5 tésztaétel, ami megmentheti a napot

Egy hosszú nap után nem mindig van kedvünk és energiánk órákat tölteni a konyhában, ilyenkor egy finom, mégis gyors vacsora életmentő lehet.

Persze, tudjuk, nem a tészta legegészségesebb alternatíva, ám a kiegyensúlyozott táplálkozásban igenis helye van a minőségi alapanyagokból elkészített verzióknak. Azokon a hétköznapokon pedig, mikor eluralkodik rajtunk a világvége hangulat és még főzni is kellene valamit, teljesen kézenfekvő, hogy egy ilyen egytálétellel „ússzuk meg” a vacsorát. Gyorsan kész van, nem szükségeltetik hozzájuk különösebb konyhai rutin, sőt még a kedvünkre is jó hatással lehet.

Brokkolis-csirkés tészta

Kezdjük is egy olyan recepttel, mely az itt leírtaktól jóval egészségesebb verzióban is elkészíthető. Ehhez pedig csak annyit kell tennünk, hogy a klasszikus tészta helyett például durum vagy akár vöröslencse lisztből készült pennét választunk és máris kevésbé bűnös az élvezet.

Hozzávalók: 250 gramm tészta (pl. penne vagy farfalle), 2 csirkemell filé (kockázva), 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 közepes fej brokkoli (rózsáira szedve), 1/2 csésze tejszín, só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint, reszelt parmezán sajt a tálaláshoz és friss petrezselyem vagy bazsalikom a díszítéshez (utóbbi kettő természetesen opcionális)

Elkészítés: Bő vízben,  a csomagoláson lévő utasítások szerint megfőzzük a tésztát, leszűrjük, de nem öblítjük le hideg vízzel, majd félretesszük. Egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon felmelegítjük az olívaolajat és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, amit 5-6 perc alatt aranybarnára pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát és tovább sütjük. A serpenyőben néhány perc alatt ropogósra pároljuk a rózsáira szedett brokkolit, hozzáöntjük a tejszínt, majd sóval és borssal ízesítve összefőzzük. Ezt követően belekeverjük a tésztát és parmezánnal megszórva tálaljuk.

Gombás-tejszínes penne

Tudjuk, hogy nem mindig van kedve az embernek húst sütni, ahogy az is előfordul, hogy egy rohanós reggelen nem vettük ki azt a fagyasztóból és hazaérve már nincs kedvünk ezzel vacakolni. Ilyenkor tökéletes alternatíva lehet, ha valamilyen gombás ételt készítünk.

Hozzávalók: 300 gramm penne, 250 gramm gombafej (szeletekre vágva), 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 kis fej hagyma (apróra vágva), 200 milliliter tejszín, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, friss petrezselyem vagy bazsalikom (apróra vágva) a díszítéshez, só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: Forraljunk bőséges vizet egy nagy fazékban, adjunk hozzá sót és főzzük meg a tésztát a csomagoláson lévő utasítások szerint. Amikor kész, szűrjük le, de ne öblítsük le hideg vízzel. Egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon felmelegítjük a vajat vagy olíva olajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és kb. 2-3 percig üvegesre pároljuk. Ehhez hozzákeverjük a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát és további 1 percig pirítjuk. Először a gombát adjuk hozzá, azt 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és azzal együtt sűrűre főzzük. Ezután mehet bele a reszelt parmezán, amit alapos kevergetés mellett felolvasztunk a gombás mártásban. Ha mindez megvan, már csak annyi dolgunk van, hogy összekeverjük a tésztát és a szószt, majd ízlés szerint fűszerezve tálaljuk.

fotó: Westend61/GettyImages

Zöldséges tészta csirkével, sütőben sütve

A zöldséges tészta receptje nincs kőbe vésve, hiszen mindenki a saját szájízére tudja formálni vagy éppen úgy készíti el, hogy a hűtőben megtalálható zöldségekkel turbózza fel az ételt.

Hozzávalók: 300 gramm tészta (pl. penne, farfalle), 2 csirkemell filé (kockázva), 2 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb fej hagyma (apróra vágva), 2 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 közepes sárgarépa (kockázva), 1 közepes cukkini (kockázva), 1 paprika (kockázva), 1 doboz (400 gramm) darabolt paradicsom konzerv, 200 milliliter tejszín, 1/2 csésze reszelt sajt (pl. cheddar vagy mozzarella), só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint, friss petrezselyem vagy bazsalikom a díszítéshez

Elkészítés: Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olíva olajat közepes hőfokra, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, amit 2-3 perc alatt üvegesre párolunk. Ezután mehet bele a felkockázott csirkemell, amit 5-6 percen át aranybarnára sütünk. Ezt a zöldségekkel együtt (sárgarépa, cukkini, paprika) további 3-4 percig pirítsuk, amíg kissé megpuhulnak. A darabolt paradicsomot és a tejszínt a serpenyőbe öntjük, összekeverjük és ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Hagyjuk egy kicsit forrni, majd vegyük le a tűzről. Miután elkeverjük a tésztát a szósszal, egy sütőtálba tesszük, a tetejét sajttal megszórva 180 fokra előmelegítet sütőben, alufóliával fedve 20 percig sütjük. Ha a sajt megolvad, levehetjük a fóliát és további 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután elkészült, szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal a tetejét, majd tálaljuk azonnal.

Sonkás kocka

Igazából már öt hozzávaló is elég ahhoz, hogy villámgyorsan vacsorát készítsünk a családnak vagy éppen csak magunknak. Tojás, tészta, vaj és tejföl mindig van otthon, ahogy a sonka sem sok hűtőből hiányzik. Nos, már ezek együttesével is nem egészen fél óra alatt letudhatjuk a napi kötelező főzést és még a mosogatás sem fog sok időt igényelni.

Hozzávalók: 300 gramm nagy kocka tészta, 150 gramm füstölt sonka,  50 gramm vaj, 3 deciliter tejföl, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, míg a tojássárgájákat habosra keverjük, utóbbihoz hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, sóval és borssal ízesítjük, majd beleszórjuk az apróra vagdalt sonkát. A sós vízben kifőtt tésztát lecsöpögtetjük és megforgatjuk a tejfölös masszában és a habbá vert tojásfehérjéket is hozzáadjuk. A tésztánkat egy kivajazott és zsemlemorzsával beszórt hőálló tálba tesszük és 180 fokon, 20-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük kockákra.

Mac and Cheese

Az amerikaik egyik kedvence a Mac and Cheese, aminek természetesen népszerűsége miatt számtalan recept áll rendelkezésünkre az elkészítéshez. Mi most egy egyszerűbb opciót választottunk, de persze ezt is a végtelenségig lehet variálni, például különböző sajtokkal vagy egyéb fűszerekkel.

Hozzávalók: 300 gramm makaróni tészta, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 500 milliliter tej, 200 gramm reszelt cheddar sajt (vagy más fajta sajt, pl. parmezán), só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint, zsemlemorzsa a tetejére (opcionális)

Elkészítés: Mielőtt hozzákezdenénk a tényleges főzéshez, melegítsük elő sütőnket 180 fokra, ezt követően már forralhatjuk is a vizet, melyben a csomagoláson látott útmutató szerint megfőzzük a tésztát. A kész tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítve félretesszük. Hozzálátunk a sajtszósz elkészítéséhez, ehhez egy közepes méretű edényre lesz szükségünk, amiben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, ehhez pedig folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és addig főzzük, ameddig egy sűrű masszát nem kapunk. Ezután lassan adagolhatjuk a tejet és körülbelül 5-7 percig kevergetve csomómentes szósszá főzzük. Vegyük le a lábast a tűzről, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot a szószhoz. Keverjük, amíg a sajt teljesen felolvad és a szósz krémes lesz. Ha szeretnénk, ezt a lépést mustárral ízesíthetjük. Keverjük össze a főtt tésztát a sajtszósszal, majd töltsük át az egészet egy sütőálló tálba, a tetejét megszórhatjuk zsemlemorzsával és sütjük kb. 20 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és a szósz buborékolni kezd a tészta alatt. Mielőtt fogyasztanánk, pár percig hagyjuk hűlni.

 

Nyitókép: Fotó: Ola Mishchenko / Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: