5 tanulság a szexről és szerelemről, amit a Szexoktatás sorozat tanított

A Szexoktatás sorozat nem véletlenül férkőzött be sok néző szívébe, hiszen betekintést enged a hálószobatitkokba, és mindezt egy nagyon szerethető és egyedülálló módon teszi, a tinédzserek szemüvegén keresztül.

A szex a legritkább esetben szól magáról a szexről. Sokkal inkább belepakolt hiedelmekről, bizonytalanságról, önelfogadásról, közelségkeresésről vagy éppen menekülésről. Éppen ezért annyira nehéz beszélni róla. A legtöbb esetben a popkultúra sem áll a mi oldalunkra, hiszen a filmek és sorozatok egy olyan irreális képet mutatnak a szerelemről és szexualitásról, aminek vajmi kevés köze van a valósághoz. Kivételt képez ez alól a Netflix sorozata, a Szexoktatás, amely az emberi szexualitás kínos és kevéssé tárgyalt részeit igyekszik közelebb hozni a nézőkhöz. Több-kevesebb sikerrel. A mélyebb megértés és érzékenyítés reményében számos tabutémát boncolgat a vaginizmustól, a szülés utáni depresszión át, a bántalmazásig, amikről még manapság is csak halkan merünk beszélni. Ugyanakkor, éppen az, ami a sorozat legerősebb pontját kellett volna jelentse – hogy kendőzetlenül mutat meg kisebbségeket, legyen szó szexuális identitásról vagy fogyatékról –, gyengítette meg és tette szájbarágóssá a történetet. Egyszerűen azért, mert a készítők 4 évadba próbálták belesűríteni az emberiség problémáinak 90%-át. Ennek ellenére azt nem vehetjük el a sorozattól, hogy üde színfolt a témában és több dologra is megtanít minket a kamaszok nézőpontjából a szexualitásról és az emberi kapcsolatokról.

1. A szexuális érettségnek több szintje van

Van egy téves elképzelés arról, hogy minden tinédzser szexuálisan felfokozott és meglehetősen laza az intimitással kapcsolatban. Azonban az igazság az, hogy ez egyáltalán nincs így, hisz ott van az az egyszerű tény is, hogy a tizenévesek különböző ütemben érnek. Ahogyan a felnőttek is eltérő módon nyílnak meg a kapcsolataikban. A mai hookup-kultúra – amikor az elkötelezett kapcsolódás helyett, a futó kalandok felé nyitunk – ezt sokszor elfeledteti velünk. Azonban ahogy Richard Weissbourd pszichológus fogalmazta meg: a tizenévesek sem immunisak azokra a problémákra, amelyeket gyakran a felnőttek szexuális életével hozunk összefüggésbe. Legyen szó teljesítményszorongásról, gátlásokról vagy az intimitás körüli nehézségekről. A sorozat kezdetén Otis még csak azon dolgozik, hogy megismerkedjen a maszturbációval, miközben Maeve már szexuálisan aktív, de küzd azzal, hogy elhiggye, hogy méltó a szerelemre. Ebből is látszik, hogy a vágyaink és vérmérsékletünk nem azonos. A szex, a szerelem és a párkapcsolat terén nincs bevett recept, hiszen mindannyian különböző szinteken állunk. A fejlődés lehetősége azonban mindenkiben megvan.

2. A legjobbakkal is megesik néha…

Lehet, hogy elméletben mindent tudunk az intimitás alapköveiről, de a gyakorlatba ültetéssel akadhatnak gondjaink. Akárcsak Otisnak, a történet főhősének. A szexuálpszichológus édesanya mellett felnőtt fiú óhatatlanul magába szívott bölcsességek mellett egy kis szexuális gátoltsággal is gazdagodott. Saját problémái ellenére Otis más diákoknak segít, és pszichológiai tanácsadást nyújt, ami többnyire az őszinte önreflexióra („Nem döntheted el azt, hogy kihez vonzódsz” – mondja az egyik szereplőnek) és a tiszteletteljes kommunikációra összpontosít. Ezzel szemben saját bizonytalanságát és szexuális traumáit csak az utolsó évadban sikerül megzaboláznia. Hogy mit tanulhatunk ebből? Talán azt, hogy még a legjobbakkal is megesik néha, hogy nem úgy idomul a test a lélekhez, ahogy azt elvárnánk. Ezzel azonban nincs gond, mert bármit is élünk át, van lehetőségünk a gyógyulásra.

hosszú távú kapcsolat, vágy
Fotó: fabio formaggio/Getty Images

3. Amikor azt érezzük, hogy nincs rendben velünk valami, akkor általában kiderül, hogy „normálisak” vagyunk

A testiséget és a saját testünkhöz fűződő viszonyt is rengeteg kérdőjel övezi. A sorozatban kismillió példát látunk arra, amikor valaki nem biztos a teste működésében, vagy abban, hogy normális-e, amit érez. Ezzel sokszor vagyunk így mi is a való világban. Az olyan apróságok is, mint az, hogyan festenek az intim testrészeink, vagy hogy elég kívánatosak vagyunk-e, szorongást keltenek bennünk. Nem beszélve az olyan komolyabb dolgokról, mint a szexuális identitás megkérdőjelezése. De ahogy Otis mondta: „Mindannyiunknak vannak hibái, és a testünk olyan dolgokat tesz, amiket nem tudunk irányítani. De azt mindig irányíthatjuk, hogy őszinték legyünk.” A legtöbb esetben pedig olyan dolgok adnak okot kételkedésre, amik természetesek és nem érik meg az önostorozást. Ezt talán Eric szavain keresztül tudjuk leginkább átérezni: „Jobban szeretem magamat annál, hogy ne legyek őszinte.”

4. A jó szex nem magától értetődő, azt is tanulni kell

Eltérő háttérrel érkezünk a kapcsolatainkba és ez azt is jelenti, hogy különböző elvárásaink és nézeteink vannak a jó szexet illetően. A Szexoktatás legfontosabb üzenete talán az, hogy a minőségi együttlét nem magától értetődő: nemcsak két test szükséges hozzá, hanem rengeteg belefektetett munka, önismeret és türelem. Mindenki szeretni és szeretve akar lenni, csak segítségre van szükségünk ahhoz, hogy kitaláljuk, mit jelent jól bánni egymással. A kölcsönösen kielégítő, érzelmi szinten is összekapcsolódást nyújtó szexet mindannyian tanuljuk. Ráadásul az élet és kor előrehaladtával többször is újratanuljuk.

5. A szerelem nem a nagy gesztusokról szól

Otis szájából hangzik el ez a mondat a szerelem kapcsán: „Arról van szó, hogy igyekezzünk apró lépéseket tenni, hogy félúton találkozzunk”.  A társas kapcsolatok sikere soha nem a nagy gesztusokon múlik, hanem a mindennapi erőfeszítéseken: „A szerelem nem a nagy gesztusokról szól, a holdról meg a csillagokról, csak a szerencséről. Van, hogy olyannal találkozol, aki ugyanúgy érez. Néha nincs szerencséd, de egy nap találkozni fogsz valakivel, akinek pont te kellesz. Vagy hétmilliárd ember él a bolygón és van valaki, aki felmászna érted a holdra is.”

A Szexoktatás sorozat különböző családokból érkező és különböző hátterű gyerekek eltérő nézőpontját képviseli és ezen keresztül próbálja megfogalmazni a legfőbb üzenetet: a szex nem szégyellnivaló, ahogy az sem, hogy önmagunk legyünk bármi áron. Ha valamit, akkor ezt magunkkal vihetjük a 4 évad tanulságaként.

Nyitókép: DiscussingFilm

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: