5 jó ok, hogy rendszeresen felkeresd a fogorvosod

Ne erősítsd azok táborát, akik csak akkor járnak fogorvoshoz, amikor már baj van. FOGadd el jótanácsainkat, elmondjuk azt is, hogy miért.

Tény, hogy nem sokunknak fűlik a foga gyakran fogorvoshoz járni, pedig számos érv szól amellett, hogy ezt időnként nem árt megejteni. Ha a dentálhigiánia kapcsán fogunkhoz verjük a garast, az a későbbiekben visszaüthet és sokkal nagyobb kiadással jár majd. Nem árt elfogadni a tényt, hogy mint oly sok mindenben, a mosolyunk megőrzésében is nagy szerepe van a megelőzésnek. A szójátékokat félretéve azonban, tényleg van néhány olyan nyomós érv az egészségmegőrzésünk érdekében, amely arra ösztönöz, hogy évente akár két alkalommal is látogasd meg a fogorvosodat.

1. Fogszuvasodás megelőzése

A fogorvos pillanatok alatt kiszűri és diagnosztizálni tudja, ha bármi jelét észleli a dentin megbetegedésének, ezért időben tud olyan megoldást javasolni, amivel megállíthatod, vagy akár vissza is fordíthatod a folyamatot. De ha a szuvasodás nincsen időben elkapva, az súlyos problémákhoz, a fog tönkremeneteléhez és további szájüregi problémákhoz vezet.

2. Plakk megelőzése

A plakk egy olyan lepedék, amely a fogak felszínére és az ínyvonalhoz tapad. Fogkefével eltűntetni nem lehet, ugyanakkor rengeteg baktérium tanyázik benne, amely képes fogínygyulladást és számos komoly betegséget okozni. A lepedékből alakul ki a fogkő, amely elszínezi a fogakat és a fogínyre nézve is ártalmas lehet. Ennek a teljeskörű eltávolításában a fogorvos is sokat segíthet, illetve tanácsokkal láthat el a helyes fogmosással kapcsolatban is. Ne feledd, ha a plakk nincs rendszeresen eltávolítva, az korai fogvesztéshez vezet.

3. Fogínybetegségek megelőzése

A fogorvosod az, aki képes kiszúrni a fogínybetegségek első jeleit, mielőtt azok még komoly problémává válnának. Az időben elkapott fogínygyulladások szájvízzel, fogselyemmel és a fogorvos által javasolt termékekkel könnyedén orvosolhatók. Ha azonban későn jutsz el a fogorvoshoz, és a fogíny a gyulladás következtében már felhúzódott, nemcsak a különböző ételek okoznak majd fájdalmas érzést, de a megnyílt fognyakat sem fogod tudni megmenteni a szuvasodástól.

4. Pénzmegtakarítás

A fenti indokok miatt is megéri gyakrabban járni a fogászatra, hiszen szinte magyaráznunk sem kell, hogy a mai árak mellett mennyivel jobban jársz évente két ellenőrzés árával, mint mondjuk néhány fogtömés vagy épp egy-egy igencsak költséges pótlás kifizetésével. Ha ezt pár évre előre levetíted, könnyen rájössz, hosszú távon érdemesebb a megelőzésbe fektetni a tűzoltás helyett.

5. Mosolyod megőrzése

Bármilyen meghökkentő is, a hollywoodi mosoly manapság már nemcsak a sztárok kiváltsága. Fogorvosodnál számos olyan lehetőség áll rendelkezésre, amellyel fogaid egységesebbé, fehérebbé és ragyogóvá varázsolhatók. Ezeknek a kezeléseknek jó része nem nagy befektetés. Ráadásul a felmérések szerint egy szép mosoly még a karrierlehetőségeket is 70 százalékkal növeli.

Forrás: dentalexcellence
Nyitókép: mihailomilovanovic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: