5 rossz szokás, amitől öregebbnek látszol a korodnál

Változtass pár apró dolgon a hétköznapokban, és a bőröd hálás lesz érte!

A gondtalan húszas éveinkben elég volt egy kis alapozó és szempillaspirál ahhoz, hogy tökéletesnek érezzük a megjelenésünket. Idővel aztán egyre több termékre és odafigyelésre van szükségünk ennek az állapotnak az eléréséhez. Nagyjából ilyenkor következik egy váltás: vagy túlzásba esünk, vagy félvállról vesszük a dolgokat. Egyik sem jó irány hosszútávon, az ideális, mint sok minden másban is: az arany középút. Mert nemcsak azon múlik, hogy mennyire látványosan öregszünk, hogy mit kenünk (vagy mit nem) magunkra, hanem azon is, hogy milyen az életvitelünk. Ami, sajnos nyomot hagy rajtunk, és galád módon árulkodik rólunk.

Kissé közhely ugyan, de ettől még van valóságtartalma, hogy a kor tulajdonképpen csak egy szám. De azért, hogy ez tényleg csak egy szám maradjon – amit elég, ha mi tudunk pontosan, és nem üvölt rólunk messziről – , a legalapvetőbb mindennapi szokásainkat is érdemes újragondolni. Főleg, ha gyakran fordul elő, hogy amikor épp frissnek és üdének érezzük magunkat, mások mégis azt kérdezik: „mitől vagy ilyen nyúzott?”.  Íme, 5 rossz szokás, ami bár nem tűnik nagy dolognak, mégis merénylet a bőröd ellen, és hozzájárul ahhoz, hogy öregebbnek tűnj a korodnál.

1. Elfelejtkezel a megfelelő hidratálásról

A rossz hír az, hogy 30 éves kor felett nem lehet egy napra sem mellőzni a hidratáló krémet. Igen, ha csak egy hosszú hétvégére utazol, akkor is be kell férjen valamelyik csomagba. Nagyon sok nő jár különböző luxuskezelésekre, miközben a legalapvetőbb szükségletekről néha elfeledkezik. Nem lehetsz annyira fáradt este, vagy annyira csúszásban reggel, hogy kihagyd a hidratálást! A bőr rugalmassága érdekében nagyon fontos a rendszeres és megfelelő ápolás, és az sem mindegy, mennyi folyadékot iszol. Napi 2-3 liter víz fogyasztása a szervezetednek és a bőrödnek is jó tesz. Azt pedig ugye mondani sem kell, hogy hidratáló krémből a bőrtípusodnak megfelelő terméket válaszd, és inkább a kozmetikusodra hallgass, mintsem a barátnőidre.

2. Nem mosod le megfelelően a sminket

Van az a buli, amiből az ember hajnalban hazaesik, és azt sem tudja, milyen nap van. Nos, a nap ilyenkor nem is fontos, az viszont igen, hogy sminkkel, ne adj’ Isten félig lemosott sminkmaradvánnyal ne feküdj ágyba. Jó, nem kell ilyenkor 8 lépéses koreai rutint tolni a lemosással, de rendesen lemosni kötelező. „Ha sminkben fekszel le, az eltömíti a pórusaidat, és ne csodálkozz, ha másnap kipattogott bőrrel ébredsz. A pattanások eltüntetése jóval macerásabb, már csak emiatt se spórold meg ezt az 5 percet”- javasolja Szvétek Ivett kozmetikus, bőresztéta.

3. Túlzásba viszed az arcradírozást

Kétségkívül igaz, hogy a bőrnek jót tesz a radírozás, de még a legkíméletesebb készítményeket sem szabad használni naponta. A radírozás akárhogy is ügyeskedsz, mindig egy komolyabb igénybevétel a bőrnek, és ha gyakran csinálod, fel is sértheted vele a bőrödet. A radírozás helyet inkább a fényvédőt használd naponta, hiszen a bőr egyik legádázabb ellensége az UV sugárzás, amelynek káros hatásaihoz, bármennyire megtévesztő, nem kell a ragyogó napsütés.

4. Nem tudsz ellenállni a cukor csábításának

A cukorról már többször írtunk, ezért most itt nem részletezném külön, a lényeg, hogy a legalattomosabb dolog, amit bevihetsz a szervezetedbe. Ezért is különösen fontos, hogy tudd, mit eszel és iszol, mert az ételekben a cukor sokszor rejtett módon fordul elő. Nemcsak az üdítőkben, édességekben található, hanem ott van a majonézben, az ecetes uborkában és még hosszan sorolhatnám, hogy mennyi mindenhez adják hozzá, amiről nem is feltételeznénk. Ha a cukor átveszi az uralmat feletted, akkor gyakrabban törnek rád a falási rohamok, ez záros határidőn belül a bőrödön és a derékbőségeden is szemmel látható lesz. „A sok cukor felgyorsítja a kollagén lebomlását, és máris bent vagy az ördögi körben” – int óvatosságra a kozmetikus. Figyelj rá, hogy ne cukorral próbáld megédesíteni az életed.

5. Több alkoholos italt fogyasztasz a kelleténél

Az természetes, hogy az élet az élvezetekről is szól, igazságtalan lenne, ha csak lemondásokból állna minden. A fókusz inkább a mértékletességen van, és ez hatványozottan igaz az alkoholra is. Abból nagy baj nem történik, ha bizonyos alkalmakkor megiszol egy pohár jó minőségű bort, a gond akkor kezdődik, ha ez a mindennapjaid részévé válik. „Az alkohol rengeteg folyadékot von el a bőrből, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy szárazzá, érdessé tegye. Ha ez az állapot állandósul, akkor pedig hamarosan jönnek a ráncok is” – mondja a szakember.

Nyitókép: Tom Werner/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: