussal! Fotó: Africa Studio / Shutterstock

Bármilyen diétát is kezdesz, ne feledd: sohasem az önsanyargatás a cél, hanem az, hogy jól érezd magad és hosszú távon legyen eredményes a módszer!

Nyitókép: Ross Helen / Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: