A pszichológus szerint ez az 5 perces gyakorlat segít, ha úgy érzed, elakadtál

Az elmúlt időszakban gyakran érezted azt, hogy céltalanul telnek a napjaid és bármit teszel, nem tudsz kiszakadni ebből a patthelyzetből? Ez az 5 perces gyakorlat segít, hogy újra megtaláld az utad.

Nem elég, hogy a koronavírus-járvány teljesen felforgatta az életünket, amikor már úgy tűnt, hogy végre fellélegezhetünk, újabb csapás ért minket. Az ukrán-orosz háború kirobbanása, valamint a benzin- és élelmiszerárak konstans emelkedése miatt ismét egyre több bizonytalanság jellemzi a mindennapjainkat. Emiatt sajnos gyakrabban érezhetjük magunkat elveszettnek. Valamint azt, hogy egy helyben toporgunk és egyszerűen nem tudjuk, hogyan lépjünk tovább ebből az állapotból. Ráadásul minél tovább tart ez az időszak, annál gyorsabban fogy a motivációnk is. Habár biztos gyógyír nem létezik a problémára, van néhány trükk, amit kipróbálhatunk. Néha például elég, ha valamilyen struktúrát építünk be a napjainkba – ez segíthet abban, hogy újra sínen érezzük magunkat, és megbirkózzunk a világ kiszámíthatatlanságával. Ehhez azonban szükségünk van arra, hogy valamilyen rutint bevezessünk (vagy visszavezessünk) a napjainkba. A gond csak az, hogy ezt pont akkor a legnehezebb megvalósítani, amikor egyáltalán nem érezzük magunkat produktívnak. Dr. Patricia Thompson terapeuta szerint erre nyújt megoldást a következő „5 perces gyakorlat”.

Az 5 perces gyakorlat lépései

  1. Első lépésként ütemezd be azokat a feladatokat a naptárba, amelyeket mindenképp szeretnél teljesíteni. Valamint azokat a programokat is jegyezd fel, amelyeken meg kell vagy illene megjelenned. A neheze csak ezután jön, hiszen zéró motivációval gyakran még a sarki közértig sincs kedvünk elmenni vagy egy kávét lefőzni, nemhogy egy többórás feladatba belevágni vagy prezentálhatóvá varázsolni magunkat egy esemény kedvéért.
  2. Állíts be egy emlékeztetőt a telefonodon, ami jelzi a következő feladat/program időpontját.
  3. Amikor eljön az ideje, kötelezd el magad, hogy legalább megpróbálod teljesíteni azt, ami rád vár. Az alku legyen a következő: csak 5 percig tarts ki, és ha nincs kedved folytatni, abbahagyhatod.

Sokszor 5 perc elég ahhoz, hogy meghozza a kedved valamihez vagy olyan flow-ba kerülj, amit már nem akarsz megszakítani. Ha túljutsz a kezdeti nehézségeken, azt tapasztalhatod, hogy eléggé élvezed a tevékenységet ahhoz, hogy folytasd. De ha letelt az 5 perc és azt érzed, abba akarod hagyni, akkor tedd meg. Gratulálj magadnak, hogy legalább megpróbáltad, és ütemezd újra a feladatot egy későbbi időpontra. 

Természetesen ez trükk nem alkalmazható minden helyzetben, hiszen ha valamit határidőre kell elvégezned vagy egyszerűen nem mondhatod azt, hogy „majd máskor”. Viszont, amikor megteheted, hogy akár csak egy órával később újra megpróbáld az adott kihívást teljesíteni, akkor meglepően hatékony tud lenni ez a módszer. Egy dolgot ne feledj: ha a tökéletesség helyett a haladásra törekszel és ezért elismered magad, akkor jó úton haladsz céljaid megvalósítása felé.

Forrás: Shine
Nyitókép: Elise Wilcox/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: