5 retró edzésforma, amivel valóban élvezet a sportolás

Régen még a sport is jobb volt

A legjobb retró edzésformák, amiket egyedül, a pároddal vagy akár a barátaiddal is végezhetsz. Készen állsz, hogy szórakozás közben több száz kalóriát égess el? Mutatjuk a legjobb módszereket.

Az általános iskolás emlékeim között élénken ott él az az izgalmas időszak, amikor elkezdődött a visszaszámlálás és napról napra egyre nagyobb mosollyal az arcunkon firkáltuk fel a vakáció” következő betűjét a táblára. A június egyet jelentett a nyári szünet kezdetével, a két és fél hónapnyi non-stop szórakozással és testmozgással. A reggeli és az esti úszóedzéseim között ugróköteleztem a barátnőimmel, tollasoztam apukámmal és versenyeztem az unokatestvéremmel, hogy ki tud tovább hulahoppozni. Aztán jöttek a különböző táborok, ahol túrázással, lovaglással és röplabdázással teltek a percek és az órák. Azok a régi szép idők…

Bezzeg, ma már nem ilyen egyszerű a dolog. Ha akad egy kis szabadidőm, általában nem mozgással töltöm. Annak ellenére, hogy szeretek mozogni sokszor az egyszerűbb és kényelmesebb opciót választom – megnézek egy filmet vagy beülünk valahová a barátaimmal. Idén azonban megfogadtam, hogy újra megpróbálok hasonlóan sok időt sportolással tölteni, mint gyerekkoromban. Mentségemre szóljon, hogy idő hiányában ugyanannyit lehetetlen. Fogadalmam betartása érdekében pedig az a legokosabb, hogy a testmozgást szórakozásnak álcázom – visszanyúlok a gyökerekhez és néhány retró edzésformát csempészek a mindennapjaimba. Nincs szükség drága fitneszgépekre, elég néhány egyszerű kellék és kezdődhet a móka! Te is szeretnél csatlakozni? Akkor ezeket a mozgásformákat építsd be a nyári edzéstervedbe!

Hulahopp karika a kockahasért

retro edzésformák
Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images

Hiszed vagy sem, a hulahoppozás egy igazi kardio edzés. Tökéletes választás, ha az alsó hasizmaid kidolgozására szeretnél nagyobb hangsúlyt fektetni. Egy óra folyamatos hulahopp karikázással körülbelül 420 kalóriát is elégethetsz, ami egy hasonló időtartamú step aerobic edzéssel vagy egy lazább kardió kick-box-szal ér fel. Szerezd be a saját eszközödet és már kezdődhet is a mozgás – a szabadban és a lakáson belül is végezheted a gyakorlatokat. Ha esetleg unatkoznál közben, akkor filmnézéssel vagy egy kis zenehallgatással is elütheted az időt. Ne add fel, ha az elején nehezen marad fent a karika a derekadon! Egy kis gyakorlással rövid időn belül igazán profivá válhatsz!

Retró labdajátékok

retro tenisz
Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images

A labdajátékok legtöbbje igazán nagy múlttal rendelkezik. Ezek közül is az egyik legősibb a tenisz, hiszen a sport alapötlete már a 12. században megszületett és a 19. századra az egyik legnépszerűbb mozgásformává nőtte ki magát. Szerencsére ma már rengeteg teniszpálya közül választhatunk, így nincs kifogás – keress egy partnert és kezdődhet a játék!

A tenisszel ellentétben a tollaslabda nem igényel semmilyen meghatározott pályát és háló nélkül is játszható. Csupán néhány ütőre, egy labdára és megfelelő, nem túl szeles időjárási körülményekre lesz szükséged. Remek időtöltés a családi összejövetelek, a baráti piknikek során és amíg jót szórakozol, észre sem veszed milyen sokat mozogsz közben.

Falunap vibes

trambulin
Elena Dijour/Shutterstock

Biztosan mindenki emlékszik azokra a gyerekkori falunapokra, majálisokra és strandolásokra, ahol egy óriási trambulin számított a legnagyobb attrakciónak. Legalábbis gyerekszemmel ez biztosan így volt. Te is képes voltál hosszas várakozás árán néhány percre felpattanni az ugróasztalra? Akkor miért nem eleveníted fel újra az érzést? Ma már komplett testformáló trambulinos edzésekbe csatlakozhatsz be te is, amik erősítő, zsírégető és lazító, nyújtó elemeket is tartalmaznak. Kedvező hatással van a szív-és érrendszerre, növeli az állóképességet, illetve a tüdőkapacitást is. Az összes izomzatot kellően megmozgatja, ennek köszönhetően a fogyáson kívül a fizikai kondíció megtartására is jó lehet. Még mindig azt hiszed, hogy a trambulin csak gyereknek való? Próbálj ki egy órát és mi már most megígérjük, utána nem lesz gondod az elalvással.

A szupermodellek kedvenc edzésformája

retro lovaglás
Hulton Archive/Getty Images

A topmodellek irigylésre méltó hosszú, vékony combjukat nemcsak a genetikának köszönhetik. Bella Hadid, Frida Gustavsson és Carolyn Murphy csak néhány név azok közül a modellek közül, akik a lovaglásra esküsznek. Ez a megnyugtató, kellemes időtöltés átmozgatja az izmokat, javítja a testtartást és emellett négylábú társaságunknak köszönhetően a lelkedre is pozitív hatással lesz. Ha stresszes időszakon mész keresztül vagy a depresszió nehezíti a mindennapjaidat, akkor mindenféleképp érdemes kipróbálnod a lovaglást. Csak néhány óra ezekkel a gyönyörű állatokkal és máris egy teljesen új nézőpontból látod majd a világot.

Az egyik legjobb eszköz az otthoni gyakorlatokhoz: az ugrókötél

ugrókötél
Everett Collection/Shutterstock

Nem gondolunk rá elég gyakran, pedig a kis fitnesz eszközökkel gyakran ugyanolyan jó eredményeket érhetünk el, mint az általában költséges és nagy fitneszgépekkel. Vegyük például az ugrókötelet, amit már pár ezer forintért beszerezhetsz és hidd el, minden egyes fillér megéri érte. Az ugrókötelezés tökéletes fitneszgyakorlat a kalóriaégetéshez, a fogyáshoz, a lapos has eléréséhez és a narancsbőr megelőzéséhez, amit a lakásban vagy a szabadban is végezhetsz. Tudtad, hogy 15 perc felér 30 perc futással? Ha ráéreztél a ritmusra, kombináld a különböző sebességeket és gyakorlatokat! Készülj fel, mert ez a gyerekkori játék igencsak megizzaszt majd!

Nyitókép: Chris Hellier/Corbis Historical/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: