5 praktika, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb légy

Minden ember életében vannak olyan periódusok, amikor testileg-lelkileg lemerül, amikor úgy érzi, már tartalékai sincsenek és nem tudja, hogyan kászálódhatna ki ebből az állapotból. Ugye, ez már veled is előfordult?

Ne aggódj, nem vagy egyedül, ezen mindenki keresztülmegy és hidd el, nem is olyan bonyolult ebből kikeveredni. Ami elsősorban fontos, hogy teremts egy rendszert életedben, állíts be egy olyan napirendet, ami nem hagyja azt, hogy szétforgácsold az energiádat és bedaráljanak a hétköznapok.

Először is: alszol te eleget?

Sőt, nemcsak eleget, de jól is? Sokszor nem is az a lényeg, mennyit alszol, mert mindenkinek más az alvásigénye, nincs arra egységes meghatározás, kinek hány óra alvásra van szüksége. Inkább az alvás minősége az, ami meghatározza azt, hogy eléggé kipihent legyél. Ha következetesen sikerül egy alvási rendet beállítanod, megpróbálsz mindig ugyanabban az időben lefeküdni és kelni, ez már segít a testi-lelki egészségedet karbantartani és minőségi alvást biztosítani.

Szünetek munka közben

Megértem, hogy ha szorít egy határidő, ha lendületben vagy, nehéz megszakítani egy szünettel. De 2-3 óránként iktass be pár perc pihenőt, állj fel, mozgasd át tagjaidat, és ha nem is tudsz kimenni a friss levegőre, tárd ki az ablakot és lélegezz jó mélyeket. Szellőztesd ki a fejedet, ez a néhány perc jár neked és a munka is könnyebben fog folytatódni.

Sétálj egy nagyot!

Velem is megtörtént már, hogy nagy lelkesedéssel vetettem bele magam valamilyen edzésbe, de sajnos a kezdeti lendület egy idő után alábbhagyott. Mozogni viszont kell, ezért mit szólnál ahhoz, ha hazafelé csak pár megállót lesétálnál, vagy ha letetted a kocsit, mennél egy kört a környékeden? A legjobb módszer arra, hogy kiszellőztesd a fejedet, ráadásul csökkenti a szorongás tüneteit, kisimítja az idegeidet és javíthat az ízületi fájdalmaidon is. Ha hazaértél, folytasd a regenerálódást egy kis olvasással: nem kell több, csak fél óra és máris kiürül, felfrissül az agyad is. Hidd el, az a házimunka meg fog várni.

Mi lenne, ha felhagynál a gyorskajákkal?

Tudom, hogy már a csapból is az egészséges táplálkozás folyik, de nem csak közhely az, hogy ép testben ép a lélek. Ha folyamatosan nehéz ételekkel terheled a szervezetedet, akkor elnehezülsz, lelassulsz és egyre fáradtabb, enerváltabb leszel. Adj egy kis szabit a testednek, hogy ne kelljen folyamatosan emésztenie és kényeztesd el könnyű, tápláló ételekkel, gyümölccsel, zöldséggel. Ne feledkezz meg a vitaminokról sem, hogy mire van szükséged, az hamar kiderül egy szűrővizsgálat során, amit nem árt rendszeres időközönként elvégeztetni. Persze, ez mit sem ér, ha nem iszol eleget, főleg most, hogy az időjárás is melegebbre váltott. Ne csak akkor nyúlj a kulacsodhoz, ha már szomjas vagy, mert az pont azt jelzi, dehidratált vagy. Legyen mindig a kezed ügyében egy pohár víz, vagy vizespalack és kortyolgass rendszeresen.

Ne feledkezz meg a lelkedről sem!

Az is hihetetlenül le tud meríteni, ha olyan közegben vagy, ahol szívják az energiádat. Nyilván azt nem tudod megválogatni, kikkel dolgozol, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy ne cipeld magaddal haza a negatív érzéseket.

Védd le magad energetikalilag!

Amikor viszont módodban áll, a szabadidődben vedd magad körül olyan emberekkel, akik segítenek céljaid megvalósításában és támogatnak téged. Fontos, hogy legyenek kitűzött céljaid, hiszen ez visz előre: ez lehet egy új hobbi gyakorlása, valamilyen új terület megismerése, de akár az önfejlesztés is. Támogasd magad pozitív gondolatokkal, a legkisebb lépést is értékeld, amit megtettél, és ne felejtsd el magad néha megjutalmazni, akár egy szelet csokival. (Nyugi, ez még belefér az egészséges táplálkozásba, ha nem kilószámra tolod.) Hozd egyensúlyba a tested a lelkeddel, erre például nagyon jó módszer a jóga.

Nincs olyan életmódváltás, ami egyik napról a másikra történik. Légy önmagaddal türelmes és légy büszke, ha sikerült kilépni a komfortzónádból, értékeld a legkisebb változást is. Ne félj a kudarctól, hiszen ez is a tanulási folyamat része és legalább arra figyelmeztet, hogy nyugodtan próbálj ki mást, légy nyitott és kísérletezz bátran!

Fotó: Jasmina007/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: