6+1 tipp, hogyan szeress bele újra és újra a párodba

Pillangók táncolnak a hasadban és ő tölti ki minden gondolatodat? Aztán jön az összeköltözés, esküvő, gyerek és mindaz, ami volt csak szép emlékké szelídül. De vajon örökre le kell mondanunk a szerelemről, vagy fel lehet éleszteni a szunnyadó tüzet?

Szerelembe esni igencsak könnyű dolog, benne maradni azonban már annál nehezebb. Aki élt már hosszútávú kapcsolatban az jól tudja, a kezdeti gyertyafényes romantikus vacsorákat hamar felváltják a kanapén heverészős, telefonnyomkodós délutánok. Mígnem egy nap felébredünk és feltesszük magukban a kérdést: hova lett az a kezdeti pezsgés és ki ez a szakadt nadrágos fazon itt mellettem, akivel már csak jóéjt puszit adunk egymásnak? A többéves kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy olyan időszakok váltogatják egymást, amikor egyik percben úgy érzed, imádod a párodat, a másikban pedig azt se tudod miért vagy még mindig vele. Ez teljesen normális. De, ahogy a régi mondás tartja a szerelem nem érzés, hanem döntés. Így, ahhoz, hogy újra beleszeress a párodba semmi másra nincs szükséged, mint elhatározásra, odaadó munkára és egy csipetnyi varázslatra:

1. Szerelemkoktél

Amikor szerelmesek leszünk, rengeteg hormon lép működésbe, amik együtt egy, a drogokhoz hasonló, szerelemkoktélt hoznak létre. Túlcsorduló érzések áramlanak az ereinkben, a szerelemhormon pedig mámorosan boldoggá ugyanakkor függővé tesz. Ez a felfokozott állapot hosszútávon a szervezet számára nem fenntartható, így saját maga kezdi el szép lassan a hormonok szintjét lecsökkenteni és visszaterelni minket a realitás talajára. Cindy Hayman szociálbiológus szerint a szerelem érzése legfeljebb a harmadik év végéig eltűnik. Akkor mégis hogyan hozható vissza ez a mámoros érzés? Az oxitocin, ami a párok közötti kötődést erősíti, az egyik megoldás erre. Életünk során 3 alkalommal termel a szervezetünk ebből a különleges boldogsághormonból: szülés, szoptatás és orgazmus közben. Azonban a tudomány mai állása szerint, azok a párok, akik egymást támogatva és teret hagyva partnerüknek fejlődnek, olyan erős köteléket alakítanak ki, ami megnöveli az oxitocinszintet. A házasság tehát egy laboratórium, ahol a kölcsönös szeretetteljes támogatás, illetve a kielégítő szexuális élet által, már ti magatok állítjátok elő a saját szerelem elixíreteket.

2. Ismerd meg újra és újra

Az a srác, akit évekkel ezelőtt megismertél már nem teljesen ugyanaz, mint aki mellett ma reggel felébredtél. Próbálj meg néha rácsodálkozni arra, hogy az évek során mennyit változott és fejlődött melletted. Fedezd fel benne újra és újra azokat a tulajdonságokat, amibe régen, talán az első randik egyikén, beleszerettél, közben pedig értékeld azokat is, amiket melletted sajátított el. Sokszor hallani megállapodni nem akaró emberektől, hogy mennyire unalmas lehet egy valaki mellett leélni az életed. Túl kiszámíthatóvá és egyhangúvá válnak a hétköznapok. Valójában, azonban szó sincs unalomról.  A szerelem két emberről szól, akik napról napra változnak és egymáshoz csiszolódnak. Szinte azt is mondhatnánk, hogy minden reggel más ember mellett ébredsz, a feladat csak az, hogy mindennap találj benne valami szerethetőt.

3. Tartsd a fókuszt a párodon

Amikor már hosszú ideje vagytok együtt könnyű a másikat a lista végére helyezni. Valahogy minden fontosabb a munka, az elintéznivalók, a gyerek körüli teendők. Azonban, ha a kapcsolatot teszed a fókuszba, akkor hirtelen minden kicsit könnyebbé válik. Amikor boldog vagy és szeretve érzed magad, akkor jobb szülő és jobb munkaerő is leszel. Ha a párod azt fogja érezni, hogy ő van az első helyen, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezt ki is érdemelje. Lásd és kezeld is őt különlegesnek, és akkor ő is ugyanígy fog rád tekinteni. Ne félj kimutatni, hogy mennyire szereted és értékeled őt. Hadd fürdőzzön a megbecsülésedben!

4. Gyakorold a terápiás amnéziát

Nem szeretünk elfelejteni dolgokat. Azonban a boldog párkapcsolat egyik titka az, ha képesek vagyunk felejteni. El tudjuk felejteni az utolsó nagy veszekedést, amikor nagyon megbántott a másik, és ugyanolyan szerelmesen tudunk ránézni másnap. El tudjuk felejteni a múltbeli ballépéseit, amiket azóta már ezerszer megbánt. A terápiás amnézia egy tudatos döntés, amivel kifejezed, hogy a múlt nem piszkolhatja be a jelent. A megbocsájtás által, mindig tiszta lapot kínálunk a szerelmünknek, így a hétköznapi bosszúságok, amiket hordoznánk magunkban hosszú ideig, nem tudják beszennyezni a boldogságunkat.

5. A kanapén túl

Hazajön a munkából, ledobja a ruháit, és ledobja magát a kanapéra. Na, igen, ettől a látványtól nemigen lobban szerelemre senki. Ugyanakkor, ha falmászás közben látod a feszülő izmait és a mérhetetlen kitartását, akkor az már teljesen más megvilágításba helyezi őt, igaz? Keresd azokat a helyzeteket, amikben több oldalát megismerheted a párodnak. Lehet, hogy a legtöbb helyzetben jámbor és nyugodt, de az edzőteremben úgy edz, akár egy fenevad. Vagy éppenséggel otthon minden döntést rád hagy, azonban a munkájában erős akaratú, magabiztos férfi. Vess egy pillantást a kanapén túlra!

6. A távolság közelebb hoz

Semmi sem hoz közelebb, mint a távolság. A szimbiózisban élő párok között a lángnak nincs tere, nincs elég hely, ahhoz, hogy fellobbanhasson. A külön töltött idő során megtapasztalhatjátok egymás hiányát. A hiánynál pedig kevés dolog, táplálja jobban a szerelmet. Az, amikor van mire várni, amikor számoljátok a másodperceket, hogy mikor ér haza a másik, visszaidézik a fiatal, tini szerelmek bódulatát. Azt mondják akkor értékeli az ember azt, amije van, amikor elveszíti. Amikor úgy érzed, hogy már teljesen ellaposodott a kapcsolatotok, képzeld el milyen lenne az élet nélküle! Mi lenne, ha kapnál egy lesújtó telefonhívást? A hétköznapokban sokszor elfelejtünk hálásak lenni. Pedig mekkora kiváltság az élettől, hogy mindketten felébredtetek és ott vagytok egymásnak. Ha ilyen nézőpontból, hálával tekintesz a párodra, akkor hidd el, eltörpül az a néhány padlón heverő zokni.

+ 1. Egy csipetnyi varázslat

Újra beleszeretni abba az emberbe, aki mellett évekkel ezelőtt elkötelezted magadat, varázslatos. De ahhoz, hogy ez sikerüljön hinned kell a szerelemben. Hinned kell a pillangókban, és abban, hogy nem szállnak el örökké, csak néha kicsit megpihennek, de a párod meleg, szeretetteljes pillantása bármelyik pillanatba visszacsempészheti őket. Hinned kell abban, hogy megérdemlitek a magával ragadó szerelmet és alanyi jogon jár nektek a boldogság. És nem mellesleg hinned kell, hogy a szerelem nem más, mint egy csipetnyi varázslat, ami örökké tart.

Nyitókép: Raquel Mallén Photography/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: