6 érv, ami amellett szól, hogy bókoljunk többet

Szeretetnyelv-sorozat - 3. rész: Elismerő szavak

A szavaknak hatalmas erejük van. Hát még egy párkapcsolatban! Itt az ideje, hogy előszedd a bókokat!

Alapvető szükségletünk, hogy elismerjenek, bátorítsanak minket. Természetesen ez attól esik a legjobban, aki a legközelebb áll a szívünkhöz. A reggeli bók vagy egy dicséret a sikeres prezentáció után, az egész napunkat bearanyozhatja. Ugyanakkor, pont a szerelmünk az, aki a legnagyobb fájdalmat okozza, ha elmulasztja kifejezni elismerését. Sokszor találkozunk olyan párokkal a villamoson, a boltban vagy egyszerűen csak az úton, akik folyton csak marakodnak, és éles kritikával fordulnak egymáshoz: „Nem hiszem el, hogy már megint nem vettél kenyeret. Hogy lehetsz ennyire figyelmetlen?” vagy „Te jó ég, hogy tudtad még ezt az apróságot is elrontani?! Nem lehet rád semmiben számítani!” Ezek a hirtelen felindulásból kimondott mondatok szép lassan ölik meg a kapcsolatot és az intimitást a két fél között. Éppen ezért, óvatosan kell bánni a szavakkal és érdemes egymás felemelésére, mintsem megsemmisítésére használni őket.

1. Napi egy alma az orvost távol tartja

…napi egy bók meg a házassági tanácsadót! Jól ismerjük a fenti mondást, általában el is követünk mindent azért, hogy a betegségeket elkerüljük. De vajon a párkapcsolatunkért is megteszünk mindent? Ahogy telnek az évek, egyenesen arányosan csökken a bókok száma is. Pedig csupán minimális erőfeszítésbe kerül az, hogy találjunk valami jót a szerelmünkben és azt meg is dicsérjük. Valójában sokszor csak lustaságból nem mondunk ki dolgokat. Lehet, hogy épp eszünkbe jut az, hogy büszkék vagyunk a másikra, amiért minden nap keményen dolgozik, és akár túlórákat is vállal a családi nyaralásért, de valamiért mégsem tesszük szóvá. Ezért fogadd meg, hogy ezentúl, ha eszedbe jut egy kedves szó, azt azonnal kimondod. Sokkal kevesebbe kerül, mint egy terapeuta.

2. Légy boldog, és adj hálát!

A hála az élet minden területén hatalmas változásokat hozhat. Általa megtanuljuk értékelni az élet apró örömeit. Pontosan ezt az érzést kellene átültetni a kapcsolatunkba is. Nem szabad természetesnek venni, hogy a társunk ott van nekünk, és megtesz értünk dolgokat. A hétköznapi apróságok, amiket talán észre se veszel (maximum csak akkor, ha nem végzi el) az igazi, csendes közvetítői a szerelemnek. Amikor hajnalban felkel és reggelit készít, megjavítja a csöpögő csapot vagy lesegíti a kabátod, akkor észrevétlenül kifejezi azt, mennyire fontos vagy számára. A legkevesebb, amit tehetsz, ha biztosítod őt afelől, hogy értékeled az erőfeszítéseit, és nagyon hálás vagy neki mindezért. Mindig kivasalja az ingét? Mondd neki ezt: „Tudod, nagyon sok pasi elvárja, hogy kivasalják az ingét. Nagyon értékelem, hogy te meg tudod csinálni magadnak.”

3. A szavak közelebb hoznak

A szavak akkor is összekötnek titeket, ha nem vagytok konkrétan egymás mellett. Nem egyszerre keltek reggel és mentek munkába? Sebaj! Írj egy kedves üzenetet, és ragaszd fel a hűtőre. Napközben unalmas értekezleteken veszel részt és eszedbe jut a párod? Lepd meg egy szerelmes sms-sel, amiben leírod neki, mennyi mindent szeretsz benne. Egy idézetet olvasol, vagy egy videót látsz, ami rá emlékeztet? Küldd el neki! A lehetőség adott, hogy egész nap összeköttetésben legyetek egymással. Használjátok ki! Mindenkit melegséggel tölt el az, ha tudja, hogy a szerelme gondol rá. Legközelebb, ha elutazol nélküle, próbáld meg minél inkább bevonni őt a napjaidba. Fotózd le a várost, ahol jársz, számolj be az eseményekről, és mondd el neki, mennyire hiányzik. A lényeg, hogy érezze, gondolsz rá.

4. Négyszemközt erős, többszemközt viszont ütős

A dicséret és az elismerő szavak négyszemközt nagyon meghitt és szeretetteljes légkört teremtenek. Ám, ha más emberek előtt dicséred meg a párodat vagy fejezed ki, hogy mennyire szereted őt, az akkora önbizalomlöketet ad, mint talán semmi más. Mondd el a szülei előtt, hogy milyen nagyszerű pasas, a barátai előtt, hogy nála jobb szeretőt álmodban se kívánhatnál, ezzel biztos lehetsz abban, hogy leveszed a lábáról. Akár a social media felületeken is kifejezheted, mennyire értékeled őt. Ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel, de, ha tudod, hogy a te párodnak ez kifejezetten jólesne, akkor semmiképp se hagyd ki!

5. Értékeld a törekvést, ne csak az eredményt!

Célorientált világban élünk, ezért sokszor megfeledkezünk arról, hogy nemcsak az számít, hogy valaki mit ért el, hanem az is, hogy hogyan. Gondolhatsz itt például nagyobb dolgokra: abban az esetben, amikor nem vették fel egy adott munkahelyre, mondhatod ezt: „Látom, nagyon sok energiát fektetsz az álláskeresésbe, biztosan hamarosan lesz eredménye.” Vagy igazi apróságokra is, mint amikor nem takarítja ki a padlótól a plafonig az egész lakást, de cserébe elmosogat. 

6. Ne csak adni tudj, hanem fogadni is!

Mi, nők sóvárogva vágyunk a bókokra, de amikor tényleg kapunk is, akkor nem tudjuk kezelni őket. Például, amikor megdicséri valaki a ruhádat, biztosan vágtad már rá te is azonnal, hogy: „Áh, dehogyis, ez egy ócska darab.” Vagy, amikor szakmai téren kapsz elismerést, akkor rögtön hozzáteszed azt, hogy most épp mázlid volt. Miért nem tudjuk csak úgy elfogadni és megköszönni azt, ha valaki valami jót mond rólunk? Igenis, szuperül néz ki a ruhád, csodásan festesz és nem csak a szerencsén múlt az előléptetésed. Fogadd el, emeld fel a fejed, mosolyogj, és csak ennyit mondj: Köszönöm!

Szerző: Szakács Betty

Nyitókép: Halfdark/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: