5+1 tipp az őszi melankólia ellen

Ne engedd, hogy a hűvösebb idő miatt eluralkodjon rajtad a kedvtelenség!

A sötétebb reggelek és esték, a borúsabb időjárás, és az őszre általánosságban jellemező szürkeség mellett sokszor nehéz jókedvűnek és optimistának maradni. Pedig ez az évszak is tud varázslatos lenni, csak meg kell találni azokat a támpontokat, amelyek feltöltik a testet és a lelket. Oké, a nyaralás, a gondtalanság, és a lenge ruhák ideje erre az évre tényleg lejárt, de ez nem ok arra, hogy elmenjen a kedved az élettől! Sőt, egy csomó szuper dolog van, aminek kifejezetten ilyenkor jön el az ideje.

5+1 tipp, hogy az őszi mindennapokat is jókedvűen éld meg:

1. Sétálj, kirándulj

boldog nő ősz fall autumn
Fotó: nensuria / Getty Images

A természet ilyenkor igazán káprázatos, gyönyörű, semelyik másik évszakhoz nem hasonlítható színekben pompázik. Akár mindennapra is beiktathatsz egy kiadós sétát, a friss levegő minden porcikádnak, és a vérkeringésednek is jót fog tenni. Lépj ki a megszokott környezetedből, sétálj egy erdőben vagy parkban, gyűjts leveleket, tedd őket otthon egy vázába, élvezd a természet közelségét. Ha egyedül mész, kiszellőztetheted a fejedet, de a barátnőd is biztosan örülni fog, ha nem a szokásos rohanásban beszélitek át az élet fontos dolgait.

2. Olvass

fotó: Westend61/Getty Images

Ha jó ideje tornyosulnak már az elolvasásra váró könyveid, akkor most végre eljött az ő idejük! Ne ess kétségbe, ha éppen esik, kuckózz be egy kellemes teával, forralt csokival, és add át magad az olvasás élményének. Ha éppen magányos vagy, akkor iratkozz be egy könyvtárba, ki tudja, lehet, hogy éppen ott talál rád a szerelem.

3. Menj el egy múzeumba

Beatles
Fotó: Lucy North – PA Images / Getty Images

A nyári hőségben teljesen érthető, ha nem vonzanak a tárlatok, kiállítások, na de ősszel aztán már tényleg nem lehet ez a kifogásod! Válassz tárlatvezetéssel, esetleg interaktív beszélgetéssel egybekötött programot, így teljesen más megközelítésből is ráláthatsz egy témára. Hívd el a barátnőidet is, és töltsetek el inkább egy tartalmas délutánt, a felesleges shoppingolás helyett.

4. Néz meg egy vígjátékot

Bazi nagy görög lagzi fotó: InterCom

Ha garantáltan jól szeretnél szórakozni, akkor menj el színházba vagy moziba, és nézz meg egy igazán szórakoztató vígjátékot. Már játsszák a mozikban a Bazi nagy görög lagzi harmadik részét, ezzel egészen biztos, hogy nem fogsz mellélőni.

5. Kezdj valami újba

Forrás: ZAX kézműves csokoládéműhely

Az ősz a megújulás ideje is, mi lenne, ha belefognál valamibe, amit még soha nem próbáltál? A covid miatt teljesen korlátozni kellett az életünket, de vess véget a kötelező bezártságnak! Válassz egy olyan tevékenységet, amihez el kell menned otthonról, így egy új hobbi mellett még új embereket is megismerhetsz. Ha eddig csak kacérkodtál az alkotás lehetőségével, akkor iratkozz be egy rajz- vagy élményfestő kurzusra, kezdj el kötni, vagy bontakozz ki egy fotós workshop keretein belül. Mit szólnál például egy macaron- vagy bonbonkészítő tanfolyamhoz? Ha kicsit előre gondolkodsz, a karácsonyi ajándékokhoz is kellő muníciót kapsz, és elkészítheted majd saját kezűleg, ami a legszebb ajándék lesz a szeretteid számára.

5+1. Töltsd fel a vitaminszintedet

A fáradtságért, levertségért sokszor nem az időjárás, vagy az évszakváltás a felelős, vitaminhiány is állhat a hátterében. Ősszel különösen fontos, hogy felkészítsd a szervezetedet a télre, vedd komolyan az immunrendszer erősítését. Amennyiben nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor a vitaminszinted érdekében pótold ezt táplálék kiegészítőkkel.

Nyitókép: Kosijerphotography/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: