5 tahinis édesség, amit azonnal meg akarsz majd kóstolni

A legújabb őrület: tahinis desszertek

Most nyilván azt gondolod: „Tahini egy édességben?" - megnyugtatunk, először a mi reakciónk is hasonló volt. Aztán az ínycsiklandó receptek és fotók meggyőztek arról, hogy esélyt kell adnunk egy édes tahinis finomságnak!

A legújabb gasztronómia trendek szerint a szezámmagból nyert krém fontos szerepet kap a desszertek terén. Gondoltad volna, hogy a tahinit, azaz a szezámpasztát nem csak gyors ebéd és vacsora receptekben tudod felhasználni? Ha eddig a hummuszhoz, a salátaöntethez, a különböző szószokhoz vagy csak szimplán a kenyérre kenve próbáltad ki ezt a hozzávalót, akkor itt az ideje, hogy ismeretlen vizekre evezz. A tahini íze és a krémes állaga tökéletesen kiegészíti majd az édes harapnivalókat is – a hűsítő jégkrémtől a házi készítésű granoláig rengeteg olyan ételben felbukkanhat, amivel az édesszájú ismerőseidet és magadat is kényeztetheted. Erre hoztunk most 5 kiváló példát, amik közül néhány még a vegán és a paleo diétába is beilleszthető.

Málnás-tahinis jégkrém rózsavízzel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

✨Beth Manos Brickey – RYT, NTP (@tastyyummies) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

A tahinis-rózsavizes réteghez:

  • 2 csésze kókuszkrém
  • 1/3 csésze tahini
  • 1-2 evőkanál rózsavíz
  • 1/4 csésze juharszirup vagy méz (ha édesebb ízt szeretnénk, mehet egy picit több is)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • egy csipet só

A málnás réteghez:

  • 1 csésze friss málna
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál rózsavíz
  • 1 evőkanál kókusztej
  • 1-2 evőkanál víz (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tahinis réteghez szükséges hozzávalókat egy turmixgépben összekeverjük. Félig töltjük vele a jégkrémformákat.
  2. A formát egy picit ütögessük a konyhapulthoz, hogy eltűnjenek a légbuborékok és az egészet tegyük minimum egy órára a fagyasztóba.
  3. Amíg az első rétegünk szilárdul, készítsük el a málnásat is. Ismét tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe és ha sűrűnek találjuk a végeredményt, akkor hígítsuk fel 1-2 kanál vízzel.
  4. Ha letelt az egy óra, töltsük tele a formákat a málnás masszával. Tegyük újra a fagyasztóba minimum 4 órára.
  5. Elkészült a hűsítő jégkrém, ami kb. egy hónapig eláll a mélyhűtőben.

Házi készítésű granola

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Giselle R (@exsloth) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze zabpehely
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 2 evőkanál tökmag
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál fahéj
  • egy csipet só
  • 3 evőkanál kókuszolaj (megolvasztva)
  • 2,5 evőkanál tahini
  • 3 evőkanál juharszirup

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a kimért zabpelyhet, a magvakat és a fűszereket.
  3. Olvasszuk meg a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a tahinit és a juharszirupot.
  4. A folyékony hozzávalókat öntsük a magvas keverékhez.
  5. Öntsük a sütőpapíros tepsibe és egyenletesen oszlassuk el. 10 percig süssük, keverjük össze és tegyük vissza még 10 percre.
  6. Az elkészült granolát hagyjuk kihűlni, hiszen így lesz majd ropogós. Ha ezzel megvagyunk fogyasszuk egészséggel a maradékot pedig rakjuk el, hiszen kb. két hétig eláll.

Gluténmentes banánkenyér tahinivel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Salted Plains | GF Recipes (@saltedplains) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 1 csésze banán pépesítve (kb. 2 közepes méretű)
  • 3-4 evőkanál juharszirup
  • 1/3 csésze tahini
  • 1 és 3/4 csésze mandulaliszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1,5 teáskanál vaníliaaroma
  • szezámmag és dió a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Öntsük egy nagy tálba a banánt és a juharszirupot, majd egy kézi habverővel alacsony fokozaton keverjük össze. Adjuk hozzá a többi alapanyagot és keverjük tovább, a végén egy sűrű masszát kell kapnunk.
  3. Töltsük meg vele a kibélelt sütőformát és spatulával egyengessük el a tésztát. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal és/vagy dióval.
  4. Kb. 45-55 perc sütésre lesz szüksége a banánkenyerünknek. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Fél óra után érdemes ránézni és ha nagyon barnul a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.

Vegán kókuszos-tahinis energiaszeletek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hana Mendes ? Nirvana Cakery (@nirvanacakery) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

Az alsó réteghez:

  • 70 g kendermag
  • 80 g mandula
  • 8 db datolya
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál fahéj
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 3 evőkanál tahini

A kókuszos-tahinis réteghez:

  • 200 g kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

  1. Egy 18×18 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral.
  2. A kendermagot és a mandulát tegyük egy aprítógépbe és keverjük össze. Adjuk hozzá a datolyát, a kakaóport, a fahéjat, a sót, a kókuszolajat és a tahinit. Ha ezt is összekevertük, akkor kanalazzuk bele a formába és egyengessük el az alján. Mehet a hűtőbe.
  3. Olvasszuk meg a kókuszolajat és adjuk hozzá a kókuszkrémet, a juharszirupot a vaníliát, a tahinit és a citromlevet. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, ha már nem forró, ráönthetjük az alsó rétegre.
  4. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 30 percre.
  5. Ha megszilárdult már tálalhatjuk is.

Vegán csokipuding

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Brewing Happiness (@brewinghappiness) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó
  • 1/3 csésze tahini
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál méz (helyettesíthető juhar- vagy agave sziruppal)
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 2 evőkanál növényi tej
  • 1/4 teáskanál vaníliaaroma
  • 1/4 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót keverjük össze egy aprítógépben, amíg el nem érjük a krémes állagot.
  2. Öntsük egy tálba és tegyük be egy kicsit a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóbabbal, különböző magvakkal vagy tejszínhabbal is díszíthetjük.

Nyitókép: NoirChocolate/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: