Ez az 5 italkülönlegesség, amellett, hogy gyönyörűen mutat, megkoronázza a Valentin-napi vacsorát és ünneplést.
A szerelmesek napján nemcsak izgalmas programokkal és ínycsiklandozó fogásokkal, hanem néhány igazán különleges koktéllal is felkelthetjük az érzékeket. Főszerepben a rózsaszín, ízek tekintetében pedig a bogyós gyümölcsök és a csokoládé. Hát, mi más? Akár a szerelmeddel, akár egymagadban ünnepled a Valentin-napot, ezekkel a koktélokkal nem lőhetsz mellé.
1. Epres-bazsalikomos Limoncello Martini

Hozzávalók:
Az epres-bazsalikom sziruphoz:
- 2 csésze eper félbevágva
- 1 csésze cukor
- 1 csésze víz
- ¼ csésze friss bazsalikomlevél
Az epres-bazsalikomos Limoncello Martinihez:
- 30 ml eper-bazsalikom szirup
- 30 ml limoncello
- 30 ml vodka
- 30 ml frissen facsart citromlé
- Jégkocka
Díszítéshez: friss eper, bazsalikom és citrom csavar
Elkészítés:
Az egyszerű epres-bazsalikomos sziruphoz az epret, a cukrot, a vizet és a bazsalikomot egy kis lábasban közepes hőfokon összefőzzük. Gyakran kevergessük, hogy a cukor feloldódjon. Az epreket zúzzuk össze, hogy minél jobban érvényesüljön az ízük. Amint a cukor feloldódott, vegyük le a tűzről. Ezután szűrjük le a szirupot és tegyük hűtőszekrénybe. Egy kis pihentetés után adjuk a sziruphoz a limoncellót, vodkát, citromlevet és egy shakerben rázzuk össze egy marék jéggel együtt. Díszítsük eperrel, bazsalikommal és citromkarikákkal.
2. Sült epres Margarita

Hozzávalók:
Sült eperhez:
- ½ kg eper
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Egy kevés víz
Sült epres Margaritához:
- 2 evőkanál sült eperpüré
- 60 ml Tequila
- 30 ml narancslikőr
- 1 lime leve
- 30 ml egyszerű cukorszirup
- Jégkocka
Díszítéshez: durva tengeri só, lime szeletek, eper
Elkészítés:
A sült eper elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Locsoljuk meg az epreket a vaníliakivonattal, szórjuk meg cukorral, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük körülbelül 25-30 percig, míg az eprek szirupszerűvé nem válnak. Miután kihűltek, turmixoljuk le őket egy kis vízzel, amíg sima nem lesz. Az így kapott pürét öntsük egy koktél shakerbe a tequilával, narancslikőrrel, limelével és cukorsziruppal együtt, dobjunk hozzá egy maréknyi jégkockát, és alaposan rázzuk fel, körülbelül 15-30 másodpercig. Egy pohár szélét kenjük be egy kis limelével, majd mártsuk bele a tengeri sóba. Ezt követően tegyünk egy pár jégkockát a pohárba és töltsük ki a koktélunkat.
3. Málnás Pina Colada

Hozzávalók:
- 45 ml fehér rum
- 30 ml málnaszörp
- 50 ml RumChata rumlikőr (nem könnyű beszerezni, de megéri)
- 3 szem málna
- 90 ml Pina Colada mix
- Jégkocka
Díszítéshez: szív alakú mályvacukor
Elkészítés:
Egy koktél shakerben törjük össze a málnákat egy koktél törőfa segítségével (ha nincs ilyenünk, egy sima hosszú nyelű kanál is megteszi a trükköt), majd öntsük rá a rumot, szörpöt, a rumlikőrt és a pina colada mixet. Dobjunk hozzá 4 jégkockát, majd jó alaposan rázzuk fel, körülbelül 30 másodpercig. Ezt követően szűrjük le alaposan a keveréket egy koktélpohárba és díszítsük egy koktélpálcára felszúrt mályvacukorral.
4. Vérnarancsos-rozmaringos Gin

Hozzávalók:
- 60 ml gin
- 60 ml frissen facsart vérnarancslé
- 30 ml egyszerű cukorszirup
- 15 ml tejszín
- 1 tojásfehérje
- ½ citrom leve
- Jégkocka
- Egy kevés szódavíz
- Díszítéshez: vérnarancs csavar
Elkészítés:
Öntsük egy koktél shakerbe a gint, vérnarancslevet, cukorszirupot, tejszínt, tojásfehérjét és citromlevet majd alaposan rázzuk fel körülbelül 30 másodpercig. Adjunk hozzá egy maréknyi jégkockát és rázzuk fel újra, míg teljesen fel nem olvad benne a jég. Töltsük az így kapott koktélt egy lehűtött pohárba, töltsük fel szódavízzel, kissé keverjük fel és díszítsük egy vérnarancs csavarral.
5. Csokicsoda

Hozzávalók:
- 2 evőkanál csokoládészirup, plusz a locsoláshoz
- 120 ml Baileys
- 120 ml csokoládélikőr
- 120 ml vodka
- Jégkocka
- Reszelt csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a csokoládészirupot egy kis edénybe, majd mártsuk bele a koktélpoharak peremét, hogy bevonjuk őket, és csepegtessünk minden pohár belsejébe is egy keveset a szirupból. Ezután keverjük össze a Baileys-t, a likőrt és a vodkát egy nagy koktél shakerben. Töltsük meg jéggel, és rázzuk míg alaposan le nem hűl, körülbelül 20 másodpercig. Osszuk el egyenletesen a poharak között, majd díszítésként szórjunk a tetejére reszelt csokoládét.
Nyitókép: martin-dm/Getty Images