5+1 tipp, hogyan tudod kézzelfoghatóvá tenni a szereteted ajándékokkal

Szeretetnyelv-sorozat - 5. rész: Ajándékozás

Mikor is lehetne tökéletesebb alkalom az ajándékozásra, mint Valentin-napkor? Ha ez a párod szeretetnyelve, akkor nem árt, ha az év többi napjára is készülsz valami aprósággal. Hasznos tippek következnek!

Hajlamosak vagyunk furcsán nézni arra, aki az ajándékok nyelvét beszéli. Manapság gyakran hangoztatjuk, hogy nem a tárgyak, hanem az élmények az igazán fontosak az életben, az ajándékok csupán felesleges kacatok, amiket jó eséllyel soha többet nem használunk. Sokaknál valóban igaz is ez a megállapítás, de nem annál, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve. Ő az első plüssmackót is óriási becsben tartja, és leírhatatlan boldogság sugárzik a szeméből, amikor végre megkapja a hőn áhított új óráját. Az ajándékok kézzelfogható bizonyítékai a törődésünknek és a szeretetünknek, és semmivel se kisebb az értékük, mint egy bóknak vagy egy szívességnek.

1. A legjobb befektetés…

Ha ajándékokról beszélünk, akkor akarva-akaratlanul szembe találjuk magunkat a pénz kérdésével. Alapvetően kétfajta ember létezik: akit ujjongással tölt el egy ajándék beszerzése és az, aki teljesen feleslegesnek tartja ilyesmire költeni a pénzt. Akkor van igazán nehéz dolgod, ha te a második csoportba tartozol. Ebben az esetben viszont, az a legjobb, ha az ajándékokra nem úgy tekintesz, mint egyszerű tárgyakra, amire elmegy a spórolt pénzed, tekints rá egyfajta befektetésként. Életed párjának boldogságába fektetni a leginkább megtérülő dolog a világon!

2. Készíts titkos ajándékfüzetet!

Ha a párod szeretetnyelve az ajándékozás, akkor sokszor hallhattad már a szájából, hogy: Ó, de szeretnék ezt vagy azt. Azta, ez nagyon tetszik! Próbáld megragadni az ilyen pillanatokat, és az emlékezetedbe vésni, mert később, amikor azon gondolkodsz, hogy mit is adhatnál neki, már egyből tudni fogod, mit szeretne. Sőt! A legjobb, ha készítesz egy titkos füzetet, amelyben feljegyzed mindazokat az ötleteket, amiket majd felhasználhatsz. Magadnak is megkönnyíted a folyamatot és így biztosan nem lősz majd mellé az ajándékkal.

3. Három szabály a szuper ajándékokhoz

Mielőtt megveszel valamit, mindig gondold végig a következő kérdéseket, hogy biztosan tökéletes ajándékot válassz.

1. Ez egy olyan dolog, amit szeretne?
2. Ez egy olyan dolog, ami hasznos?
3. Ez egy olyan dolog, amire szüksége van?

Nem kell az összesnek egyszerre teljesülnie, elég egynek is, de ha azt veszed észre, hogy mindhárom kérdésre nem a válaszod, akkor jobb, ha az üzletben hagyod és más ajándék után nézel. Az ajándékozás esszenciáját az adja, hogy örömet szerzünk vele, teljesen felesleges ezért olyasmit vásárolni, ami ezt nem váltja be.

4. Szervezz boldogsághónapot!

Az én párom néhány éve decemberben azzal lepett meg, hogy Mikulástól karácsonyig minden nap egy-egy gondosan becsomagolt ajándékkal kedveskedett. Mondanom sem kell, milyen izgatottan vártam minden reggel, hogy kibonthassam őket! Persze, nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, egy kézzel készített ajándéknak is ugyanakkora értéke lehet, mint egy vásároltnak. Nem muszáj egy egész hónapon keresztül ajándékokkal bombázni a másikat, ha neked ez túl sok. Lehet akár csak egy hét is, mondjuk a szülinapja előtt, amikor naponta kedveskedsz a szerelmednek valamivel, vagy akár néhány nap egy nagyobb megmérettetés előtt. A siker garantált!

5. Lelki ajándékok

Bár az ajándékozás alapvetően fizikai síkon történik, mégis a legnagyobb ajándék, amit adhatsz: ha odaadod magad, az időd, a figyelmed, a törődésed a másiknak. Vannak olyan helyzetek, amikor a világ összes rózsája se lenne elég, mert csak a szeretetteljes jelenlét nyújt vigasztalást. Ismerd fel, hogy mikor van szükség tárgyakra és mikor van szükség rád. Az ajándékozással történő szeretet kifejezésénél fontos még az, hogy folyamatos legyen. Nem muszáj minden nap vásárolnod valamit, de igyekezz minden nap alkalmat találni arra, hogy ajándékként ajánlj fel akár hétköznapi dolgokat is. Lehet ajándék egy masszázs, egy földön talált szív alakú kő vagy egy szép idézet. Valójában bármiből varázsolhatsz ajándékot, csak a kreativitásod szab határt.

6. Plusz egy tipp

A szeretetnyelv-sorozat végéhez érve, remélem, mindenki talált olyan ötletet, mondatot, tippet, amit majd a hétköznapokban, hasznosítani tud, hogy minél inkább tele legyenek azok a szeretettankok. A szeretet kifejezése döntés és munka. De olyan munka, ami talán a legáldásosabb és leghasznosabb, és ami majd mindkettőtöket épít és végigvezet az úton. Gary Chapman könyvére és kutatásaira alapozva elérhető egy ingyen letölthető alkalmazás is (Love Nudge), ami további tippekkel láthat el titeket, ha elakadnátok ezen az úton, vagy csak inspirációra lenne szükségetek ahhoz, hogy még hatékonyabban és érthetőbben mutassátok ki az érzéseiteket.

Szerző: Szakács Betty

Nyitókép: Shawn Ang/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: