5 sminktipp, amit a francia nők mindig betartanak

Hanyag elegancia és elképesztő sikkesség, amit az egész világ irigykedve csodál – a francia nők nemcsak öltözködésükkel, hanem hibátlan, gondtalannak tűnő, mégis gondosan elkészített sminkjeikkel is rendre elkápráztatnak minket.

„A francia legjobb barátod” – ezzel a rövid, de frappáns mondattal mutatkozik be weboldalán Violette, influenszer és sminkes, aki tökéletesen megtestesíti a francia nő-eszményképét. Violette kócos hajával és laza, minimalista, mégis egyedi stílusával gyorsan belopta magát az emberek szívébe: Instagram-oldalát több mint 400 ezren követik és saját sminkmárkája, a Violette_FR is nagyon népszerű. A véleményvezér szerint sikerének titka egyszerű, csak azt tette, amire valójában minden nő vágyik: megértette, ki is ő valójában, és az öltözködés, valamint a sminkelés terén is hű maradt önmagához.

A francia nők titka: add önmagad

Azt hiszem, Franciaországban a fő cél az, hogy boldogok legyünk. De ehhez nem kell feltétlenül sikeresnek vagy népszerűnek lenned”árulta el a Harper’s Bazaarnak. „Szerintünk ennek inkább belülről kell fakadnia. A boldogság nagyon kötődik az életmódunkhoz. Az egész sokkal inkább arról szól, hogyan élvezhetjük a saját életünket. Kevésbé arról, hogyan kövessünk egy konkrét utat vagy tegyünk bizonyos dolgokat azért, hogy kedveljenek minket.” Pontosan ez az üzenete saját beauty brandjének is: a sminktermékekre kreatív, korrekciós eszközként tekint. Vagyis olyan kellékekként, amik nem elfedik a valódi vonásainkat, hanem segítenek kiemelni a természetes szépségünket. Ezért például alapozót és korrektort nem is forgalmaz. Szerinte ezek a termék csak „megfojtják” a bőrünket. Violette hitvallása, hogy inkább egy csillogó szemhéjpúderrel vagy egy vörös rúzzsal érdemes elvonni a bőrhibáinkról a figyelmet. 

https://www.instagram.com/p/CP3ew6Jj2mT/

„A francia nők imádnak egyediek lenni. Ennek a legjobb módja az, hogy önmagad adod” – mondta a sminkes. „Senkit sem lehet pontosan lemásolni. Ez pedig arra késztet minket, hogy megszeressük magunkat. Dolgozzunk azon, hogy elfogadjuk azt a verziót, akik éppen vagyunk.” Violette képein is átragyog ez az önbizalom, önszeretet – nem csoda, hogy sokan érdeklődnek a szépségápolási és sminkelési szokásai iránt. Az influenszer elárulta, hogy a legtöbb francia nő pontosan úgy viszonyul a sminkekhez, mint ő. Számukra ez egy segédeszköz a természetes szépségük fokozásához és az érzelmeik kifejezéséhez. Hogyan tudod ezt a mentalitást elsajátítani – akkor is, ha nincsenek francia gyökereid? Violette szerint ezt az öt tanácsot érdemes megfogadnod.

1. Ne rejtsd el, ki vagy

„Úgy gondolom, hogy a társadalom által tökéletlennek titulált dolgok tulajdonképpen egyedivé tesznek minket. Amikor más és egyedi vagy, akkor pótolhatatlanná válsz” – hangsúlyozta a beauty guru. Ezért az első, és legfontosabb tippje, hogy ne változtatni vagy javítani próbálj a külsődön, hanem arra koncentrálj, hogyan tudod megszeretni önmagad. Sminkelés közben is arra törekedj, hogy a legszebb éned ünnepeld. Mit is jelent ez pontosan? Nincs szükség kontúrozásra vagy műszempillára, talán alapozóra sem. „De mit szólnál egy kis glitterhez a reggeli brunchoz? Vagy egy élénk vörös rúzshoz a nagybevásárláshoz?”

2. A vörös rúzsra mindig számíthatsz

„A vörös rúzs üdítő és erőteljes kiegészítő. Ha magadon viseled, akkor a benned rejlő varázslat is a felszínre tör.” Violette szerint nincs olyan szett vagy alkalom, amihez nem passzolnak a matt vagy a fénylő piros ajkak. A különböző árnyalatokkal finomíthatod az összképet, de a francia nők szerint – minimum – egy harsány színre mindenkinek szüksége van.

3. Bouche mordue

„Franciaországban imádjuk a ‘bouche mordue’ megjelenést, ami lefordítva csak annyit jelent, ‘harapott ajkak’.” A „bouche mordue” look titka, hogy olyan vörös rúzst válassz, amelynek az árnyalata hasonlít az ajkad eredeti színéhez. Így a végeredmény olyan hatást kelt, mintha éppen most csókolt volna meg valaki, miközben vörös rúzst viseltél. Ez a hatást gyakran úgy érik el, hogy a szájszélek mentén elhalványítják a rúzst vagy az ajkak belső felére egy erőteljesebb, pigmentált árnyalatot visznek fel az ujjaik segítségével.

https://www.instagram.com/p/CP6PemvDVio/

4. A bőröd a vászon

„A megfelelő bőrápolás elengedhetetlen a francia nők életében – vallásként tekintünk rá” – hívta fel a figyelmet a bőrápolási rutin fontosságára Violette. Majd hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy vigyázz a bőröd, a hajad és a tested egészségére. Hiszen a sminkelés csak másodlagos szerepet tölt be. Ezért ha problémásabb a bőröd, érdemes szakértő tanácsát kérni és alaposan megválogatni, milyen kozmetikumokat használsz. Hiszen ha a vászonnal gond adódik, a festmény sem lesz esztétikus. Ez a sminkelésre is igaz.

5. Felejtsd el a tökéletességet 

„Franciaországban nagyon szeretjük, ha a szemsminkünk nem tökéletes.Nem akarjuk, hogy túl mesterkélt hatást keltsen, mintha őrülten keményen próbálkoznánk.” Vagyis, ha a francia nők füstös szemet készítenek maguknak, akkor szinte biztos, hogy nem viselnek műszempillát. A szemhéjpúdert pedig szeretik az ujjukkal felvinni, így kicsit hanyagabb, nem-törődöm hatást érhetnek el. Ami a francia sikk kulcsa. A többi ponttal kiegészítve pedig meg is kaptuk a tökéletes francia nő lookot: természetes bőr, kissé rendetlen haj, sötét szemek és egy egyszerű szett, például farmer, fehér ing és egy férfi cipő. 

Forrás: Harper’s Bazaar
Nyitókép: @violette_fr/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: