5 remek szakácskönyv szerzője mesél arról, náluk mitől lesz idén is varázslatos az ünnep

Idén más lesz a karácsony, egy azonban biztos, enni kell. Hogy fokozzuk az ünnepi hagulatot, népszerű szakácskönyvek szerzőit kérdeztük az ő ünnepi hagyományaikról, és természetesen jó szívvel ajánljuk könyveiket a kedves gondolatok mellé.

Iklódi Dóri

BOOOK Kiadó, 5490 Ft, 4990 Ft

„Nagyon szeretem az adventi időszakot, főleg mióta megszületett a kislányunk. Azóta még fontosabbá vált, hogy lelassuljak ilyenkor, és átadjam az ünnep lényegét neki. Talán én jobban élvezem a készülődést, mint magát azt a három napot. Mindig együtt készítjük el az adventi koszorút, mézeskalácsot sütünk, amibe most már Olívia is be tud szállni. Nagyokat sétálunk a hidegben, és beszélgetünk arról, hogy mennyi minden történt velünk az évben és miért vagyunk hálásak. Karácsonykor elmaradhatatlan a társasozás a családdal, és természetesen lakmározunk. A bejgli egészen biztosan ott lesz idén is az asztalon, diós és mákos ízben is. Karácsonykor én még reggelire is képes vagyok azt enni. Nálunk az a felállás, hogy én készítem az édes és sós süteményeket, a férjem pedig főz.”  Iklódi Dóri cukormentes receptjeit megtalálod Cukormentes örömök és Cukormentes édességek című könyveiben.

Déri Szilvia

BOOOK Kiadó, 5490 Ft

„A menü legfontosabb eleme nálunk karácsonykor a spenótos lazac Wellington-módra, krumplival és hollandi mártással. Ez az étel azért igazán különleges, mert nem bolti leveles tésztával készítem, hanem a sajátommal. A klasszikus leveles tészta hasonlít a croissant tésztájához, azzal a különbséggel, hogy az előbbibe nem kerül élesztő, de ugyanazzal a hajtogatós technikával készül. A családunk egyébként abból a szempontból nem ragaszkodik a tradíciókhoz, hogy mi nem készítünk tizensok fogást. Viszont van egy fogás, ami korábban nem szerepelt a menüben, pár éve azonban a nagymamám tiszteletére felkerült, ez nem más, mint a töltöttkáposzta. Az elmúlt években tökélyre fejlesztettem, a különlegessége az, hogy kacsából készítem. Igyekszem nagyon finom és igazán különleges ételekkel előrukkolni, de nem viszem túlzásba az étel mennyiséggét. Csak azért, mert karácsony van, nem közelező pukkadásig enni magunkat. Az ünnepekkor, amire nagyon oda kell figyelni az az időzítés: hogy elkészüljön az étel, ne roskadjunk bele a sok munkába és legyen időnk leülni az asztal mellé és élvezni a meghitt pillanatokat.” Déri Szilvia könyvéből, a Kovászkalandból te is megismerheted a tökéletes leveles tészta receptjét.

Pokorny Lia

21. század Kiadó, 5490 Ft

„A hagyományunk éppen az, hogy kevés az állandó, sok a változó elem a karácsonyi ünnepkörünkben. Állandó, hogy az utóbbi években nálam van mindenki, együtt főzünk, díszítjük a fát, kora délelőttől együtt van az egész család: a szüleim, a testvérem és a gyerekeink, az unokatesók. De nincs állandó koreográfiája, hogy hogyan múlatjuk az időt az ajándékok átadásáig. Mindnyájan ragaszkodunk néhány tradicionális ételhez: anya süti a bejglit, apukám a főzi a halászlevet, én pedig a töltött káposztát. Szentestén a főétel azonban mindig valami meglepetés, ezzel is én készülök. Az ideit még nem találtam ki, de épp itt lenne az ideje. Már gyerekkoromban is így volt, hogy mindig találtunk valami izgalmas receptet valamelyik magazinban, amit valamiért ki akartunk próbálni. Mivel nagyon fontos mindnyájunknak ez a nap, az idén is megpróbáljuk széppé és emlékezetessé tenné, ezért a legjobb megoldáson törjük a fejünket az öcsémmel, mert ezen a karácsonyon biztos, hogy nem tudunk fizikailag együtt lenni, ezt mindenki tudja és meg is értette. Valamilyen közösségi platformon fogunk egyidőben, „egymás mellett” főzni majd online – biztos izgalmas lesz ez így. De mindenképp le kell győznünk valahogy a köztünk lévő távolságot, és így örömet szereznünk egymásnak karantén-módra. Misi gitározása biztos nem marad el, csak az ölelések.” Pokorny Lia könyvéből a környezettudatos főzés csínját-bínját lesheted el!

Gáspár Bea

BOOOK Kiadó, 4990 Ft

„A családi hagyomány nálunk körülbelül 10 éve az, hogy én „szabadságra megyek a konyhából”, és minden évben Törökországban karácsonyozunk és szilveszterezünk. Ilyenkor nagyon jól jön, hogy az egész éves otthoni konyhai melót kipihenem, és végre engem is kiszolgálnak! Ebben az évben a vírus miatt elmarad az utazás, itthon ünneplünk. A dekorálás a Győző szívügye, ezt idén is ő csinálja. Én minden évben nagyon sok karácsonyi sütit készítek, mézeskalács, bejgli és pozsonyi kifli biztosan kerül az asztalra. Elmaradhatatlan étel nálunk még ilyenkor a halászlé. De természetesen a mákosguba sem hiányozhat, a különböző sültek, rántott húsok, különböző majonéz alapú saláták, zöld saláták. De gesztenyepüré, tiramisu, mézeskrémes, méteres és zserbó nélkül is elképzelhetetlen nálunk az ünnep. A nagy lakomák után meg csak szuszogunk. :)” Gáspár Bea könyveiben a hagyományokhoz hű magyar konyha legfinomabb fogásai közül szemezgethetsz!

Raj Ráchel

BOOOK Kiadó, 5990 Ft

„Az én családom a Hannukát ünnepli, ami a fény ünnepe, ilyenkor nagy hagyománya van az olajban sült ételeknek. Mozgó ünnep, azaz minden évben más napokra esik, idén december 10-18-ig tart. Minden egyes nap eggyel több gyertyát gyújtunk meg a gyertyatartóban, ez mindig egy közös élmény, együtt a családdal. A karácsonyfa nálunk nem része az ünnepi hagyományoknak, a gyertyák fénye ad vidám melegséget az otthonunknak. Természetesen, mint a legtöbb családban, nálunk is a gyerekek várják leginkább ezt az ünnepet, a Hanuka mindegyik estéjére valami aprósággal készülünk nekik. Nem nagy dolgokkal, hiszen a meglepetés öröme a lényeg. Nagyon szeretem az összebújos, meghitt közös gyertyagyújtásokat, anyukám zenélő hannukiáját (ünnepi gyertyatartóját) és a legfinomabb vaníliás fánkját. A Hanuka idején nem tilos a munkavégzés, ezért előfordul, hogy egy szaladós, fáradt munkanap után gyűlünk össze, de ezek az esték mindig különlegesek, valódi ünnepek. A fánk a leghagyományosabb Hanukai étel, mindig tartunk egy Hanuka bulit is, ahol nagyon sok színes fánk díszíti az asztalt, ilyenkor én sem tudok ellenállni. Az ünnepet egy nagy vacsorával koronázzuk meg, amire különleges menüvel készülök és az asztalt is ünnepi díszbe öltöztetem.” Ráchel tradicionális zsidó receptjeit megtaláljátok Életem a konyhában című könyvében, többek között a libamájas barcheszt.

Nyitókép: Anjelika Gretskaia/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

    Legnépszerűbb cikkek: