6 dolog, amit minden anyának meg kell tanítania a lányának

Anyának lenni nem a legegyszerűbb feladat: egyszerre kell szakácsnak, sofőrnek, takarítónőnek, tanárnak, pszichológusnak, és coachnak lenni. Ha azonban ezt a 6 dolgot megtanítod a lányodnak, máris sikerre lesztek ítélve.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a (jó) anyukák élete szerteágazó. Nem csak a születésnapok és matek beadandók határidejét kell észben tartani, de a legjobb barátok nevét, a cipőméretet és a szendvicsbe még véletlenül sem tehető hozzávalók listáját is. Szállítmányozásból is jeleskedni kell, ismerni kell a legtrendibb zenéket és tiktokkereket, szakácsként meg kell találni az egyensúlyt az egészséges étkezés és a brownie között. Nem árt, ha számodra térkép a táj, és tudod hol lakott itt Vörösmarty Mihály, és az se hátrány, ha láttál már kotangens függvényt, legalább tisztes távolból. Érzékenynek kell lenni a gyermek lelki rezdüléseire, hiszen egy „valaki rondán nézett rám” esetből, otthon testvérek közötti világháború lehet. Ezen felül pedig képben kell lenni azzal is, hogy melyik ruhát mikorra kell kivasalni, mi az, amit felszedhetsz a tinédzser lányod padlójáról, és mi az, amihez csak fővesztés terhe mellett nyúlhatsz. A feladat komplex, a hibázás éppen ezért megengedett a kevésbé jelentőségteljes dolgokban.

Van azonban 6 olyan fundamentális alap, amit ha megtanítasz a lányodnak, hosszú távon garantált a siker.

1. Külcsín és belbecs

A szép külső nagyon jól jön olyankor, ha valakinek fel szeretnénk kelteni a figyelmét, azonban önmagában nem minden. Az igazi érték a szellemi és mentális szépség. Amikor valaki nemcsak okos, de a lelke is rendben van. Egy egészséges lelkülettel rendelkező partner számára ugyanis ez az, ami hosszú távon vonzóvá teszi a nőt. De ez nemcsak a párkapcsolatra érvényes, hanem egyéb emberi kapcsolatainkra is. Ha barátságainkban is ezekre a tényezőkre alapozva választunk, az élet sokkal boldogabbá válik. A smink és a csini ruhák csak ideig-óráig viszik előre az embert, egy ponton túl csak a valós értékekre hagyatkozhatunk. Képezd tehát magad, ismerd a toxikus gondolataidat, mérd fel bizonytalanságaidat, és tanulj meg boldognak lenni egyedül is.

2. A „Nem.” egy teljes mondat

Nem kell magyarázkodnod a határaid miatt. Ha valamiről úgy érzed, nem szeretnéd megtenni, folytatni, minden jogod megvan hozzá, hogy simán nemet mondj, akár minden indoklás nélkül. Ha valaki megsértődik a határaid meghúzása miatt, az az ő problémája. Te hallgass arra, hogy mit diktál a szíved és hogy mi a jó neked. Ne tegyél meg semmit pusztán azért, hogy másokat lenyűgözz vele. Az emberek véleményére hagyatkozni, megfelelni nekik hatalmas teher. Tanuld meg időben letenni magadról.

3. Megfelelés

Te csak próbálj meg magadnak megfelelni. Annak ellenére, hogy a legtöbb ember számára a szórakozást az italozás, a partizás és a szocializáció jelenti, neked nem feltétlenül kell ezeknek megfelelni. Ha neked többet ad egy otthon töltött este, egy kirándulás, beleveszni egy könyvbe, kifesteni a nappalit vagy bármi más, akkor kövesd az intuíciódat. Ne hagyd, hogy a tömeg formálja azt, aki vagy. Tanulj meg összekapcsolódni magaddal, mert a saját igazságod vezet azokra a helyekre, ahova meg kell egyszer érkezz. A saját örömödet te definiálod.

gyerek házimunka, gyerek mosogat
Fotó: Getty Images, Westend61

4. Mielőtt megházasodsz

Beszéljétek meg a számlákat és a jövendőbeli otthoni pénzügyi rendet. Dolgozzátok ki a gyermeknevelési elveiteket, és azt, hogy ki milyen mértékben és formában fog ezekben résztvenni. Milyen hitrendszert, gondolkodásmódot szeretnétek installálni majd a gyermekeitekbe, és ezt hogyan képzelitek el megvalósítani. Beszélgessetek a saját gyermekkori traumáitokról, hogy hogyan dolgoztátok fel, vagy milyen sérülésekkel van még dolgotok. Ne felejtsétek el a szexuális elvárásaitokat sem feltárni a pénzügyi fejlődés, a család egészségügyi tevei, a karrieretek és a saját fejlődésetek mellett. Szép dolog, de a szerelem önmagában nem elég.

5. Aranykor

A 15 és 30 év közötti korszak életed legszebb évei. Barátokat szerzel, és veszítesz el. Hibázol és megtanulod ezeket a hibákat kijavítani. Lesz, hogy teljesen összeomlasz, elrontod a dolgokat, de jó esetben levonod a tanulságot belőlük. Szerelmes leszel és valószínűleg összetörik a szívedet. Elveszíted önmagad, aztán sokkal erősebb leszel. Meg kell tanulnod élvezni ezt a korszakot, nem pedig összerombolni. Ez az az időszak, amikor még próbálgathatod a szárnyaidat anélkül, hogy életre szóló döntéseket kellene hoznod. Használd ki ezeket az éveket arra, hogy megtanuld, hogyan, milyen emberként szeretnéd élni az életedet.

6. Gyógyulj meg

Mielőtt gyermeket vállalsz, foglalkozz a téged ért traumákkal, viselkedészavarokkal, berögződésekkel, bármivel ami visszahúzhat. Ezzel megmented a gyermekedet attól, hogy majd a te traumáidat átadd és egy nap majd – a sajátjai mellett – neki kelljen megküzdeni azokkal is. A gyermekvállalás hatalmas felelősséggel jár, amit sajnos a mai napig nem sokan képesek értelmezni. Te ne legyél ilyen.

 

Nyitókép: Westend61 / Getty Images

Legnépszerűbb cikkek: