5 szuper könyv, női szerzőktől

Nobel-díjas kutatónk önéletrajza, családi mesék, gasztronovellák és a változókor kihívásai is érdekes olvasmányok lehetnek az őszi estéken.

Karikó Katalin: Áttörések

Helikon Kiadó, 5699 Ft.

A Nobel-díjas magyar nő, akire hazánk méltón büszke: Karikó Katalin. Önéletrajzi könyve egy kisújszállási lány története, aki a Kádár-kori Magyarországról az emberiség sorsát alakító tudósok élvonalába került.
Szerény körülmények között, vályogházban nőtt fel, olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki, hogy megvalósíthassa álmait. Mert a kislány eszmélésétől fogva csodálta az őt körülvevő varázslatos élővilágot, és szerette volna megismerni, amennyire csak lehetséges. Először Magyarországon, majd Amerikában lett kutató. Sohasem az elvárásoknak próbált megfelelni, konokul végezte kísérleteit, mert hitt abban, hogy kutatásai egyszer majd hozzájárulnak súlyos betegségek gyógyításához. A bürokrácia hatalmaskodóival szemben hosszú éveken át folytatott küzdelem után végül eljött az ő ideje. A Covid elleni leghatékonyabb vakcina gyors előállítása az ő fantasztikus munkája nélkül nem lett volna lehetséges. Eredményei egy az emberiség sorsát meghatározó másik kutatást, a rákbetegségek kialakulásának és terjedésének feltárását is új szintre emelhetik.
Önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van az ellentmondásos kádári évek Magyarországa, ahol a szegény családból származó, tehetséges gyerekek mégiscsak lehetőséget kaptak, hogy egyetemet végezzenek. Katalin kénytelen-kelletlen követte néhány magyar származású, világhírű tudós útját: pályáját ő is Amerikában teljesítette be. A szakmai sikerek mellett a könyvben benne van a magánélet minden nehézsége és szépsége is: a férj, aki mindvégig támogatta, bátorította, és lányuk, Zsuzsi, aki kétszeres olimpiai bajnok, evezésben, amerikai színekben. (Helikon Kiadó)

Fiala Borcsa: A legrövidebb út a nők szívéhez

jaffa.hu, 3999 Ft.

A kiváló humoráról is ismert író, újságíró, legújabb könyvében sem hazudtolja meg magát: az élet nagy kérdéseit taglaló rövid novellái mellé, tökéletesen illeszkednek az ínycsiklandó receptjei. Az étel nem puszta táplálék, jóval több, mint az összetevői, a fűszerek, húsok, zöldségek, szószok, amelyeket egy fazékban összerotyogtatunk. Étellel gondoskodhatunk egy másik emberről, de érzelmileg zsarolhatjuk is vele. Étellel udvarolhatunk és étellel kapcsolódhatunk egymáshoz. Étellel jutalmazhatjuk magunkat és étellel büntethetünk. Ételek révén emlékezhetünk régvolt szerelmekre, elmúlt nyarakra, nagymamákra, akik már nincsenek közöttünk, és családi karácsonyokra, amelyeket pedig megpróbáltunk örökre elfelejteni.
Minden ételnek, amely fontos szerepet tölt be az életünkben, van története. Az adja a különleges ízét, a pluszzamatot, amelyet egyedül mi fogunk kiérezni belőle.
Ezért hát ez a könyv is ételek sora, amelyeknek mind van egy-egy története. Hogy mi áll az első, és mi a második helyen, a gasztroegyperces a fontosabb, vagy az örömfőzés? Azt döntse el mindenki maga. Ha elölről nézed: novelláskötet. Ha hátulról: receptes könyv…

Miskolczy Viktória: Üvöltő hegek

uvoltohegek.hu, 5490 Ft.

Két nő. Két sors, melyek mélyen összefonódnak. Mégis milyen mélyen? Kik is ők valójában, és mennyire élik egymás életét? A válaszok keresése közben visszatekintenek, hogy honnan indultak, és az együtt töltött évek alatt hova jutottak. Rájönnek, hogy saját maguk és mások hibáztatása helyett, letehetik múltjuk terheit, a szenvedés és a méltatlan helyzetek helyett pedig mindig van lehetőségük mást választani. Így hozhatnak meg sorsfordító döntéseket, és találhatnak vissza önmagukhoz. A szerző negyvenes éveinek közepén ismerte meg az életközepi válság fogalmát, és onnantól kezdve kétségbeesetten kezdet keresni az élet, a létezése értelmét. „Csináltam egy nagy hátraarcot, és azzal kezdtem el foglalkozni, amit szenvedéllyel tudok csinálni, újraépítettem magam. És nekiláttam írni”. (uvoltohegek.hu)

Finy Petra: Almáspite

21.szazadkiado.hu, 3669 Ft.

A szerző a meséken keresztül kiválóan mutatja be, hogy mennyire fontos szerepe van az összetartásnak: nemcsak azért, mert így minden könnyebb az életben, hanem mert a valahová tartozás érzése  is sokat segíthet átvészelni a nehezebb helyzeteket.

Finy Petra legújabb mesekönyvében megismerkedhetünk egy átlagos családdal és az ő mindennapjaikkal. Brúnóék családja abból a szempontból mindenben megfelelnek az ideálnak, hogy élnek még a nagyszülők, sőt, nem egy messzi, vidéki városban laknak, hanem a gyerekekkel, unokákkal együtt. Persze, ettől függetlenül a szerző nem akarja teljesen idealizálni a mostani világot, így az egyes történetekben, a mellékszereplőkön keresztül találkozhatunk csonka családdal, elvált szülőkkel, érkező féltestvérekkel, és minden olyan élethelyzettel, amellyel egy gyerek találkozhat. Ebből – és sok más – szempontól talán a legmeghatóbb mese a kötetben az Érted táncolok, Apa! című, amelyet a szerző Fahidi Éva emlékére ajánl, és amelyben végül egy begipszelt lábú kislány vágya is teljesül, miszerint ő is részt vehet az adventi balett-előadásban, ráadásul az apukája, akiről úgy érzi, hogy elhanyagolja őt az új családja miatt, is ott ül a nézőtéren. (21. Század Kiadó)

Iványi Orsolya: Mindent a változókorról

jaffa.hu, 3999 Ft.

Ha szeretted hazánk legismertebb és legelszántabb menopauza élharcosának az első, saját élettapasztalatain alapuló könyvét, akkor ennek is a polcodon a helye! Végre egy bátor nő, aki őszintén mer a változókor témájához nyúlni, és rávilágít arra, hogy igenis van élet ebben a korban is! „Negyvennégy éves voltam, amikor egy nőgyógyászati műtét előtt megkérdezték tőlem, menopauzában vagyok-e, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak. Az majd csak ötven körül történik meg, nem? Akkoriban azt gondoltam, a hormonterápia az ördög találmánya, és hogy ezek a kérdések tulajdonképpen nem is annyira fontosak. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.
A menopauza természetes folyamat, amely egy bizonyos kor után minden nő életében bekövetkezik, és erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, az egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Mégis nehéz róla beszélni. Ezt a könyvet azért írtam meg, hogy segítsek azoknak a nőknek, akik már a beléptek a változókorba, és miközben nem tudják pontosan, mi történik velük, de szeretnék visszakapni a testük és lelkük feletti felett kontrollt. Emellett azoknak a nőknek is szól, akik még a menopauza előtt állnak. Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel”. (Jaffa Kiadó)

Nyitókép: vladans/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: