5 tipp, hogy őszi hangulatot teremts az otthonodban

Nemcsak új csecsebecsék beszerzésével dobhatod fel a lakást a borongós napokon, ezekkel az egyszerű trükkökkel igazán ősziessé teheted a szobát.

Forró italok, puha takarók, a szobát belengő fahéjillat. Annyi mindent szerethetünk az őszben. Nem csoda, hogy ilyenkor a lakást is szeretnénk az évszakhoz illően dekorálni. Íme 5 tipp, hogy megérkezzen az ősz az otthonodba is. 

1. Játssz a fényekkel!

Egy jól átgondolt világítási séma az alábbiakat ötvözi: a környezeti világítást, ami gyakorlatilag a lakásba beszűrődő természetes fény, a feladat-megvilágítást (pl. egy asztali lámpa), a „kiemelő” világítást, ami a lakás design elemeit hangsúlyozza (pl. egy kép körüli vagy plafonba rejtett fény) és a dekorációs fényeket (pl. a fényfüzérek). Ezekkel pedig évszakok szerint is játszhatunk, hiszen ősszel kevesebb természetes fény érkezik a szobába. Azonban ahelyett, hogy ennek ellensúlyozására a mennyezeti világítást kapcsolnád fel, inkább teremts meghitt hangulatot fényfüzérekkel, LED izókkal vagy gyertyákkal. Azonnal meghozza a kedvet a hosszú beszélgetésekhez.

Fotó: Getty Images

2. Elő a plédekkel!

Semmi nem jobb, mint egy őszi estén puha plédbe burkolózva olvasni. A plédek és a takarók azonnal meghitt hangulatot teremtenek, miközben a stílusodat is kifejezik. Ha a bútorodhoz illő, semlegesebb árnyalatokat választasz, akkor letisztultabb hatást érhetsz el, míg egy őszi színben pompázó takaró azonnal magára vonja a figyelmet és feldobja a szobát. 

3. Csempészd be a lakásba az ősz színeit!

Az ősz színei a kényelem és az otthonosság érzését keltik. A vörös, narancs, barna és sárga árnyalatai a lehullott levelekre, sütőtökre, mézeskalácsra és az őszi naplementére emlékeztetnek minket. Ha ezeket az árnyalatokat becsempészed a lakásodba, akkor ugyanezt a hatást éred el. A sárga és a narancs például remekül mutatnak díszpárnákon, míg ha a semleges színeket – mint a dió- vagy a csokoládébarna – kedveled, akkor tálakban vagy apró díszekben érdemes ezeket megjeleníteni a dohányzóasztalon.

Fotó: Getty Images

4. Szippants bele az őszbe!

Ha az illatokra is odafigyelsz, úgy még több érzékszervvel élvezheted az őszt. Egy-egy jellegzetes szezonális illat felerősíti a látványt is. Őszi illatokban pedig nincs hiány, hiszen erre az évszakra jellemző a vanília, a fahéj, a szerecsendió, a narancs és a cédrusfa is. Az illatgyertyák mellett a diffúzorba csepegtetett illatok, vagy a lakásillatosítók között is biztosan találsz olyan illatot, ami igazán elhozza számodra az őszt.

5. Ne feledd az őszi koszorút! 

A koszorúk és kopogtatók már rég nem csak a karácsonyi szezonban népszerűek. A szezonra jellemző színekben pompázó, termésekkel tarkított ajtódíszek igazán szemet gyönyörködtetőek. A koszorút magad is elkészítheted, de meg is vásárolhatod. Választhatsz klasszikus vagy modern elrendezésűt, letisztultat vagy túldíszítettet, hiszen a lényeg, hogy a te stílusodat képviselje. A vendégeid is értékelni fogják.

 

Nyitókép: Getty Images
Forrás: womanandhome.com

Ha tetszett a cikkünk, ezt is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: