5 Valentin-napi koktél, ami megédesíti az estét

Ez az 5 italkülönlegesség, amellett, hogy gyönyörűen mutat, megkoronázza a Valentin-napi vacsorát és ünneplést.

A szerelmesek napján nemcsak izgalmas programokkal és ínycsiklandozó fogásokkal, hanem néhány igazán különleges koktéllal is felkelthetjük az érzékeket. Főszerepben a rózsaszín, ízek tekintetében pedig a bogyós gyümölcsök és a csokoládé. Hát, mi más? Akár a szerelmeddel, akár egymagadban ünnepled a Valentin-napot, ezekkel a koktélokkal nem lőhetsz mellé.

1. Epres-bazsalikomos Limoncello Martini

Epres-bazsalikomos Limoncello-Martini
Fotó: Burrata and Bubbles

Hozzávalók:
Az epres-bazsalikom sziruphoz:

  • 2 csésze eper félbevágva
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze víz
  • ¼ csésze friss bazsalikomlevél

Az epres-bazsalikomos Limoncello Martinihez:

  • 30 ml eper-bazsalikom szirup
  • 30 ml limoncello
  • 30 ml vodka
  • 30 ml frissen facsart citromlé
  • Jégkocka

Díszítéshez: friss eper, bazsalikom és citrom csavar

Elkészítés:

Az egyszerű epres-bazsalikomos sziruphoz az epret, a cukrot, a vizet és a bazsalikomot egy kis lábasban közepes hőfokon összefőzzük. Gyakran kevergessük, hogy a cukor feloldódjon. Az epreket zúzzuk össze, hogy minél jobban érvényesüljön az ízük. Amint a cukor feloldódott, vegyük le a tűzről. Ezután szűrjük le a szirupot és tegyük hűtőszekrénybe. Egy kis pihentetés után adjuk a sziruphoz a limoncellót, vodkát, citromlevet és egy shakerben rázzuk össze egy marék jéggel együtt. Díszítsük eperrel, bazsalikommal és citromkarikákkal.

2. Sült epres Margarita

Sült epre margarita
Fotó: Burrata and Bubbles

Hozzávalók:
Sült eperhez:

  • ½ kg eper
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • Egy kevés víz

Sült epres Margaritához:

  • 2 evőkanál sült eperpüré
  • 60 ml Tequila
  • 30 ml narancslikőr
  • 1 lime leve
  • 30 ml egyszerű cukorszirup
  • Jégkocka

Díszítéshez: durva tengeri só, lime szeletek, eper

Elkészítés:

A sült eper elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Locsoljuk meg az epreket a vaníliakivonattal, szórjuk meg cukorral, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük körülbelül 25-30 percig, míg az eprek szirupszerűvé nem válnak. Miután kihűltek, turmixoljuk le őket egy kis vízzel, amíg sima nem lesz. Az így kapott pürét öntsük egy koktél shakerbe a tequilával, narancslikőrrel, limelével és cukorsziruppal együtt, dobjunk hozzá egy maréknyi jégkockát, és alaposan rázzuk fel, körülbelül 15-30 másodpercig. Egy pohár szélét kenjük be egy kis limelével, majd mártsuk bele a tengeri sóba. Ezt követően tegyünk egy pár jégkockát a pohárba és töltsük ki a koktélunkat.

3. Málnás Pina Colada

Málnás Pina Colada
Fotó: This Worthey Life

Hozzávalók:

  • 45 ml fehér rum
  • 30 ml málnaszörp
  • 50 ml RumChata rumlikőr (nem könnyű beszerezni, de megéri)
  • 3 szem málna
  • 90 ml Pina Colada mix
  • Jégkocka

Díszítéshez: szív alakú mályvacukor

Elkészítés:

Egy koktél shakerben törjük össze a málnákat egy koktél törőfa segítségével (ha nincs ilyenünk, egy sima hosszú nyelű kanál is megteszi a trükköt), majd öntsük rá a rumot, szörpöt, a rumlikőrt és a pina colada mixet. Dobjunk hozzá 4 jégkockát, majd jó alaposan rázzuk fel, körülbelül 30 másodpercig. Ezt követően szűrjük le alaposan a keveréket egy koktélpohárba és díszítsük egy koktélpálcára felszúrt mályvacukorral.

4. Vérnarancsos-rozmaringos Gin

Fotó: Burrata and Bubbles

Hozzávalók:

  • 60 ml gin
  • 60 ml frissen facsart vérnarancslé
  • 30 ml egyszerű cukorszirup
  • 15 ml tejszín
  • 1 tojásfehérje
  • ½ citrom leve
  • Jégkocka
  • Egy kevés szódavíz
  • Díszítéshez: vérnarancs csavar

Elkészítés:

Öntsük egy koktél shakerbe a gint, vérnarancslevet, cukorszirupot, tejszínt, tojásfehérjét és citromlevet majd alaposan rázzuk fel körülbelül 30 másodpercig. Adjunk hozzá egy maréknyi jégkockát és rázzuk fel újra, míg teljesen fel nem olvad benne a jég. Töltsük az így kapott koktélt egy lehűtött pohárba, töltsük fel szódavízzel, kissé keverjük fel és díszítsük egy vérnarancs csavarral.

5. Csokicsoda

Baileys csoki Martini
Fotó: Burrata and Bubbles

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál csokoládészirup, plusz a locsoláshoz
  • 120 ml Baileys
  • 120 ml csokoládélikőr
  • 120 ml vodka
  • Jégkocka
  • Reszelt csokoládé

Elkészítés:

Öntsük a csokoládészirupot egy kis edénybe, majd mártsuk bele a koktélpoharak peremét, hogy bevonjuk őket, és csepegtessünk minden pohár belsejébe is egy keveset a szirupból. Ezután keverjük össze a Baileys-t, a likőrt és a vodkát egy nagy koktél shakerben. Töltsük meg jéggel, és rázzuk míg alaposan le nem hűl, körülbelül 20 másodpercig. Osszuk el egyenletesen a poharak között, majd díszítésként szórjunk a tetejére reszelt csokoládét.

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: