5 egyszerű tipp a (közel) zero waste szépségrutinért

Ég veled, műanyag!

Te tudod, mennyi műanyagot használsz egy nap alatt? Itt az idő, hogy változtass néhány szokásodon! Mi lenne, ha a fürdőszobádban is tartanál egy rövid leltárt?

A fenntartható életmód egyre több ember életében kerül előtérbe. Ma már a legtöbb helyen nem néznek ránk nagy kerek szemekkel, ha a boltban vásárolt zöldségeket otthonról hozott hálós szatyorban tesszük a futószalagra és már több kávézóban is szívesen fogadják, ha saját elviteles bögrével érkezünk. Ezek az apró változtatások nagyon egyszerűek, a segítségükkel mégis sokat tehetünk a bolygóért. Mi lenne, ha mostantól a szépségrutinod is műanyagmentes lenne? A következő tippek segíthetnek ebben!

Glitterek helyett: bio csillámporok

A jelenlegi időjárás ugyan nem ezt sugallja, de hamarosan beköszönt a nyár és vele együtt kezdetét veszi a fesztiválszezon. A fesztiválszezon, ami nemcsak a szórakozásra ad lehetőséget, hanem arra is, hogy megmutassuk legtrendibb outfitjeinket. Ezekhez a szettekhez sokszor nagy adag glitter párosul, amit a hajunkra és az arcunkra is felapplikálhatunk. De ezek többnyire műanyagból készülnek és lehetetlen őket újrahasznosítani vagy egynél több alkalommal felhasználni. Sminkünk lemosása után a vízszűrő rendszereken keresztül, végül a folyókban és az óceánokban kötnek ki. Hogy ez ne így legyen, vásárolj lebomló csillámporokat! Szerencsére ma már több üzletben és online is kapható ilyen!

A meztelen igazság

Belegondoltál már valaha, hogy mennyi műanyag palackot használunk el egy nap alatt? Palackozott víz, tusfürdő, tisztítószerek és még sorolhatnánk, mi minden vesz körül minket! Sokkoló adat, hogy a világon naponta 1,4 milliárd műanyag üveg kerül eladásra, aminek a környezetkárosító hatásait már jól ismerjük. Szerencsére sok kozmetikai márka is fellépett a környezetszennyezés ellen és egyre több csomagolásmentes termék kerül a piacra. Ennek a mozgalomnak az egyik legismertebb képviselője a Lush Cosmetics, ahol a természetes összetevőkből készült különböző kozmetikai termékek pucéran, azaz műanyag csomagolás nélkül kerülnek az üzletek polcaira. Ha legközelebb tusfürdőt, szappant vagy testradírt keresel, nézz körül a Lushban, ha pedig hazai zero waste boltot keresel, akkor ugorj el a Ligeti Bolt budai vagy pesti üzletébe!

Csomagod érkezett!

Tegye fel a kezét, akivel már megesett, hogy az online rendelése egy indokolatlanul nagy dobozban érkezett, netalán még egy csomó polisztirol töltőanyagot is kapott mellé meglepetésként! Tavaly a szállítás során felhasznált kartondobozok miatt körülbelül 1 milliárd fát kellett kivágni (ezt csak az USA-ban!). A házhozszállítást is vállaló üzletek közül egyre többen hallgatnak vásárlóik kérésére és hagynak fel az előbb említett jó” szokásukkal. Ha tudod, kerüld azokat a brandeket, akikkel a csomagolás terén már volt rossz tapasztalatod és részesítsd előnyben az újrahasznosított csomagolást használó webshopokat! Esetleg rendelj másokkal együtt, így a szállítási költséget is lecsökkentheted! Persze a legjobb megoldás még mindig az, ha személyesen látogatod meg az üzletet, ahová a saját bevásárlótáskádat is magaddal viheted.

Könnyes búcsú a törlőkendőktől

A nedves törlőkendők és a sminklemosó kendők szerkezete műanyag szövetre épül, ami nem bomlik le és a lefolyóba kerülve gyakran dugulást okoz. A brit Marine Conservation Society felmérése szerint a tengerpartok állapota többek között ezek miatt a nem lebomló hulladékok miatt is romlik. Itt az idő, hogy lecseréld a nedves törlőkendőket! Inkább válassz többször használható textilkorongokat a sminked lemosásához és olyan sminklemosó folyadékot, amit nem műanyagban flakonban árusítanak!

Mondj nemet a műanyagra!

Hogyan iktathatod ki a műanyagot a legkönnyebben az életedből? Egyszerűen cseréld le a műanyagból készült fogkefédet, a szívószálakat, a sminkcuccaidat… Nem is gondolnád, mennyi alternatív lehetőséget kínálnak a különböző hazai zero waste üzletek és weboldalak. Nézz körül a Zero Hero, a Hulladékmentes vagy a Zöldbolt weboldalán és tedd le a voksod az ökobarát bambuszból és fémből készült termékek mellett!

Nyitókép: Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: