5 szuper recept, ha belevágnál a veganuárba

Az évkezdet a legideálisabb az új szokások kialakításához. Ha egy ideje kacérkodsz a húsmentességgel, akkor most ajánlunk hozzá pár klassz receptet!

Bár a húsmentes böjt a húsvéti időszak hagyományának számít, mit szólnál, ha most januárban tennél egy próbát? Ehhez segítségül fenséges és ízletes fogásokat ajánlunk, amelyekkel egyáltalán nem fogod lemondásnak érezni az étkezéseidet! Készülj fel, és induljon jóízűen a január, vagy inkább a veganuár.

1. Töltött paprika


Hozzávalók:

  • 6 kaliforniai paprika
  • 1 kis cukkini
  • 1 kis hagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 225 g barna rizs
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk fahéj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • Olivaolaj
  • Só, bors

Elkészítés:

A rizst a csomagoláson feltüntetett idő feléig főzzük. Amíg a rizs fő, elkészíthetjük a paprikát és a tölteléket. Mossuk meg a paprikát, és vágjuk le a tetejét, ügyelve arra, hogy a zöld szár még mindig rajta legyen, így fedőként használhatjuk a paprika tetejére. Távolítsuk el a magokat, és tegyük mind a hatot egy serpenyőbe függőlegesen. A hagymát felkockázzuk, és egy közepes méretű serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. A cukkinit apró darabokra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt a serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket. ha elkészült a rizs, lecsepegtetjük, és a serpenyőbe tesszük. Keverjük össze az egészet, emeljünk a hőfokon és öntsük hozzá az alaplevet. Amikor elkezd forrni, tegyük alacsonyabb lángra, és hagyjuk párolni, amíg a folyadék el nem párolog és a rizs teljesen megfő. Ha szükséges, adjunk hozzá még folyadékot. Amikor megfőtt, kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük.

A rizst kanalazzuk a paprikákba, töltsük meg a tetejéig, majd helyezzük vissza a paprika tetejét. Óvatosan öntsünk forrásban lévő vizet a serpenyőbe, amiben a paprika van, ügyelve arra, hogy ne öntsük a paprikára. A vizet a paprika feléig töltsük. Fedjük le, állítsuk közepes lángra a főzőlapot, és hagyjuk 30-45 percig párolni, amíg a paprika megpuhul.

2. Sárgarépa és káposztasaláta szezám öntettel

Hozzávalók:

  • 4 nagy sárgarépa meghámozva és felaprítva
  • 300 g vörös káposzta felaprítva
  • 150 g főtt quinoa
  • 1 csokor zöld újhagyma finomra vágva
  • 50 g szeletelt mandula
  • Egy marék koriander durvára vágva

Az öntethez:

  • 30 ml limelé
  • kis frissen reszelt gyömbér
  • 60 ml pirított szezámolaj
  • 60 ml rizsecet
  • 2-3 evőkanál tamari szójaszósz

Elkészítés:

A sárgarépát és a káposztát meghámozzuk és felaprítjuk, majd a quinoát megfőzzük aszerint, amit a csomagoláson javasolnak. Az öntet elkészítéséhez keverjük össze a lime levét, a reszelt gyömbért, a szezámolajat, a rizsecetet és a szójaszószt egy kis tálban. Egy nagy tálba dobjuk a felaprított sárgarépát, a káposztát és az újhagymát, és meglocsoljuk az öntettel, majd tegyük félre 10 percre. Ha a quinoa megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a salátával. Szórjuk bele a szeletelt mandulát és az apróra vágott koriandert, és már tálalhatjuk is.

3. Sajtos burgonya


Hozávalók:

  • 1 csésze nyers kesudió
  • 6-7 közepes burgonya vékonyra szeletelve
  • 1 csésze  cukrozatlan mandulatej
  • ½ teáskanál hagymapor
  • só, bors
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 2 tk almaecet
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 vöröshagyma vékonyra szeletelve

Elkészítés:

Tegyük a kesudiót egy hőálló tálba, és öntsük fel forrásban lévő vízzel, majd tegyük félre 15 percre . Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Csepegtessük le a kesudiót, és tegyük egy turmixgépbe a mandulatejjel, hagymaporral, sóval, borssal, kukoricakeményítővel, ecettel és mustárral, majd turmixoljuk simára. Helyezzük a szeletelt burgonyát egy tálba, öntsük rá a szósz keverék ¼-ét, keverjük meg, hogy minden burgonyaszeletre jusson. Helyezzük a burgonyaszeleteket egy tepsibe, és adjunk hozzá egy-egy szelet hagymát.

Ha a tálca megtelt, öntsük rá a maradék szószt, hogy megtöltse a tálcát, esetleg tehetünk rá reszelt sajtot is. Fedjük le szorosan alufóliával, és süssük 35 percig. Majd vegyük le a fóliát, és süssük további 30 percig, vagy amíg a burgonya meg nem pirul és megpuhul. Szórjuk meg a tetejét egy kis friss rozmaringgal vagy metélőhagymával, és azonnal tálaljuk.

4. Borsó-menta leves

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Subah Saraf (@subah.saraf) által megosztott bejegyzés


Hozzávalók:

  • 2 tk kókuszolaj
  • 1 hagyma, felkockázva
  • 1 natúr joghurt
  • 1 l zöldségalaplé
  • 500 g friss vagy fagyasztott borsó
  • Egy marék menta, durvára vágva
  • Kevés só

Elkészítés:

Melegítsük fel a kókuszolajat egy nagyobb serpenyőben. Szórjuk rá a kockára vágott hagymát, fedjük le a serpenyőt, és pirítsuk meg a hagymát.

Utána adjuk hozzá a borsót, az alaplevet és a joghurtot. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és fedjük le újra az edényt. Jöhet bele a friss menta, és főzzük további öt percig, gyakran kevergetve. A maradék levest turmixgépben vagy robotgépben turmixoljuk simára.

5. Spanyol omlett

Hozzávalók:

  • 2 burgonya
  • 1 hagyma
  • 4 ek csicseriborsó liszt
  • 2 csésze víz
  • 15-20 szem fekete só
  • Csipet só

Elkészítés:

A hagymát és a burgonyát felszeleteljük, sózzuk, és közepes lángon megdinszteljük. Közben a csicseriborsó lisztet a vízzel sűrű folyadékra keverjük. A kapott keveréket öntsük finoman a serpenyőbe, ahol a hagyma és a burgonya sül. Süssük tovább az omlettet szép aranybarnára, majd fordítsuk meg, és süssük barnára a másik oldalát is.

Forrás: veganuary.com
Nyitókép: READ&CO/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)