Ez a könnyen elkészíthető, beltéri fűszernövénykert a tavasz varázslatos érzésével fogja megtölteni a konyhát. Mindössze néhány eszköz és 6 egyszerű lépés választ el attól, hogy a kedvenc fűszereid karnyújtásnyira legyenek tőled főzés közben.
Néhány napja beköszöntött a tavasz, ilyenkor ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy vessünk és ültessünk. Az se csüggedjen, akinek nincs kertje. Elég egy világos konyha, vagy egy napos ablakpárkány, és máris hozzáfoghatunk a beltéri fűszeresünk kialakításához. Megfelelő gondozás mellett szinte egész évben friss, illatos fűszerekhez juthatunk. A következő növények könnyen nevelhetők kis helyen, beltéren is: bazsalikom, oregánó, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, tárkony, kakukkfű. Amikre szükségünk lesz a konyhai kertészkedés során, az néhány befőttes üveg, díszkavics a vízelvezetéshez, aktív szén, virágföld, magok vagy palánták, címkék, valamint natúr zsinór.
Első lépés: kavicsréteg
Töltsük meg a befőttes üveg nagyjából felét díszkavicsokkal. Ez a réteg fogja elősegíteni majd a mini kert jó vízelvezetését. A díszkavicsokból nagy a választék. Használhatunk színes, finomra csiszolt köveket, de vásárolhatunk natúr kavicsokat is, amik természetesebb hangulatot fognak kölcsönözni.
Második lépés: aktív szén
Szórjunk bőségesen a szénből a kavicsrétegre, hogy a növények minél egészségesebbek legyenek. A fekete por megvédi a virágföldet a penésztől és a kellemetlen szagoktól is. A szén ugyanakkor megköti a vizet, így kellemesebb mikroklímát biztosít a növény gyökereinek.
Harmadik lépés: virágföld
Ha magról neveljük a fűszernövényt, akkor töltsük meg földdel a befőttes üveget szinte teljesen. Ha palántát használunk, akkor csak annyi földet használjunk, hogy elegendő hely maradjon az ültetéshez is.
Negyedik lépés: növény
Tegyük a palántát az edénybe, és finoman nyomkodjuk bele. Töltsük ki a földet a fiatal növény körül. Ha magokkal dolgozunk, akkor azokat szórjuk a virágföld felszínére, és egy vékony földréteggel takarjuk be. Mindkét esetben öntözzünk gazdagon.
Ötödik lépés: dekorálás
Amikor a növények és a magok már a helyükön vannak, jöhet a címkézés! A matricák nem csak jól mutatnak az üvegedények oldalán, hanem hasznosak is. Legyen szó palatáblára emlékeztető, fekete címkéről, vagy az ünnepekről megmaradt ajándékcímkéről, a lényeg, hogy tudjuk, milyen növény van az üvegben. Az edények megjelölésénél használhatunk táblafestéket is, amikre száradás után krétával is írhatunk. Végül dekoráljuk az üvegek száját zsinórral.
Hatodik lépés: napsütés
Helyezzük a mini fűszeres kertünket a konyhánk legvilágosabb pontjára, vagy egy napsütötte ablakpárkányra. Az üvegeket összerendezhetjük egy rusztikus faládába, vagy egy csinos kosárba. Garantáltan tavaszt fognak varázsolni az otthonunkba üde zöld színükkel, és isteni illatukkal.
Forrás: HGTV
Nyitókép: Johner Images/GettyImages