5 ókori görög afrodiziákum, amit ma már a sarki boltban is beszerezhetsz

A hétköznapi alapanyagok izgalmas megvilágításba kerülhetnek, ha elmerülünk az antik világ vágyat ébresztő receptjei és libidófokozó menüi között. Ezeket a hozzávalókat az ókorban az istenektől származtatták és különös erővel ruházták fel őket.

Az ókori görögök nagy hívei voltak az afrodiziákumoknak és a szerelmi bájitaloknak. Főzeteikben különféle gyümölcsöket, gyógynövényeket és más titkos hozzávalókat is felhasználtak. Maga az afrodiziákum szó a szerelem istennőjének nevéből, Aphroditéből ered. Mindazoknak, akik szeretnének szert tenni az antik világ bájitalainak erejére, nem kell sejtelmes összetevők után kutatniuk. Valójában az öt leggyakoribb ókori afrodiziákum, amit évszázadokon át használtak arra, hogy a szerelem és a testiség szárba szökkenjen, ma már megtalálhatók a helyi szupermarketekben is, hiszen a történelem vágyfokozói idővel beépültek a mindennapi étkezéseinkbe.

A gyönyörök kertjének gyümölcse: a gránátalma

A növényvilág egyik legnagyobb gyönyörforrásának a gránátalma számított. Ezt az egzotikus gyümölcsöt az erotikával és az érzékiséggel hozták kapcsolatba. Egy ránk maradt vers szerint, a gránátalma az érzéki szerelem jelképe a gyönyörök kertjében. A gyümölcsről azt is tartották, hogy Dionüszosz véréből fakad, és aki megízleli, az a szexuális izgalomban lévő, bódult isten vérét szívja magába. A mai tudomány igazolja, hogy a gránátalma jótékony hatással van az emberi szervezetre, hiszen kiváló tápanyagforrás, és rengeteg antioxidánst tartalmaz. A fizikai jóllét pedig elengedhetetlen alapja az egészséges szexuális életnek. 

Ínyenc afrodiziákum: a szarvasgomba

Ez a különleges növény, időszámításunk után az első évszázadban került a figyelem középpontjába. Az antik világ emberei azt tartották, hogy a szarvasgomba a víz, a hő, és Zeusz erejének hármasságából jött létre, amikor az emberek és az istenek atyja egy villámot hajított a földre, az pedig egy tölgyfa közelében landolt, ahol az első szarvasgomba nőtt. Galen, a neves ókori görög orvos úgy írt erről a növényről, hogy mindamellett, hogy finom ízt kölcsönöz az ételeknek, növeli a szexuális bátorságot is. Ez az Európában őshonos gombafajta nem veszített értékéből az elmúlt kétezer év alatt sem. A szarvasgomba, amit maga Napóleon is előszeretettel fogyasztott különleges tulajdonságai miatt, ma az egyik legdrágább alapanyag a világon. 

Érzéki gyönyörűség és ízorgia: a füge

Az ókori görögök a fügével a szexualitást társították, hiszen a gyümölcs formája hasonlít a női nemi szerv alakjára. Ugyanakkor a füge ízével és a húsának zamatával egyetlen másik gyümölcs sem veheti fel a versenyt, hozzá képes minden más íztelennek tűnik. Az antik világ téli Saturnali-ünnepein az emberek a világi örömöket ünnepelték, ahonnan a füge sem hiányozhatott. A kékesfekete gyümölcs, vörös, édes belseje már önmagában felér egy ízorgiával, érzéki gyönyörűségében semmi sem fogható hozzá. A füge mai szemmel nézve a legtáplálóbb gyümölcsök közé tartozik, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, bizonyítottan jót tesz az egészségnek.

A bujaság növénye: a fokhagyma 

Ez a fűszernövény Közép-Ázsiából származik, hagymáját a történelem kezdete óta termesztik, amit táplálékként, gyógyszerként, sőt afrodiziákumként is használtak. Az ókori görögök Démétér, a termékenység istennőjének szentelték a fokhagymát, aminek kipréselt levéből, kevés korianderrel szerelmi bájitalt készítettek. Régi füvészkönyvek is említik, hogy bujaságra serkent, és segít meggyógyítani a boszorkányok által előidézett impotenciát. A fokhagymával erősen ízesített ételeknek a mai napig erotizáló hatást tulajdonítanak, ami többek között annak is köszönhető, hogy illóolajának hatóanyagai antibiotikus és sejtaktivizáló hatással bírnak.

A férfiasság forrása: a hüvelyesek

Hippokratész, az orvostudomány atyja, az olyan hüvelyes növényeket, mint például a lencse, a mindennapi étkezés elengedhetetlen részeként tartotta számon. Különösen azoknál a férfiaknál tartotta fontosnak a hüvelyesek rendszeres fogyasztását, akik arra törekedtek, hogy férfiasságukat hosszú időn keresztül megőrizzék. Arisztotelész, az ókori világ neves tudósa és filozófusa is nagy híve volt a lencsének és a babnak, méghozzá sáfránnyal fűszerezve, amikről úgy vélekedett, hogy elengedhetetlenek az ember libidójának csúcsformában tartásához.

Nyitókép: Food Photographer | Jennifer Pallian/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: