5+1 tipp, hogyan készülj fel az anyaságra

Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány olyan tanácsot, melynek betartásával a kismamák fel tudnak készülni a szülésre.

Az anyaságra való testi és pszichés felkészülés nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy sikerüljön a várandósságot és az utána következő éveket harmonikusan, szeretetben megélni. Természetesen nehézségek biztosan akadnak majd, de ha megvan a belső szilárd elhatározás, és tudod, mit áldoznál fel az életedben azért, hogy anyává válhass, akkor a problémás helyzetek tulajdonképpen áthidalhatóvá válnak.

1. Készítsd fel a szervezetedet!

Családalapítás előtt fontos, hogy teljesen egészséges legyél. Akár kivizsgálásra is elmehetsz, de az étrend-kiegészítők és az egészséges táplálkozás is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ebben az időszakban a dohányzást és az alkoholfogyasztást is mellőzni kell.

2. Beszéld meg az orvossal a szülési tervet!

Először is azt döntsd el, hogy hol szeretnél szülni. A hozzád legközelebb eső kórházban? Vagy egy speciális szülésközpontban? Ha ez megvan, már csak egy olyan orvosra lesz szükséged, akivel egyetértesz, vagy akinek a véleményét, temperamentumát el tudod fogadni. Legyen szülési terved, beszéljétek meg, hogyan szeretnél szülni, milyen beavatkozásokat és fájdalomcsillapítókat szeretnél vagy mi az, amit semmiképp sem. Így kevesebb meglepetés ér majd a szülés napján.

3. Kiegyensúlyozott 40 hét

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a pszichés kiegyensúlyozottság fontosságát. Egyes kutatások szerint a baba pontosan érzi azt, hogy milyen lelkiállapotban van az anyukája, és a magzatkori hatások akár a személyiségfejlődésére is hatással lehetnek. A várandósság zökkenőmentessége is múlhat azon, hogy milyen folyamatok mennek végbe a kismama lelkében. Ugyan a hormonok játéka gyakran hatással lehet a kedélyállapotra, de ez természetesnek mondható. A szeretetteljes környezet és a stressz kezelésének megtanulása egyaránt befolyásolhatják azt, miként zajlik a terhesség időszaka.

4. Felkészülés a szülésre

Napjainkban egyre többen érdeklődnek az olyan szülésre felkészítő tanfolyamok iránt, melyek nem csak testileg, de pszichésen is hasznosak. A nagy napon minden információ jól jöhet, melyek birtokában ráadásul kevésbé szorongva gondolsz majd a rád váró feladatra.

5. Babaszoba és időbeosztás

A babaszoba praktikus kialakításáról és a szükséges eszközök, készítmények beszerzéséről már a várandósság idején gondoskodhatsz, így jól felszerelt környezet fogadhat, amikor hazaérkezel a babával. Amire azonban sokan nem készülnek fel eléggé, az a megváltozott életritmus és az újszerű elfoglaltságok. Még ha álmatlan éjszakákkal nem is kell számolnod, akkor is számos feladat vár a nap folyamán a kicsi ellátásával kapcsolatban. A zökkenőmentesen zajló első évek általában csak a mesében léteznek, viszont kellő felkészültséggel, lelki kiegyensúlyozottsággal nem jelentenek majd áthidalhatatlan akadályt az első hónapok, évek.

+1. Felkészülés a szülés utánra

A berendezett babaszoba mellett, fontos felkészülni egészségügyi szempontból is. A szülés utáni gyógyulási idő akár 6 hét is lehet, ugyanakkor mi is tehetünk azért, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk. Használhatunk olyan kifejezetten akut sebekre kialakított kötszereket, melyek támogatják a sebek gyors összehúzódását. Ilyen például az Allegro Kft. által forgalmazott Smith&Nephew termékcsalád akut sebekre kialakított kötszerei. Illetve segíthetjük a gyógyulást olyan külsőleg alkalmazandó krémekkel, gélekkel, melyek hűsítik és gyorsítják a seb gyógyulását. A Schülke termékcsalád Octenisept sebgéle hatékony védőréteget képez a kórokozók ellen, így megóvja a sebet a fertőzésektől, elősegítve a természetes sebgyógyulást. De a legfontosabb, hogy a szülés utáni időszak a pihenésről és az összeszokásról szóljon.

Nyitókép: Pavel Danilyuk/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: