6 egyszerű mondat, ami azt érezteti a partnereddel, hogy meghallod őt

Nincs kiábrándítóbb dolog egy párkapcsolatban, mint amikor a szavaink süket fülekre találnak. Ez több, mint a kommunikáció kudarca, hisz kétségbe vonja az érzelmi kapcsolatot is, amelynek a középpontban kellene állnia.

Pszichológiai kutatások szerint az emberek boldogabbak és egészségesebbek, ha biztosak abban, hogy a mindennapi társas érintkezések során megértik őket. Az alkalmi társadalmi interakciókon túl a megértés még nagyobb jelentőséget kap az intim kapcsolatokban. John és Julie Gottman párkapcsolati terapeuták szerint az intim beszélgetések célja a kölcsönös megértés, nem pedig a problémamegoldás kell legyen. Az egyik módja annak, hogy partnered számára egyértelművé tedd, hogy hallod, amit mond, ha készenlétben tartasz néhány olyan mondatot, amik segítenek az érzései érvényesítésében. Ezek a visszatükrözésen alapulnak, ami segítségével arra ösztönzöd a másik felet, hogy kifejtse érzelmi világát és mondandóját. Ezek nem varázsszavak, hanem hasznos eszközök, amik sokkal hatékonyabbak, ha fizikai jelekkel párosulnak. Például azzal, hogy letesszük a telefont és felvesszük a szemkontaktust. Ekkor az üzenet egyértelmű lesz: „figyelek és érdekel, amit mondani szeretnél”.

nő férfi vita manipuláció párkapcsolat
Fotó: demaerre / Getty Images

1. „Ezzel nehéz lehet megbirkózni”

Nem kell túlgondolni. Az olyan mondatok, mint az „ez stresszesnek hangzik” vagy akár „ez túl sok”, egyszerű nyelvezeten keresztül fejezik ki az empátiát. A hétköznapi, együttérző szavak segítenek érvényesíteni a helyzet intenzitását anélkül, hogy konkrét érzelmeket kellene kifejeznünk.

2. „Nem csoda, hogy ez zavar téged. Engem is.”

A beszélgetés célja nem a problémamegoldás, hanem a helyzet megértése. Rengetegszer próbálunk tanácsokat osztogatni, miközben csak együttérzésre lenne szükség. Az érzelmi kötődést viszont azzal tudjuk megerősíteni, ha kimutatjuk a támogatásunkat. „Ha intim kapcsolatról van szó, azt akarod közvetíteni, hogy osztozol abban, amit a partnered érez, és hogy együtt vagytok benne” – mondja Terri DiMatteo terapeuta.

3. „Hűha, mesélj még erről!”

Ha nyílt végű kijelentésekkel ösztönzöd a partnered arra, hogy többet mondjon valamiről, azzal lehetőséget adsz arra, hogy mélyebben megértsd a helyzetet. Amikor többet szeretnél hallani a mondanivalójából, azzal megerősíted, hogy nemcsak felszínesen, hanem valóban érdekel, amit mond.

4. „Mit érzel ezzel kapcsolatban?”

Olyan kevésszer érdeklődünk igazán afelől, hogy egy-egy esemény hogyan vetül le a másik lelkében. Kíváncsiak vagyunk a részletekre, a gondolatokra, de az érzésekre nem igazán. Ezzel az egyszerű mondattal viszont lehetőséget adunk arra, hogy a párunk egyértelműen megnevezze az érzelmi élményeit.

fotó: Lilly Bloom/GettyImages

5. „Jól értettem?”

Könnyű elrontani a pillanatot azzal, hogy helytelenül találgatni kezdjük a partnerünk érzelmeit vagy szándékait. De ez nem egy záróvizsga. Megkérdezni, hogy mindent jól hallottunk-e, nemcsak megengedett, hanem kiemelten fontos. Amikor validálni szeretnénk a másik mondandóját, a legfontosabb, hogy jól értsük azt.

6. „Tartsunk szünetet?”

Ez nem egy megerősítő mondat, de ettől függetlenül hasznos. Amikor az érzelmek elszabadulnak, Mezulis azt tanácsolja, hogy finoman kérdezzük meg, hogy a másiknak szüksége van-e valamire, legyen az egy szünet vagy több támogatás. Ha nem ítélkezve kérdezzük meg, akkor mindenkinek lehetősége nyílik egy kis szünetet tartani, és szükség esetén újraértékelni a beszélgetést.

Nyitókép: Goodboy Picture Company/ Getty Images
Forrás: Fatherly

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: