6 hajbaki, amitől öregebbnek nézel ki

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz a frizuraválasztás során. Ráadásul még öregebbnek is tűnhetsz miattuk!

Amikor a fodrászszalonba látogatsz nemcsak szimplán hajszínt vagy hajfestéket választasz magadnak, hanem kis túlzással arról is döntesz, hogy hány évesnek nézz ki. Nyilván egy jól választott hajszín nem fog visszafiatalítani és azt is el kell fogadnod, hogy soha nem leszel már húszéves, viszont sokkal frissebbnek és üdébbnek nézhetsz ki, ha a bőrtónusodnak és az arcformádnak megfelelő színt és fazont választod. Van azonban pár alapvető hiba, amit sokan hajlamosak elkövetni, ha a fodrászkodásról van szó, ráadásul ezektől nemhogy fiatalabbnak, hanem idősebbnek néz ki az ember. Lássuk ezeket!

1. Nem elég lágy a hajszíned

Amennyiben világos a bőrtónusod, inkább kerüld a sötét hajszíneket, mivel ez kiemeli az arcodon a legapróbb ráncocskákat is, arról már nem is beszélve, hogy egy fél centiméteres lenövésnél már látszanak az ősz hajszálaid. Ahelyett, hogy otthon, a négy fal között próbálnál ki újabb színeket, kérj egy időpontot a fodrászodhoz és válaszd a balayage technikát, amelynek köszönhetően egyszerre akár több lágy tónust is kipróbálhatsz, és ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor még egy-egy sötétebb szálat is húzhatsz a hajadba.

2. Szögegyenes bobfrizurát választasz

A kor előrehaladtával az arcod veszít teltségéből, ennek köszönhetően sokkal szögletesebbé válik. Mivel a telt arcforma fiatalabb kinézetet kölcsönöz, ezért érdemes kerülnöd minden olyan fazont, amely az arcéleket hangsúlyozza ki. A rétegezés nélküli, egyenes, rövid bob fazon például sokkal inkább kiemeli az arcformát, egy long bob, azaz hosszú bob verzióval viszont (amiben ráadásul van némi fokozat is) lágyíthatsz az arcéleken.

3. Sárgás árnyalat

A hajban lévő sárgás tónusok nemcsak ódivatúak, hanem ráadásul még idősebbnek is nézhetsz ki velük. Az idő előrehaladtával ugyanis a bőr megvastagszik, hogy ezt kompenzáld érdemes egy kicsivel gazdagabb, sötétebb tónust is belevinni a frizurádba. A barna legyen gazdagabb, a vörös és a réz árnyalatok legyenek mélyebbek, de semmiképpen ne legyenek sárgásak. Az arany és szőkés árnyalatoknak kifinomultaknak és melegebb tónusúaknak kell lenniük, de nem csibesárgának!

4. Hosszú haj, rossz formázás

Fontos, hogy sose hanyagold el a hosszú hajad az évek elteltével, mivel a szögegyenes hosszú lobonccal sokkal idősebbnek nézhetsz ki. Vigyél bele lágy hullámokat, ettől sokkal fiatalosabb és üdébb lesz a megjelenésed.

5. Elhanyagolod a tincseidet

Az ősz szálak például sokkal intenzívebb ápolást igényelnek a kor előrehaladtával és a fejbőröd hidratálása is kiemelten fontos, hiszen ezzel a hajszálak növekedését is segíted. Szerezz be növényi olajat és heti rendszerességgel csinálj hajfürdőt, mely során 2-3 kanálnyi növényi olajat viszel fel a tincseidre hajmosás előtt. Várj 20 percet, majd végezd el a szokásos hajmosási rutinodat. Ezen kívül a nyári hónapokban használj hővédőt, hogy megvédd a káros napsugaraktól és a hajszárítás, hajformázás során keletkező hőtől.

6. Félelem az őszüléstől

Sokan azt gondolják, hogy az ősz hajszálaktól idősebbnek néznek ki, pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie. Egy jól elkészített ezüstös frizura nagyon stílusos és elegáns tud lenni: az ezüstszőke, és a metálos csillogású tincsek elképesztően trendinek számítanak ma is.

Nyitókép: Andreas Kuehn/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: