5 remek film Kate Blanchett főszereplésével

A zseniális színésznő és hollywoodi példakép ma ünnepli 52. születésnapját. Bár egyszer azt nyilatkozta, hogy a szakmájában úgy kell számolni a nők életkorát, mint a kutyákét, úgy tűnik, hogy sem a tehetségén, sem a szépségén nem fog az idő.

Aligha akad bárki a filmiparban, aki kétségbe vonná a tehetségét. Két Oscar-díjjal és három Golden Globe-díjjal a háta mögött, Hollywood egyik legszerényebb sztárja ugyannyira komolyan veszi a Föld sorsát, mint a szerepeit a filmvásznon. Cate Blanchett azon kevés színésznők egyike, aki egyetlen felkéréstől sem riad vissza, és képes szinte bármilyen karaktert élethűen alakítani. A sztár születésnapja alkalmából összeválogattuk 5 olyan alkotást, amiben lebilincselő erővel szegezi a nézőket a képernyő elé.

Elizabeth (1998)

A pazar, kosztümös filmben Cate Blanchett a szemünk láttára testesíti meg minden nő álmát: egy nagyhatalmú királynő bőrébe bújik. Az uralkodónő feláldozza a legbecsesebb kincseit is hazája boldogulásának oltárán: a szerelmet és a magánéletet. Elmélyült alakításán keresztül bepillantást nyerhetünk XVI. századi Anglia történelmébe is.

A gyilkosok is a mennyországba mennek (2002)

Ebben az alkotásban a színésznő egy özvegy angoltanárt alakít, aki a férje haláláért egy drogkartellt okol. Vádjai nem találnak meghallgatásra a rendőrségnél, ezért a kezébe veszi az eseményeket. A jó szándék mégis szerencsétlen események sorozatához vezet. A gyilkosság moralitásának kérdése erősen jelen van ebben a filmben, de a tehetséges Cate Blanchett nélkül képtelenek lennénk szabadulni az előítéleteinktől.

Bábel (2006)

Végre egy film, amiben Cate Blanchett alakítása 180 fokos fordulatot vesz. Az uralkodó szerepek, a tekintélyes női karakterek után, egy kiszolgáltatott asszony bőrébe bújik a színésznő. Ezt a karaktert kivételesen nem a hatalma teszi erőssé, hanem a sebezhetősége, és a kétségbeesett ragaszkodása az élethez. Az ausztrál színésznő hihetetlen érzékeny módon válik aggódó anyává és törékeny nővé ebben az alkotásban.

Carol (2015)

Az ’50-es évek Amerikájában járunk, amikor egy karizmatikus és szép New York-i asszony – akit Blanchett alakít – beleszeret egy áruházi eladóba. A filmben azonban van egy csavar: az áruházi eladó történetesen egy másik nő. Az alkotás egy beteljesületlen szerelmi történetről szól, annak megannyi érzésével együtt, de ebben az időben egy leszbikus kapcsolat halálra volt ítélve az amerikai társadalom szemében.

Blue Jasmin (2013)

Woody Allen drámájában Cate Blanchett egy nagyvilági nő szerepében jelenik meg, akinek az arisztokrata viselkedése mögött, érzelmi labilisság, szenvedés, és a múlt kísértő emlékei lapulnak. A főszereplő megnyilvánulásai hol zavarba ejtőek, hol botrányosak, mégis sajnálatra méltó. A filmből nehéz kiragadni a nagy pillanatokat, mert a színésznő tehetségének hála, minden egyes filmkocka egy nagyjelenet, ami a képernyő elé bilincseli a nézőt.

Nyitókép: Stefania D’Alessandro / Contributor/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: