5+1 hely, amit idén nyáron kár lenne kihagynod, ha Szentendrére látogatsz

Szentendre a Duna színes menyasszonya

Friss levegő, mediterrán hangulat, kanyargós utcák, dimbes-dombos tájak és Duna-part. Ez mind Szentendre. Csak 22 km Budapesttől, de olyan, mintha térben és időben fényévekre repülnénk a fővárostól.

Az autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető kisvárosba leugrani szuper hétvégi program és nem csak a budapestieknek. A főváros közelsége és a sok látnivaló miatt évtizedek óta népszerű turistacélpont. Sokan ismerik, vagy hallottak szerb templomairól, esetleg jártak a népszerű Szabadtéri Néprajzi Múzeumában, a Szentendrei Skanzenban. Mi most kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk a turisták által talán kevéssé ismert helyeket, és átadjuk az igazi Szentendre életérzést.

1. MANK galéria – Szentendrei Régi Művésztelep

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BudapestArtWeek (@budapestartweek) által megosztott bejegyzés,

Az aktív művészeti életéről is híres Szentendre a kis, Fő tér közeli galériák mellett egy szép, pár éve felújított, modern házakkal és műtermekkel ellátott kertet és galériát is tartogat az érdeklődő számára. A város központjától gyalog 15 perc alatt elérhető művésztelep különleges hangulatot, nyugalmat áraszt. Az összművészeti eseményekre is nyitott galéria buja, zöld kertjében kedvünkre sétálhatunk és most (szeptember végéig) megcsodálhatunk számos izgalmas művészeti alkotást is, amely a Szobrok a kertben című, szabadtéri szoborkiállítás keretein belül valósult meg. A nagy üvegablakos, modern műteremházak mellett bóklászva az ember egy pillanatig úgy érezheti magát, mint Alice Csodaországban.

2. Japánkert

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Catman (@catman_z) által megosztott bejegyzés,


Közvetlenül a Régi Művésztelep mellett, Varga Imre szobrászművész Czóbel Béla szobra mögött újabb szentendrei ékkőre: egy kissé rejtőzködő japánkertre bukkanunk. A központ forgatagától távol eső csend-szigeten érdemes eltölteni egy fél órát, sétálni a gondosan elrendezett kövek között, hallgatni a víz csobogását, leülni a pavilon árnyas padjaira. A csobogó víz és a gyönyörű növények mellett egy gondosan kialakított sziklakertet is találunk, amelynek lényege az esztétikai funkció mellett a csendes szemlélődés. A szentendrei japánkert még „gyerekkorát” éli, hiszen csak 4 éves. Minden napszakban, évszakban és évben más képet mutat, élő festményként folyamatosan változik.

3. Fantázia Lángos Büfé  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I love Szentendre (@iloveszentendre) által megosztott bejegyzés,

Ha magyar street food, akkor lángos. De hol talál a földi halandó megbízható, jó minőségű, eredeti magyar lángost a városban? Az egyik legjobb választás kétségtelenül a Duna korzóhoz közel, az esernyőkkel tarkított Bercsényi utcában található. Igazi retró hangulat, műanyagszékek, megfizethető árak, sorban álló vásárlók. Ezekkel a jelzőkkel jól körülírható Szentendre egyik ínyenceket csábító, igazi magyar gasztronómiai hagyományokat idéző büféje. A tradicionális lángos kínálat mellett megjelennek a töltött, vagy az elzászi savanyú káposztás, tejfölös csemegék is.

4. Kacsakő bisztró

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kacsakő bisztró (@kacsakobisztro) által megosztott bejegyzés,

Rövid sétát tehetünk a Duna korzón a Bükkös patak felé. Alig 10 perc sétára a Fő tértől egy újabb gyöngyszemre bukkanunk. A lángos után jól jön egy gyöngyöző fröcs vagy málnaszörp a Duna-parti Kacsakőben. A kék-fehér színek dominanciája miatt a kicsit görögös, laza, chilles hangulatban kedvünkre üldögélhetünk a fák között és csodálhatjuk, ahogyan lágyan hullámzik ellőttünk a Duna. A kellemes láblógatás mellett gyakran koncerteket is hallgathatunk, amelyek mellé egy grillkolbász, vagy házi marha burger dukál. Gyerek és kutya-macska barát hely a Kacsakő, nagy kedvence a biciklis kirándulóknak, kajak-kenusoknak is. Itt megpihenhetnek és erőt gyűjthetnek túrájuk következő részéhez, vagy napjuk végén elfogyaszthatják a jól megérdemelt jéghideg, sört.

5. Művészetmalom

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Regina Elbert (@reginaelbert) által megosztott bejegyzés,

Mi jut eszünkbe általában, ha egy malomra gondolunk? Sok minden, de legkevésbé sem egy kulturális központ, művészeti galéria. Szentendrén találkozott e két egymástól teljesen eltérő funkció, egy 19. századi fűrészmalom épületébe kortársművészeti kiállítási központ költözött és alakította ki egyéni hangulatát. A festmények, szobrok, installációk időszaki kiállításai mellett az épület és udvara gyakran zenei rendezvényeknek is helyet ad. Fontos helyszíne a nemzetközi, nagynevű, Art Capital című képzőművészeti fesztiválnak is. Egy időben több időszaki kiállítás is látható az épületben, így a kortárs művészet vagy a különleges épületek iránt érdeklődő biztosan megtalálja a kedvére való kulturális csemegét.

+1. Mjam étterem

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

VIDÉKRE KÖLTÖZÜNK (@videkrekoltozunk) által megosztott bejegyzés,

Ha a sok felfedezésben és sétában elfáradnánk, betérhetünk egy finom ebédre, vagy vacsorára a városközpontban található, karibi ételeiről és speciális borkínálatáról híres Mjam étterembe. A letisztult, modern stílust képviselő Mjamban teraszon és belső térben egyaránt fogyaszthatunk a karibi mellett ázsiai és európai ételkülönlegességeket. A jelenleg csak péntektől vasárnapig nyitva tartó étterem ebéd menüvel is várja vendégeit, kínálatuk minden nap változik. Talál magának megfelelőt az is, aki a tenger gyümölcseit szereti, de a ház saláta, vagy hamburger kínálata is kiemelkedő. A családi vállalkozásból született kis étterem igazi gourmet paradicsom, ételei elkészítésében és a kiszolgálás minőségében is érezhető a törődés, a szeretet.

Szerző: Balogh Réka
Nyitókép: Education Images/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: