Most nyilván azt gondolod: „Tahini egy édességben?" - megnyugtatunk, először a mi reakciónk is hasonló volt. Aztán az ínycsiklandó receptek és fotók meggyőztek arról, hogy esélyt kell adnunk egy édes tahinis finomságnak!
A legújabb gasztronómia trendek szerint a szezámmagból nyert krém fontos szerepet kap a desszertek terén. Gondoltad volna, hogy a tahinit, azaz a szezámpasztát nem csak gyors ebéd és vacsora receptekben tudod felhasználni? Ha eddig a hummuszhoz, a salátaöntethez, a különböző szószokhoz vagy csak szimplán a kenyérre kenve próbáltad ki ezt a hozzávalót, akkor itt az ideje, hogy ismeretlen vizekre evezz. A tahini íze és a krémes állaga tökéletesen kiegészíti majd az édes harapnivalókat is – a hűsítő jégkrémtől a házi készítésű granoláig rengeteg olyan ételben felbukkanhat, amivel az édesszájú ismerőseidet és magadat is kényeztetheted. Erre hoztunk most 5 kiváló példát, amik közül néhány még a vegán és a paleo diétába is beilleszthető.
Málnás-tahinis jégkrém rózsavízzel
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
A tahinis-rózsavizes réteghez:
- 2 csésze kókuszkrém
- 1/3 csésze tahini
- 1-2 evőkanál rózsavíz
- 1/4 csésze juharszirup vagy méz (ha édesebb ízt szeretnénk, mehet egy picit több is)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- egy csipet só
A málnás réteghez:
- 1 csésze friss málna
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál rózsavíz
- 1 evőkanál kókusztej
- 1-2 evőkanál víz (opcionális)
Elkészítés:
- A tahinis réteghez szükséges hozzávalókat egy turmixgépben összekeverjük. Félig töltjük vele a jégkrémformákat.
- A formát egy picit ütögessük a konyhapulthoz, hogy eltűnjenek a légbuborékok és az egészet tegyük minimum egy órára a fagyasztóba.
- Amíg az első rétegünk szilárdul, készítsük el a málnásat is. Ismét tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe és ha sűrűnek találjuk a végeredményt, akkor hígítsuk fel 1-2 kanál vízzel.
- Ha letelt az egy óra, töltsük tele a formákat a málnás masszával. Tegyük újra a fagyasztóba minimum 4 órára.
- Elkészült a hűsítő jégkrém, ami kb. egy hónapig eláll a mélyhűtőben.
Házi készítésű granola
Hozzávalók:
- 1,5 csésze zabpehely
- 2 evőkanál napraforgómag
- 2 evőkanál tökmag
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- 3 evőkanál kókuszolaj (megolvasztva)
- 2,5 evőkanál tahini
- 3 evőkanál juharszirup
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverjük össze a kimért zabpelyhet, a magvakat és a fűszereket.
- Olvasszuk meg a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a tahinit és a juharszirupot.
- A folyékony hozzávalókat öntsük a magvas keverékhez.
- Öntsük a sütőpapíros tepsibe és egyenletesen oszlassuk el. 10 percig süssük, keverjük össze és tegyük vissza még 10 percre.
- Az elkészült granolát hagyjuk kihűlni, hiszen így lesz majd ropogós. Ha ezzel megvagyunk fogyasszuk egészséggel a maradékot pedig rakjuk el, hiszen kb. két hétig eláll.
Gluténmentes banánkenyér tahinivel
Hozzávalók:
- 1 csésze banán pépesítve (kb. 2 közepes méretű)
- 3-4 evőkanál juharszirup
- 1/3 csésze tahini
- 1 és 3/4 csésze mandulaliszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1,5 teáskanál vaníliaaroma
- szezámmag és dió a díszítéshez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral.
- Öntsük egy nagy tálba a banánt és a juharszirupot, majd egy kézi habverővel alacsony fokozaton keverjük össze. Adjuk hozzá a többi alapanyagot és keverjük tovább, a végén egy sűrű masszát kell kapnunk.
- Töltsük meg vele a kibélelt sütőformát és spatulával egyengessük el a tésztát. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal és/vagy dióval.
- Kb. 45-55 perc sütésre lesz szüksége a banánkenyerünknek. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Fél óra után érdemes ránézni és ha nagyon barnul a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.
Vegán kókuszos-tahinis energiaszeletek
Hozzávalók:
Az alsó réteghez:
- 70 g kendermag
- 80 g mandula
- 8 db datolya
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál fahéj
- egy csipet só
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 3 evőkanál tahini
A kókuszos-tahinis réteghez:
- 200 g kókuszkrém
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál tahini
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- Egy 18×18 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral.
- A kendermagot és a mandulát tegyük egy aprítógépbe és keverjük össze. Adjuk hozzá a datolyát, a kakaóport, a fahéjat, a sót, a kókuszolajat és a tahinit. Ha ezt is összekevertük, akkor kanalazzuk bele a formába és egyengessük el az alján. Mehet a hűtőbe.
- Olvasszuk meg a kókuszolajat és adjuk hozzá a kókuszkrémet, a juharszirupot a vaníliát, a tahinit és a citromlevet. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, ha már nem forró, ráönthetjük az alsó rétegre.
- Tegyük vissza a hűtőbe legalább 30 percre.
- Ha megszilárdult már tálalhatjuk is.
Vegán csokipuding
Hozzávalók:
- 1 érett avokádó
- 1/3 csésze tahini
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál méz (helyettesíthető juhar- vagy agave sziruppal)
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor
- 2 evőkanál növényi tej
- 1/4 teáskanál vaníliaaroma
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót keverjük össze egy aprítógépben, amíg el nem érjük a krémes állagot.
- Öntsük egy tálba és tegyük be egy kicsit a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóbabbal, különböző magvakkal vagy tejszínhabbal is díszíthetjük.
Nyitókép: NoirChocolate/Shutterstock
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Hűsítő krémes finomság: Így készíts isteni vegán csokifagyit
- Megéheztél? Dobd fel a napot egy kis humusszal!
- Mandula, szója vagy rizs – melyik növényi tejet válasszuk?