6 hátborzongatóan lenyűgöző város, amelyet bekebelezett a tenger

A régi romoknak, lakatlan helyeknek különleges hangulata van. A titokzatos atmoszféra magához vonzza az embereket, a falak pedig sejtelmes történetekről mesélnek.

Atlantiszról, az elsüllyedt civilizációról legendák mesélnek, a várost azonban sosem találták meg. Léteznek viszont olyan valós, egykor virágzó települések világszerte, amiknek emlékeit ma már csak tengerek mélye őrzi. Íme, hat város, amiket valamilyen szerencsétlenség folytán örökre elnyelt a víz.

Jonaguni Jima

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

wmjpadg_a (@wmjpadg_a) által megosztott bejegyzés

A janagun-i emlékmű a japán Atlantisz, aminek eltűnését a mai napig rejtély övezi. Jonaguni egyike a Jaejama-szigeteknek és Japán legnyugatibb lakott pontja, aminek partjainál furcsa épületek találhatók a víz alatt. A tudósok szerint ezek a különös építmények – piramis alakú szerkezet, a boltívek, a lépcsőházak – egy 10 ezer évvel ezelőtt eltűnt civilizáció emlékei.

Oroszlánváros

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@vauult által megosztott bejegyzés

Shi Cheng, más néven Oroszlánváros egy ősi kínai város Zhejiang tartományban, amelyet a Han-dinasztia alapított több mint 2000 évvel ezelőtt. Az ősi város 1959-ben süllyedt el, amikor a völgyet elárasztották vízzel és létrehozták a Qiando mesterséges tavat. A tó vize ma az egykori Kínai Birodalom időkapszuláját őrzi az eredeti állapotukban konzerválódott, díszes épületekkel.

Héraklion

A Krétai-tenger mélyén épületeket, szobrokat, arannyal rakott hajókat és olyan eszközöket találtak, amik rávilágítottak arra, hogyan is éltek Héraklion városában az ókori emberek. Az elsüllyedt városról kiderült, hogy jelentős szerepet játszott Görögország és Egyiptom kereskedelmében. A gazdag, ókori város víz alatti romjaira egy francia régész talált rá a 18. században, aki egy elsüllyedt hajó után kutatott.

Dwarka

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HISTORY OF ARTS (@phiartphy) által megosztott bejegyzés

Az indiai város víz alatti romjait, más néven a mennyország kapuját 1988-ban fedezték fel, 100 méter mélyen az öböl vízfelszínétől. Egy elfeledett város hálózatára, épületszerkezetekre, oszlopokra és ősi tárgyakra bukkantak. Az elsüllyedt romok pontos korát a mai napig nem tudták megállapítani. Ez a rég elveszett víz alatti város tele van rejtélyekkel és csodákkal.

Pavlopteri

Peloponnészosz déli részén, a Földközi-tenger mélyén életre kel az ókori történelem. Pavlopteri a legrégebbi víz alatti város, amit valaha felfedeztek. Története a kutatók szerint egészen a bronzkorig nyúlik vissza, vagyis a vizsgálatok szerint már az időszámításunk előtti 3. évezredtől lakták ezt a települést. Szinte hihetetlen, hogy a homokos strandokról néhány lépésre a világ egyik legszebb víz alatti csodája található.

Baia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@worldhistoryart által megosztott bejegyzés

Az olasz víz alatti város az itáliai Atlantiszként is ismert. Az egykor virágzó fürdőváros feltehetően az aktív vulkáni tevékenységeknek esett áldozatul, és örökre elnyelte a tenger. A 2000 éves maradványok kifogástalan állapotban vannak, szobrokat, házakat és templomok romjait őrzi a hely.

Forrás: Fodors Travel
Nyitókép: Jeremy Shepherd / 500px/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: