5 szokás, ami a kiegyensúlyozott életedet gátolja

Egyáltalán, mik azok a rossz szokások? És mi alapján definiálja bárki is rossznak?

Tisztázzuk: rossz szokásoknak azokat a rutincselekvéseket és berögződött gondolkodási mintákat hívjuk, amik gátolnak céljaid elérésében, álmaid megvalósításában. Legtöbbször ezek nem is tudatosulnak benned, milyen mértékben hátráltatnak és önszabotázsra kényszerítenek. Innen kiindulva tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az, ami a múltadra visszatekintve nem enged továbblépni és olyan hiedelmeket, blokkokat rögzített le a tudatalattidba, hogy bizonyos szokások és rutinok elvégzésével érezd magad csak biztonságban.

Az a fránya megfelelési kényszer

Legyen az egy új munkahely, költözés vagy bármilyen nagy változás, teljesen érthető, ha minél előbb be akarsz illeszkedni az új környezetbe és szeretnél megfelelni. Az is helyénvaló, ha úgy érzed, elvárásokat támasztanak feléd és nem akarsz belebukni, rossz benyomást kelteni. De azt a hibát ne kövesd el, hogy mások elvárásainak megfelelően akarsz viselkedni, élni az életedet, mert ez a személyes fejlődésedet akadályozhatja. A külső nyomás alatt hozott döntés nem mindig a valódi énedet tükrözi, és ha folyamatos megalkuvás követi, nemcsak kiteljesedésedet, hanem a boldogságodat is akadályozhatod. Ésszerű kompromisszumokat lehet és kell is kötni, de ez nem azt jelenti, hogy meg kell alkudj vagy önmagaddal teljesen ellentétben kell, hogy reagálj.

Nem foglalkozol a személyes fejlődéseddel

Ha – akár a fentiekből kifolyólag – háttérbe szorítod személyes fejlődésedet, egy idő után elkezded magadat hibáztatni, lealacsonyítani és ez szorongáshoz vezet. Ördögi kör ez, amiből nagyon nehéz kikeveredni és sok kárt okozhat a lelkedben. Soha ne mondj le képességeid fejlesztéséről, tehetséged kibontakoztatásáról és valódi szenvedélyeid megéléséről, legyen ez hobbi vagy egy olyan munka, amiben igazán ki tudsz teljesedni. Ne félj váltani! Arra figyelj, hogy ne maradjon utánad lezáratlan vita, tisztázatlan helyzet, mert ezek bűntudatot okoznak, amit cipelsz magaddal. Megértem, hogy ijesztő belevágni valami ismeretlenbe, de sokszor pont ez hozza el azt a változást az életedbe, ami nagyot lendíthet sorsod kerekén.

Elhanyagolod az egészségedet

Ugye, te is számtalanszor hallottad már azt, hogy: „jaj, nincs időm” elmenni szűrővizsgálatra, enni vagy aludni? De azt is hallottad már, hogy ép testben, ép lélek? Ha elhanyagolod az egészségedet, a testedet, nem szeret majd benne „lakni” a lelked és megbetegedhet, kimerülhet – ami végül kivon egy kicsit a forgalomból és arra fog kényszeríteni, hogy figyelj oda magadra. Ezt nem kellene megvárnod. Figyelj oda arra, hogy megfelelően táplálkozz, aludj eleget, menj el évente szűrővizsgálatokra és néha kényeztesd el magad egy jó kis habos sütivel, egy különleges kávéval, egy jó könyvvel vagy bármivel, amivel örömet okozol magadnak, és ami kikapcsol, feltölt.

Kerülöd a konfliktushelyzeteket

Ennek a pontnak a leküzdése csak akkor működik, ha nem kezdesz azon kattogni, mi lesz a következménye annak, ha hangot adsz a véleményednek. Állj ki magadért, még akkor is, ha esetleg ez konfliktushelyzetet okoz. Érthető, hogy nem szeretsz vitatkozni, szívesen kerülöd el a vitahelyzeteket, de sajnos, ez nem mindig lehetséges. Ki kell fejezned az igényeidet, még önmagad felé is. Ez nem önzés, ez önszeretet, ami elengedhetetlenül szükséges a lelki egyensúlyodhoz. Nagyon fontos, hogy szeretetteljesen és hatékonyan kommunikálj, ezzel tompíthatod egy esetleges vita élét és sokat segítesz saját fejlődésedben. Ne gyárts előre elméleteket, hogyan végződik majd a szituáció, pláne nem úgy, hogy a legrosszabb kimenetelt veszed számításba. De ne is kerüld ki a konfliktushelyzetet, mert utólag bánni fogod, hogy nem tetted meg azt, amit megtehettél volna.

Nem vagy benne a jelen pillanatban

Amikor azon kattogsz, hogy mit kellett volna csinálni, hogy kellett volna reagálni, mondani, azzal beleragasztod magad a múltba. Amikor a lehetséges kimeneteleken agyalsz, verziókat gyártasz, sőt, a lehető legrosszabb kimenetelt vetíted magad elé, egyrészt magadat húzod le, másrészt rossz rezgéseket küldesz ki az univerzumba. Észrevetted, hogy valami hiányzik? Igen, az itt és most. Bármelyik változatot választod a kettő közül, nem éled meg azt a pillanatot, amiben éppen benne vagy, holott bármilyen cselekvés vagy aktív történés helye ez a pillanat, amit éppen most élsz meg. Kicsit fékezz le és nézz körül. Rengeteg olyan dolog vesz körbe, ami feltölthet, megnyugtathat, örömet okozhat. Add át magad pár percre az örömnek, a lazításnak, a megélésnek. Gondolj arra, mik azok, amik körülvesznek ebben a pillanatban és amikért hálás lehetsz. Szánj erre mindennap pár percet, hidd el, sokkal könnyebben fogod az előtted álló feladatokat teljesíteni.

Fotó: Henrik Sorensen/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: