5 tipp az okos és felelős online vásárláshoz

Hogyan lehet a vásárlás egyszerre kényelmes és környezettudatos?

Ha tudatosan és körültekintően csináljuk, akkor nemcsak a bolygó, de a pénztárcánk is örülni fog. Ehhez ajánlunk 5 tippet.

A pandémia alatt magyar vásárlók százezrei ismerték fel az online vásárlás előnyeit, olyanok is, akik korábban közelébe sem mentek a webshopoknak. Kiderült, hogy a neten mindent egyszerűbben, olcsóbban és kényelmesebben lehet elintézni, arra azonban még mindig kevesen gondolunk, hogy az online beszerzésekkel ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

1. Minél közelebb, annál jobb!

Manapság rendeléseink nagyrészt másik égtájról, távoli kontinensekről érkeznek, így csomagjaink a fél világot bejárják, mire megérkeznek hozzánk. Ha tehetjük, nézzünk utána, vajon a hazai forgalmazók kínálatában nem találjuk-e meg ugyanazt a terméket. A szállítás sokszor elég nagy tétel, ezért mindig a végösszegeket hasonlítsuk össze egymással.

A hazai rendeléseknél megéri elgondolkodni azon is, hogy a házhozszállítás valóban a legrentábilisabb megoldás-e. Különösen élelmiszerrendelésnél érdemes a hazait preferálni: szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választva nem csupán a hazai kistermelőket segítjük, hanem ökológiai lábnyomunkat is lényegesen csökkenthetjük.

2. Intézd önállóan, futár helyett csomagautomatával!

Ha a vásárlást önállóan intézzük, vajon miért várjuk el, hogy a csomagot valaki más adja a kezünkbe? A karantén alatt a házhozszállítás volt a legbiztonságosabb megoldás – a FOXPOST számára a GKI Digital által készített felmérése szerint is ebben bíztak a leginkább a magyarok. A trend azonban változik. A kiszállítás nemcsak drága, de a környezetet is egyre jobban terheli.

Míg a FOXPOST a csomagautomatás átvételre csomagonként csupán 0,2 kg-os széndioxid-kibocsátást mér, ez az érték a házhozszállítás esetében 1 kg is lehet. A kutatás szerint egyetlen félév alatt 14 százalékkal nőtt a csomagautomatát kipróbáló online vásárlók aránya, és ez a szám a jövőben borítékolhatóan emelkedni fog. A csomagautomatás átvétel ugyanis magától értetődően illeszkedik az önkiszolgáló életmód új, mindennapi gyakorlatába, ebben pedig nagyon hasonlít a streaming tévézés logikájához. Ma már akkor és azt nézzük, amit szeretnénk, nem pedig, amit éppen adnak. Természetes, hogy a vásárló akarja eldönteni azt is, mikor van a csomagátvétel „főműsorideje”, és nem szeretné egy futárhoz igazítani a napját.

3. Kerüld a felesleges csomagolást!

A csomagolás kritikus pontja az online rendeléseknek. A legtöbb interneten vásárolt termék feleslegesen sok műanyagba bugyolálva érkezik meg hozzánk. Próbáljunk meg olyan termékeket választani, amelyek lebomló, komposztálható vagy papír csomagolásba kerülnek. Ha erre nincs lehetőség, a csomagolóanyag megfelelő szelektálásával is közelebb lépünk a zöldebb fogyasztás felé. Amennyiben tényleg durván túlzó a lehámozandó mennyiség, azt érdemes jelezni a feladónak.

4. Ne aprózd el a rendeléseidet!

Az ételrendelésnél már bevett gyakorlat, hogy többen rendelnek ugyanonnan. Érdemes a módszert az egyéb online vásárlásokra is kiterjeszteni, akár ruhákra és bútorokra is, ha olyan közösségben élünk, ahol a többiek is hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Nemcsak a pénztárcánknak, de a környezetnek is jót teszünk vele, ha emellett hajlandóak vagyunk „magunkat is bevárni” megrendeléseinkkel. Ha ugyanabból a webshopból, nem hetente, külön-külön rendelünk egy-egy apróbb cikket, hanem egyszerre, akkor egy fuvarral kapjuk meg őket. Az ilyen forgalmak csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, és összességében kevesebbet fizetünk a szállításért.

5. Légy tudatos: pénzt és szén-dioxidot spórolsz vele

Vásárlás előtt mindig mérlegeljük, valóban szükségünk van-e mindarra, amit a webshopok reklámjai hirtelen elénk dobnak. Az impulzusvásárlás nem halálos bűn, de számoljunk vele, hogy a pillanatnyi kielégülés után általában menetrend szerint érkezik a lelkiismeretfurdalás.

Az érzés nem is teljesen alaptalan, ha belegondolunk, hogy a meggondolatlan megrendelések hosszú távon kontrollálhatatlan költésekhez vezetnek, és felesleges tömegcikkek újratermelésére ösztönzik a gyártókat. Mindeközben egyre trendibb a használt vagy alig használt árucikkek adás-vétele is, amit vevőként és eladóként egyaránt megfontolhatunk. Az egyik háztartásban szükségtelenné vált tárgy egy másikban boldog, új tulajdonosra lelhet, és ilyenkor egy kicsit a környezet is fellélegezhet.

Forrás: Foxpost Sajtóinformáció
Nyitókép: Karolina Grabowska/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: