6 gyakori hiba, amit a sminkelésnél sokan elkövetnek

A mindennapok során a megszokott sminkelési rutinunkat követjük, amelyről tudjuk, hogy gyorsan és egyszerűen kész van, mégis látványos eredményt érhetünk el vele. De biztos, hogy minden lépést helyesen végzünk el?

Egyikünk sem született sminkmesternek, és sokan valószínűleg még az első esetlen ecsetvonásainkra is jól emlékszünk. Sőt, szárnypróbálgatásaink emlékét – és ennek borzalmas végeredményét – gyakran a régi fényképek is őrzik. Azóta természetesen nagyot fordult velünk a világ. Ma már rengeteg tutorial videó áll rendelkezésünkre, ha egy különlegesebb sminket szeretnénk elkészíteni vagy a legújabb trendek titkát szeretnénk ellesni. Azonban a hétköznapok során inkább a jól bevált sminkrutinunkhoz ragaszkodunk, amelyen már annyiszor végigmentünk, hogy lassan csukott szemmel is kivitelezhetnénk. Nem is vesszük észre, hogy ezek a mozdulatsorok ösztönössé váltak: automatikusan nyúlunk kedvenc sminktermékeink után, és ezeket egy meghatározott sorrendben visszük fel a bőrünkre.

Mivel nem vagyok nagy beauty guru, így a rutinos mozdulatok közben néha megfordul a fejemben, hogy „vajon mindent jól csinálok?”, „ez az árnyalat biztosan jól áll nekem?”. Sőt, még azon is elgondolkozom, vajon mit szólna egy profi sminkmester, ha látná a 10, maximum 15 perc alatt összedobott „remekművemet”. Vajon hányszor szorítaná össze a fogait, ha végignézné, mit művelek a bőrömmel vagy a drága termékekkel? Habár a szakma legismertebb képviselői is azt hangsúlyozzák, a sminkelés terén az a legfontosabb, hogy magabiztosnak és gyönyörűnek érezzük magunkat, van néhány hiba, amit sokan elkövetnek és amitől a hideg is kirázza a profikat. Ezek nem a stílushoz vagy a színválasztáshoz kapcsolódnak, sokkal inkább a technikához. Következzen néhány tipp – nem tőlem, hanem a sminkmesterektől –, amelyet érdemes betartanunk a tartósabb és minőségibb eredmény érdekében.

1. A primer hanyagolása főbűn

Christine Cherbonnier sminkmester, a REYN márka alapítója szerint a legfontosabb, hogy az alapozó felvitele előtt nem hagyjuk ki a bőr előkészítését. Ehhez egy jó minőségű primerre van szükségünk, hiszen ez a termék feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja, selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt, így készíti elő az arcbőrt a tökéletes alapozáshoz. Primer nélkül több alapozóra van szükség, ráadásul a bőr gyorsabban fel is szívja. Így a nap folyamán gyakrabban kell igazítanod a sminkeden. A megoldás egyszerű: ne tekints a primerre felesleges pénzkidobásként, mert alapvető része a sminkrutinnak. 

2. Fontos a sorrend: alapozás a szem sminkelése után

Veled is előfordult már, hogy tökéletesen lealapoztad az arcbőröd, majd a szemhéjad sminkelése során a lepergő festék tönkretette a munkád? Hadd tippeljünk: igen. A profik szerint ez az egyik leggyakoribb hiba, amit a mindennapok során elkövetünk. Janice Kinjo sminkmester azt ajánlja, hogy a szemünk sminkelése legyen az első, hiszen így a hibák könnyen javíthatók. Máskülönben csak időpazarlás a tökéletes alap, hiszen a korrekciók miatt ismét igazítanunk kell rajta. A másik tanácsa, hogy a szemöldökceruzát is a hidratálás, illetve az alapozás előtt használjuk.

3. Ne használd szárazon a beauty blendert

A szakemberek szerint a beauty blendernek – azaz a speciális anyagból készült, csepp formájú professzionális sminkszivacsnak – enyhén nedvesnek kell lennie, mielőtt a segítségével felapplikáljuk az alapozót. Ez kulcsfontosságú a természetes, egyenletes smink felviteléhez. Fontos, hogy ne áztasd el a szivacsot: vizezd be, jól csavard ki és a végén még egy törölközővel is felitathatod a nedvességet. 

4. Óvatosan a korrektorral

Ha túl sok korrektor viszel fel a szemed alá, vagy a szemedhez túl közel applikálod fel, akkor a korrektor a finom vonalakban összegyűlik és kiemeli őket. Ezeket a vonalakat ne a mennyiség növelésével próbáld eltűntetni, hanem az alkalmazott technikával. Amennyiben nagyobb fedésre van szükséged, a titok, hogy ne kend a korrektort, hanem (az ujjbegyeddel vagy egy ecsettel) finoman, apró mozdulatokkal ütögesd bele a vonalakba. 

5. Telt ajkak – csak mértékkel

A szájceruza segítségével könnyen azt a hatást kelthetjük, hogy ajkaink természetesen teltek – és ezt a trükköt szívesen bevetjük. Azonban nagyon lényeges, hogy a ceruzával hol szélesítjük ki az ajkaink határát. A technika a következő: a Cupido-ív két legfelső pontjánál, valamint az alsó ajkak közepén rajzold túl a vonalat. Majd a szájszélek felé haladva kövesd az ajkad természetes vonalát.

6. Ne ragaszkodj túl sokáig a trendekhez

Habár mindannyian ragaszkodunk egy-egy stílushoz, technikához vagy színhez, az új trendekre is nyitottnak kell lennünk. Jamie Dorman sminkmester szerint az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy makacsul ragaszkodnak az elavult sminktrendhez. „Ez azt eredményezi, hogy a viselője idősebbnek és maradinak tűnik” – magyarázza. Ilyen például a túl erős kontúr. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden trendet követned kell. De érdemes kipróbálni őket, esetleg egy kicsit személyre szabni, hogy jobban passzoljon a stílusodhoz.

Nyitókép: CoffeeAndMilk/GettyImages
Forrás: WWW

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: