5 tévhit a meditációról, ami megakadályoz abban, hogy igazán ellazulj

Amikor azt mondom, meditáció, te is arra a képre gondolsz, ahogy egy csontsovány pasi ül lótuszülésben, turbánnal a fején, fakó kis ágyékkötőben és órákon keresztül nemhogy mozdulatlan, de még levegőt is alig vesz?

Megértem, elsőre nekem is ez ugrik be, de távolról sem ez az alaphelyzet, vagy törvényszerű, hiszen emberek milliói meditálnak, nem hiszem, hogy mindenkinek ez lenne a követendő forma. Emlékszem, amikor először próbáltam meditálni, már az ülő pózzal gondom akadt, merev voltam, mindenem fájt, elzsibbadt a lábam, végig azon járt az eszem, mikor tudok végre felállni, vagy csak nemes egyszerűséggel hanyattdőlni. Ráadásul azzal is küzdöttem, hogy most akkor nem szabad semmire gondolni? De azt hogyan? Olyan hangos az agyam, hogy egymást túlkiabálva harcolnak benne a gondolatok, hol tudom kikapcsolni? Lehet, hogy nem is tudok meditálni? Már eleve a lazulással gondjaim vannak, gyakran kaptam magam azon, hogy olyan mereven fekszem, mint egy nyílvessző…

Nos, ha ezek neked is ismerősek, hozunk 5 tévhitet (és a valóságot) a meditációról.

Kizárólag lótuszülésben lehet, erőfeszítést igényel

Mivel a meditáció lényege az, hogy letisztuljanak a gondolataid, növeld a tudatosságodat, egyáltalán nem követelmény, hogy olyan pozitúrákba kényszerítsd magad, ami kényelmetlen, vagy fájdalmat okoz. Ha neked az a kényelmes, hogy lefekszel, tedd nyugodtan. Az a lényeg, hogy sehol ne érezz feszülést vagy nyomást, mert az egy idő után oda fogja irányítani a koncentrációdat és ki fog zökkenteni az ellazultságból és tuti azon kezdesz majd kattogni, hogyan változtass úgy a pozitúrádon, hogy ne zökkenj ki – és pont ez fog kizökkenteni. Úgyhogy nyugodtan feküdj le, ha úgy kényelmesebb, és egy pillanatig sem érezd magad rosszul, ha be is alszol.

Nem szabad semmire sem gondolni, koncentrálni kell

Távolról sem igaz az, hogy nem gondolhatsz semmire, mert azt eleve nagyon nehéz elérni. Próbálj arra gondolni, hogy nem gondolsz semmire. Elárulom neked, hogy ez már maga is egy gondolat! A cél az elcsendesedés, a belső béke és a lelki nyugalom állapotának elérése. Az elmének egyik alaptermészete az, hogy vándorol egyik gondolatról a másikra, azt keresi, ami a legkellemesebb élményt nyújtja neki. Nyilván az a lényeg, hogy a gondolataid fókuszáltak legyenek, de ehhez gyakorlás kell, és az, hogy megtapasztalj egy békés, örömteli állapotot, amit pont a meditációval tudsz elérni. Igen, sokszor előfordul, hogy elkalandoznak a gondolataid, nincs ezzel semmi baj, próbálj visszatérni az alapállapotba és ne kezdj el azon mérgelődni, hogy kiestél az elmélyülésből.

A meditáció unalmas és sok időt vesz igénybe

Persze, hogy nem fogsz átélni olyan izgalmakat, mint egy akció- vagy horrorfilm nézése közben, de nem is az a cél, hogy szórakoztasson. A lényeg az, hogy kiszakadj egy kicsit a hétköznapok sodrásából, elcsendesedj, megnyugodj és figyelj befelé. Gondold el, végre nem kell rohannod, teljesítened, megfelelned, csak egész egyszerűen létezni. Ráadásul te döntheted el, hogy erre mennyi időt szánsz, mert nincs arra szabály, hogy mi a az a minimum percmennyiség, amivel el lehet kezdeni. Már napi 5-10 perc is, amit magadra szánsz, nagyon sokban hozzájárul a mentális egészségedhez és a lelki békédhez. Ugye, ez nem is olyan sok a nap 24 órájához képest?

Csak a buddhisták vagy a spirituális emberek meditálhatnak

Tény, hogy mivel a keleti kultúrák szerves részét képezi a meditáció, és főleg a hindu és buddhista valláshoz kapcsolták, igazából nagyon sok vallás szerves részét képezi a meditáció valamelyik formája. Ezen kívül, mivel a ma embere már megismerte és felismert jótékony hatását, egyre szélesebb körben terjed gyakorlata. Sőt, már egyre több iskolában, például Ausztráliában és Amerikában,  egyenesen oktatják is. Sem nemhez, sem korhoz, sem vallási, vagy hitbéli meggyőződéshez nem kötött és bárki, bárhol bátran gyakorolhatja, hiszen a mentális jólét mindenkinek egyformán fontos kell, hogy legyen. Ne gondolkozz, látod, nincs akadály, bátran vágj bele!

Ha meditálok, elmenekülök a valóság elől

Távolról sem, még akkor sem, ha ez lenne a titkos vágyad. A meditáció arra ad neked lehetőséget, hogy kapcsolatot teremts a valódi, legbelső éneddel. Ez nem eltaszít és eltávolít a való világtól, hanem abban nyújt segítséget, hogy megtapasztalhasd belső békédet és ezáltal sokkal nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban és türelmesebben tudj megbirkózni a mindennapi élet kihívásaival. Éppen a mindennapi életben tud neked támaszt nyújtani, és egy olyan eszközt ad a kezedbe, amit minden külső feltétel vagy különösebb anyagi ráfordítás nélkül használhatsz arra, hogy jobban érezd magad.

+ Egy tipp, ha még lazítani is nehéz

Nekem eleinte ez okozta a legnagyobb gondot, úgyhogy kitaláltam egy vizualizációs technikát. Lefeküdtem és elképzeltem, hogy a talpamon keresztül elindul egy fénylő kékes, tejszerű energia, ami lassan halad felfelé a testemben és ahol jár, ott ellazítja az izmaimat. Már eleve, hogy erre fókuszáltam, háttérbe szorította az agyamban bulizó gondolatokat és egyre jobban sikerült koncentrálni. Végül azt vettem észre, hogy sikerült teljesen ellazulnom, a testem szinte súlytalanná vált és az elmém is elcsendesedett. Én ezt akkor is alkalmazom, ha nehéz napon volt és nehezen alszom el. Próbáld ki, hátha neked is segít!

Fotó: Pheelings Media /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: