5 szuper budapesti turkáló, ha igényes vintage cuccokat keresel

Hódit a trapézgatya és a bokacsizma, és bár a fast fashion üzletek mindent megtesznek, hogy olyan menő, kopott farmerdzsekit áruljanak, mint amilyen a mamádé volt, valahogy mégsem az igazi. Íme, 5 menő turi, ahol egyedi darabokra bukkanhatsz.

Valamit tudtak a 70-es években, hiszen ugyanolyan divatosan öltözködhetünk a szüleink, nagyszüleink gardróbjából, mintha valamelyik fast fashion üzletből válogattuk volna össze a darabokat: ez a módszer ráadásul kifejezetten pénztárcabarát, a fast fashion káros hatásairól már nem is beszélve. A ruhaipar miatt (is) egyre szennyezettebbek a vizek, a mosással pedig évente 500 ezer tonna mikroszál kerül az óceánba, ami 50 milliárd műanyag palacknak ​​felel meg. Világszerte körülbelül 80 milliárd új ruhadarabot fogyasztunk el évente. Ez 400 százalékkal többet, mint két évtizeddel ezelőtt. Őrült mennyiségben halmozzuk az újabb ruhadarabokat, amelyek aztán sokszor még a címkével együtt a kukában landolnak. Egy idei felmérés szerint, az átlagos brit vásárló a ruhatára mindössze 70 százalékát viseli, és évente 70 kilogramm textilhulladékot dob ​​ki. Ha csökkentenéd a shoppingolást, vagy legalább annak káros hatásait, arra jó pár módszer létezik. Új ruhák helyett beszerezhetsz például használtakat. De ezeket se úgy képzeld el, mint amit a kutya alól szedtek ki: ebben az 5 szuper budapesti turkálóban például kifejezetten igényes, menő vintage darabokra is bukkanhatsz.

5 szuper budapesti turi, ahol kincsekre lelhetsz

1. Gardróbom Store

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gardróbom (@gardrobom_hu) által megosztott bejegyzés

Az üzlet igazi kincsesláda egy kis csavarral. Amellett, hogy gondosan válogatott új, jó minőségű ruhákat találhatunk, tovább is adhatjuk azokat, amiket hirtelen felindulásból megvettünk, de azóta is a szekrény mélyén porosodtak. Applikációjuk is van, de a boltban fel is próbálhatod a cuccaikat.  

Hol? – Csányi utca 2.

2. Antifactory Budapest

A belváros szívében működő second hand bolt mottója, hogy nincsenek trendek, a ruhadarabnak pedig a viselőjét kell szolgálnia, és nem az éppen aktuális divatot. Ki lehet fogni egy-két extra menő dizájnerdarabot is, de fürdőruhák, retro farmerek és rengeteg színes kiegészítő közül is válogathatsz. A tulajdonosok igazi szerelem projektként gondolkodnak a helyről, minden munkafolyamatot ők csinálnak. Ne lepődj meg, ha egyik pillanatban még a kassza előtt látod őket, a következőben pedig modellt állnak, ugyanis saját maguk fotózzák be az aktuális kollekciókat. 

Hol? – Paulay Ede utca 43. 

3. Typo Showroom

A használt ruha- és dizájn-ruhabolt tulajdonosai olyan ruhákban is meglátják a fantáziát, amit a legtöbben valószínűleg a kukába hajítanának. A kényelmes alapdarabok és kiegészítők mellett egészen különleges ruhakölteményekre is bukkanhatsz itt. A bolt koncepciója, hogy mindenben legyen egy kis csavar, ráadásul az árak tekintetében is költséghatékony választás.

Hol? – Krúdy utca 9.

4. Retrock

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Retrockbudapest (@retrockbudapest) által megosztott bejegyzés

Ha az Anker közben jársz, a Retrock kihagyhatatlan állomás, ahonnan szinte lehetetlen üres kézzel távozni. A bohém hangulatú üzletben a különleges vintage, a használt ruhák, és újrahasznosított anyagból készült darabok mellett a jó hangulat is garantált. Mindig jó zenék szólnak, és egy kis szerencsével itt is egészen egyedi cuccokra bukkanhatsz. 

Hol? – Anker köz 2-4

5. LoveBug Vintage

Ebben a kedves budai turkálóban tényleg minden van, amire csak egy tökéletes szett megalkotásához szükség van. A bolt missziója, hogy különleges, egyedi, de olcsó darabokkal lássa el a vásárlókat. Túlzás nélkül, szinte minden stílus keveredik a polcokon. Vannak ékszerek, kabátok, blúzok és szoknyák, de a szemfüles nézelődőként akár bakelit lemezre és retro képeslapokra is bukkanhatsz. A LoveBug a legkisebbekre is gondol, így akár gyerekekkel is érdemes benézni. 

Hol? – Margit körút 62.

Nyitókép: Maskot / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: