5 szobanövény, ami a legcudarabb körülmények között is veled marad

... ezeket ajánlom, ha hozzám hasonlóan te sem vagy a kertészek gyöngye!

A szobanövények üde, megnyugtató látványt nyújtanak és jobb levegőt biztosítanak az otthonodban. Sokaknak azonban sem tehetségük, sem idejük nincs a növénygondozáshoz. Kiválogattuk azokat, amik mostoha körülmények között sem adják be a törölközőt!

Nem vagyok nagy szakértője a virágok életben tartásának. Amikor a növénygondozás témája felmerül, mindig a Szomszéd nője mindig zöldebb című film ominózus jelenete jut az eszembe:

 -Maga nem szokott beszélgetni a virágaival, Max?
– Van egy kaktuszom a klotyóban, de nincs túl sok közös témánk.

Nem tudom, hogy a beszélgetés hiányzott-e nálunk is, de nekem is sikerült már kaktuszt is kirohasztanom, ennek ellenére erős bennem a vágy, hogy legyen valami zöld a lakásban, ami egy kis friss oxigént termel. A haladóbbaknak jó szívvel ajánlom a gyógyító szobanövények tartását, de most utánanéztem mi való az örök kezdőknek. 

A rendszertelen élet, vagy ha sokszor nem vagy otthon, nem lehet akadály. Készíthetsz mini villanykörtébe építhető terráriumot is, de ha van hely többre, mutatjuk, melyek azok a szobanövények, amik a leginkább a túlélő természetükről ismertek.

(Az egyik ilyen az anyósnyelv, amiről már a gyógyító szobanövények cikknél leírtam mindent, amit a gondozásáról tudni érdemes.)

1. Zamioculcas

A Zamioculcast, vagy leánykori nevén zámiát nem véletlenül hívják a népnyelven agglegénypálmának: gumóiban több hónapig képes a vizet eltárolni, és meglehetősen igénytelen növény. Szép, zöld, élénk húsos levelei vannak, kellemes trópusi hangulatot idéz. Átlagos hőmérsékletű helyiségben érzi jól magát (18-24 fokon), hideg, vagy huzatos helyre inkább ne tedd! Ha tűző napra kerül kisárgulnak a levelei. Kifejezetten szárazságtűrő darab, elegendő kéthetente locsolni, egy dolgot ne csinálj vele: ne locsold túl! Vigyázz, mert mérgező, ezért olyan helyre tedd, ahol sem kisgyerek, sem kisállat nem éri el! Amikor irodistaként dolgoztam 6 éven át még nekem is sikerült életben tartanom egy példányt – és most is vígan elvan.

A zámia remekül mutat a lakásban Fotó: New Africa/Shutterstock

2. Kukoricalevél

Akárcsak Kukorica Jancsi, a kukoricalevél is igen jó a kalandok élve megúszásában, várható élettartama 50 év is lehet. Élénkzöld, lándzsa alakú levelei vannak. Irodanövénynek is ajánlják, ablakközben, lépcsőházban és száraz levegőjű helyiségekben is megmarad, szuperképessége, hogy még a dohányfüstöt is megtűri és akkor sem fejlődik féloldalasan, ha csak az egyik oldalról kap napot. Sötétebb szobában is remekül elvan, hűvösebb helyen érzi jól magát (de figyelj rá, hogy 10 foknál ne legyen hidegebb!). Amit érdemes észben tartani, hogy más a vízigénye télen, mint nyáron. A hideg évszakban csak ritkán locsoljuk, az év más időszakaiban pedig hetente, nyugodtan hagyd kiszáradni a földjét két öntözés között. 50-60 cm magasságra nőhet meg, lassan növekszik. Ha igazán boldog, krémfehér virágot növeszt.

Bátran válaszd a kukoricalevelet otthonra, akkor is, ha sokat utazol Fotó: Usacheva Ekaterina/Shutterstock

3. Pozsgások

A nagyon látványos dísznövények különlegessége, hogy nedveik fülbe cseppentve gyógyító hatásúak fülgyulladás esetén. A zselés folyadék egyébként enyhe égési és csípési sebekre, valamint szájüregi fertőzések, afta, ajakherpesz és futószemölcs elmulasztására is alkalmas.  A pozsgások, vagy más néven szukkulensek közé tartozik a közkedvelt aloe vera is, amit bőrregeneráló hatása miatt is szerethetsz. Az aloenál viszont tartsd észben, hogy kifejezetten nagyra képes nőni. Mivel a pozsgások jól alkalmazkodtak a tűző naphoz és a szárazsághoz, a kulcsszó itt is: NE locsold őket túl, egyébként körülbelül bármit kibírnak. A száraz, meleg levegőt és a sok fényt szeretik, valamint a nagyon laza talajt, ezért kerülnek leggyakrabban sziklakertekbe.

A pozsgások kis helyen is tarthatóak, pasztell színeikkel igazán feldobják a lakás hangulatát Fotó: panattar/Shutterstock

Néhány plusz kiegészítő segítségével bájos tündérkertet is varázsolhatsz a szukkulens növényekből:

Az ide tartozó kövirózsafélék picike helyen is elférnek, akár egy kis teáscsészébe is ültetheted őket:

4. Zöldike

A zöldike az egyik legjobb légtisztító növény, kiszűr többféle szennyezőanyagot is a környezetéből. Világos helyen szeret lenni, de inkább ne tedd ki tűző napnak! Az árnyékosabb részeken is megmarad, de akkor nem virágzik, ha sikerül jól tartani, apró fehér virágokat növeszt. Átlagos szobahőmérsékletre vágyik, de elvan egészen 7° Celsius-fokig, ám ha ennél hidegebb van, azt már nem tolerálja. Vízigénye közepes, ezt is ritkábban kell locsolni télen, de ha elfelejtkeznél az öntözéséről, akkor sincs tragédia. Köszönhetően a megvastagodott gyökereinek, tartalékol magának az éhkoppra ítélt napokra. Ha jót szeretnél tenni vele, időnként permetezd a leveleit. Ha szintet léptél a növénygondozás terén, akkor tavasszal és nyáron kéthetente vesd be a tápoldatot is.

Elegáns kis kalitkába téve is jól mutat ez a dísznövény Fotó: usmee/Shutterstock

5. Rákvirág

Ha tetőtérbe keresel csendes lakótársat, akkor a rákvirág a te növényed! Sötét sarkokban is eléldegél, egyedül a hideget nem kedveli, a huzatért szintén nem rajong. Indonézia trópusi erdőiből származik, virágot és élénkpiros bogyót is hoz, ha jól tartod. Legjobban a félárnyékot kedveli, öntözni mérsékelten kell, ehhez a langyosabb víz ajánlott. Szórófejes locsolóval párásíthatsz körülötte, hogy otthon érezze magát, de ne közvetlenül a levelekre fújd a vizet, mert akkor megbarnulnak. Ne hagyd kiszáradni a földjét! 

A rákvirág több színváltozatban kapható Fotó: artpritsadee/Shutterstock

Nyitókép: Followtheflow/Shutterstock.com