5 jó okunk is van rá, hogy mostantól a lépcsőzést válaszd a lift helyett

Ha fontos számodra az egészséged, és egy kis extra mozgást szeretnél a mindennapjaidba építeni, itt az idő, hogy a lift helyett a lépcsőzés mellett tedd le a voksod. Elmondjuk, milyen szuper hatásokra számíthatsz ennek köszönhetően.

Sokszor panaszkodunk, hogy nincs időnk dolgokra, magunkra vagy sportolni. Pedig ha szemfülesek vagyunk, rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy mondjuk egy kis extra mozgást építsünk be a napba. Ha a lépcsőzés mellett döntesz a felvonó helyett, nemcsak még formásabb, de környezettudatosabb is lehetsz. Ezen kívül azonban még van pár indok, ami miatt érdemes a lábmunkát választanod.

1. Jó a szívednek

A lépcsőn felpörög a szívverésed, ami megóv a magas vérnyomástól és nem utolsósorban az elhízástól is. És ez jelentősen csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Ha stresszes az életed, nem árt ha tudod: napi 7 perc lépcsőzés 10 év alatt felére csökkentheti a szívroham kockázatát.

2. Kondiban tart

A lépcsőzés javítja az izomerőt, a csontsűrűséget és az izületek rugalmasságát. Lépcsőzéskor nemcsak a láb, de a has és a kar izmait is használod. Szóval kiválóan formálódik így a popsi. Erősíti a csontokat, ami különösen fontos a nők számára, akik hajlamosabbak a csontritkulásra.

 

3. A lépcsőzés igazi kalóriagyilkos

Lépcsőzéssel több kalóriát égethetsz el, mint kocogással. Ez percenként körülbelül 5-11 kalóriát jelent, ami első pillanatra nem tűnik soknak, de idővel jelentős kalóriaégetést eredményez. Mindenesetre hétszer több energiát használhatsz fel annál, mintha lifttel mennél, úgyhogy ha ebéd után bedobtál pár kocka csokit, legyen a lépcsőzés a következő programod.

4. Stresszoldás

Ha jól felidegesítettek a munkában, akkor is érdemes a lépcsőházat választani a hívógomb helyett. Látogasd meg barátnődet a könyvelésen, vagy bárkit aki a hetediken dolgozik, és hívd meg egy kávéra. Mire felérsz sokkal energikusabb leszel, és a dinamikus mozgással és légzéssel a stressz zömétől is sikerül megszabadulni.

5. Lépcsőzés bárhol, bármikor

A lépcsőzés nem igényel semmi extrát: nem kell hozzá sem különleges ruházat, sem felszerelés. Fokokat pedig bárhol találsz: a szabadban, otthon vagy a munkahelyeden. Így gyakorlatilag bárhol lépcsőzhetsz, nem kell senki másra várnod, vagy edzőterembe járnod miatta. Itt az ideje, hogy valódi szintet lépj, kevesebb áramot használj, és jobb formába hozd magad.

Forrás: uvahelalth
Nyitókép: Alexandra C. Ribeiro / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: