5 tipp, hogy ne legyen fájdalmas a szakítás

Nincs jól bevált recept egy párkapcsolat lezárásához, hiszen minden pár különbözik egymástól, máshogy kezelik a konfliktusokat és a személyiségük is eltérő. De van néhány tanács, amit, ha megfogadsz, könnyíthetsz a helyzeten.

Léteznek sablonos mondatok, amelyek a legtöbb szakításnál elhangoznak: Nem a te hibád. Te jól csináltál mindent. Velem van a gond. Úgy érzem, valami már nem a régi.” Amennyire egyszerű ezt közölni az egyik félnek, annyira nehéz megértenie a másiknak. Sőt, csak még jobban összezavarhatják azt, akit elhagytak. Ha felmerült már benned a szakítás gondolata, fogadd meg a következő tanácsokat, még mielőtt elhamarkodottan cselekednél.

1. Döntsd el, hogy ténylegesen szakítani szeretnél-e

Ismerek párokat, akik hetente szakítanak és újra összejönnek. Mondanom sem kell, hogy ez a viselkedés még inkább megmérgezheti a kapcsolatot. Az állandó bizonytalanság, hogy mikor fogom elveszíteni a másikat, és bizalmatlanság, hogy mikor fog újra elhagyni a párom, szépen lassan éket verhet a két fél közé. Természetesen egy kapcsolat sem működik mindig zökkenőmentesen, de ettől még nem kell azonnal szakításon gondolkodni. Csak abban az esetben vess véget a kapcsolatnak, ha biztos vagy a döntésedben és fikarcnyi esélyt sem látsz a folytatásra.

2. Ne telefonon, hanem személyesen szakíts!

A tiszteletteljes szakítás elengedhetetlen része, hogy személyesen történik. Gondolj bele, neked is jobban esne, ha a párod a szemedbe nézve mondaná el az érzéseit, mintha chaten lepötyögne néhány sort. Az utóbbi rideg és távolságtartó magatartás, amivel még nagyobb fájdalmat okozhatsz a másiknak. Az első barátommal 100 kilométer választott el minket egymástól, de ő volt annyira korrekt, hogy felült egy vonatra és utazott másfél órát, hogy személyesen szakítson velem. Nyilván nagyon fájt az elutasítás, de a mai napig hálás vagyok neki, hogy nem telefonon vetett véget a kapcsolatnak. Így sokkal könnyebben le tudtam zárni az egészet, és azt éreztem, tisztelettel váltunk el egymástól.

3. Indokold meg a döntésed

Hogy elkerüld a klisés mondatokat, először fogalmazd meg, miért döntöttél a szakítás mellett. Ehhez őszintének kell lenned, nemcsak a pároddal, hanem magaddal is. A másik hibáztatását pedig felejtsd el, hiszen nem segít a békés lezárásban. Természetesen megoszthatod a pároddal a sérelmeidet, de ne csapjon át az egész sértegetésbe. Szintén az első barátom csinálta nagyon jól, amikor teljesen őszintén és érthetően elmagyarázta, hogyan jutott erre a fájó döntésre. Ezzel megspórolta nekem, hogy hetekig a miértekre keressem a választ.

4. Hagyd, hogy a párod is kifejezhesse az érzéseit

A szakítás ne arról szóljon, hogy végig te beszélsz és nem hagyod a másikat szóhoz jutni. A párod is megérdemli, hogy reflektáljon a hallottakra és megoszthassa veled az érzéseit. Egyrészt így neki is könnyebb lesz lezárnia a kapcsolatot, másrészt a hallgatásoddal azt üzened, hogy bár már nem érzel iránta szerelmet, de emberként ugyanúgy szereted. Előfordulhat az is, hogy a párod hirtelen nem találja a szavakat és nem szeretne veled beszélni. Ebben az esetben ne erőltesd a kommunikációt, hagyj neki elég időt, hogy összeszedhesse a gondolatait. Ha neki szüksége van néhány napra, hogy beszélni tudjon az érzéseiről, akkor legyél nyitott egy későbbi beszélgetésre is.

5. Egy ideig ne keressétek egymást az exeddel

A kapcsolat befejeztével fontos, hogy legalább egy időre megszakítsatok minden kapcsolatot. Az egyedüllét ugyanis elengedhetetlen a szakítás feldolgozásához. Ha egy mód van rá, egy darabig ne keresd az exed társaságát és szentelj elég időt saját magadra.

Nyitókép: vadimguzhva/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: