5 tipp, így tanuld meg, hogyan kell szerencsésnek lenni!

Mi lenne, ha a szerencse egy olyan képesség lenne, ami elsajátítható és fejleszthető? Az élet tele van véletlen találkozásokkal, változó tervekkel, váratlan helyzetekkel. Mi lenne, ha ezeket a kiszámíthatatlan eseményeket az előnyünkre fordítanánk?

Kétféle ember létezik a világon: az, aki szerencséért fohászkodik és az, aki saját szerencséjének a kovácsa. A legtöbben megalapozzák az elvárásaikat az életükben, úgy, mint sikeres diploma, jó állás, házasság, gyermekvállalás, boldog élet. Azonban amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elterveztük, akkor a balszerencsét vagy a sajnálatos körülményeket hibáztatjuk. És valóban, ha az események nem a tervek szerint alakulnak, két dolgot tehetünk. Balszerencsétől sújtva sajnáltathatjuk magunkat, vagy kiaknázhatjuk a váratlan helyzetekből fakadó lehetőségeket, egy teljesen új gondolkodásmód elsajátításával. Egy ilyen nézőpontváltás segítségével megtanulhatunk szerencsésnek lenni. Ennek a módszernek már neve is van, „Serendipity Mindset”.

 „Hogy mi választja el a szerencséseket a balszerencsésektől? A tudatosság!” – állítja Christian Bush, a The Serendipity Mindset című könyv szerzője. „Ez egy fejleszthető képesség, ami segít a váratlan eseményeket pozitív eredménnyé alakítani. Egy olyan látásmód, amivel hidakat találhatunk ott is, ahol mások csak egy tátongó szakadékot észlelnek.” – írta Bush a Psyche-ben.

De hogyan is működik, és hogyan taníthatjuk meg magunkat arra, hogy szerencsésebbek legyünk?

1. Ragadd meg a váratlant! Amikor időt szánunk arra, hogy megtaláljuk a váratlan események közötti összefüggéseket, sokkal jobban felkészülünk a lehetőségek észrevételére is. Ahelyett, hogy feltennénk magunknak a kérdést: „Miért történik ez velem?” Inkább kérdezzük meg magunktól: „Hogyan tudom kiaknázni ezt a lehetőséget”?

 2. Próbálj ki új dolgokat! A megszokások miatt jellemzően csak egy módszert alkalmazunk a problémák kezelésére, ezért kevésbé valószínű, hogy egyszerűbb és kreatívabb megoldásokat is kifejlesztünk. Amikor a megszokások által vezérelve cselekszünk, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk a fejlődés lehetőségét, vagyis azt, hogy ’szerencsésebbek’ legyünk.

3. Lomtalaníts! Minél kevesebb a rendetlenség az életünkben, annál nagyobb eséllyel fogjuk észrevenni az elénk táruló lehetőségeket, és felismerni a változás pozitív oldalát. Az agyunkban általában véges mennyiségű hely áll rendelkezésre, hogy feldolgozza a napi információk áradatát. Minél kevesebb szemetet halmoz fel az elménk és az otthonunk, annál jobb lesz. 

4. Szánj időt magadra! Egy kis ’énidő’ szinte kötelező azoknak, akik szeretnének szerencsések lenni. Ez a kis csendes idő lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk a mögöttünk álló nap eseményeit, feldolgozzuk azokat, és egy sokkal lazább és pozitívabb gondolkodásmódot alakítsunk ki. 

5. Tedd fel a kérdést: miért hiszek abban, amiben hiszek? Esetleg van valami, ami megváltoztathatja a véleményemet? Az elfogultságaink és az előítéleteink általában visszafognak minket. Például ha azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég okosak, akkor minden helyzetben meg is fogjuk találni azt, amivel ezt megerősíthetjük magunkban.

Tanulj meg szerencsésnek lenni azáltal, hogy elfogadod a váratlan helyzeteket, és kiaknázod a váratlan lehetőségekben rejlő potenciált!

Nyitókép: Oliver Rossi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: