6 illatos, vegyszermentes szappan, ami segít az egészségmegőrzésben (is)

Minden év október 15-én tartjuk a kézmosás világnapját. Ebből az alkalomból összeszedtünk néhány hatásos és prémium csodaszappant.

Az UNICEF egy korábbi kezdeményezésének köszönhetően 2008 óta minden év október 15-e a kézmosás világnapja. Ezen a napon arra hívják fel világszerte az emberek figyelmét, hogy mennyire fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása, különösképpen a szappannal történő kézmosás betegségmegelőző hatását hangsúlyozzák. Az egészségünk megőrzése életünk folyamán a legfontosabb feladatunk, de a rendszeres, szappanos kézmosás szükségessége a világjárvány kitörésével még inkább előtérbe került. Fél évvel ezelőtt a Guardian magazin egyik cikkében például egy ausztrál kémiaprofesszor, Pall Thordarson kifejtette, hogy egy szappan még a kézfertőtlenítő gélnél és a folyékony szappannál is hatékonyabb lehet a koronavírus ellen. Mivel a szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossa le, hanem szétbontja azt a rendszert is, amely egyben tartja a vírust alkotó fehérjét és RNS-t.

Szappancsodák extrákkal

Szerencsére manapság már temérdek csodálatos natúrszappan közül válogathatunk, amelyek ráadásul vegyszermentesek, így biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen idegen anyag nem kerül a használatuk során a bőrünkre, és még védve is vagyunk általuk. Az összetevők listáját persze nem árt megnézni a vásárlás előtt: fontos, hogy a készítmény pálmaolajmentes legyen, és bázisát valamilyen növényi olaj (például repceolaj, kókuszolaj, olívaolaj) alkossa. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak az alapos kézmosás lépéseit kell elsajátítunk.

A helyes kézmosás: minimum 20 másodpercig tart

A közvetlen környezetünkben gyakran látni arra példát, hogy az emberek csak felületesen átöblítik a kezüket és azt gondolják, ezzel meg is szabadulnak a bőrükre tapadt összes baktériumtól, vírustól, kórokozótól. A többség átlagosan 6 másodpercig mos kezet, pedig a megfelelő időtartam a minimum 20, de inkább 30 másodperc lenne. Az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízzel tisztítjuk meg a kezeinket, a legjobb, ha meleg vizet használunk a kézmosás során.

A megfelelő kézmosás lépései:

  1. Vizezd be a kezeidet, majd alaposan dörzsöld át a felhabosított szappannal és gondoskodj arról, hogy a kézfejekre is jusson belőle.
  2. Súrold át az ujjaid közötti részeket is.
  3. Ezután az ujjaid segítségével alaposan mosd meg a tenyeredet.
  4. A hüvelykujjadat se felejtsd el átsúrolni.
  5. A csuklóidat is mosd meg.
  6. Befejezésként alaposan öblítsd le meleg vízzel a kezeidet, zárd el a csapot a könyököd segítségével, majd egy puha, száraz törölközővel törölközz meg.

Jöjjön 6 csodálatos natúrszappan, amely nemcsak a szennyeződésektől segít megszabadulni, hanem még pazar illatával is elkápráztat:

Sea vegetable szappan, Lush 1790 Ft

A hámlasztó sót és a bőrpuhító arame algát tartalmazó szappan a benne lévő citrusolajoknak köszönhetően frissítő illatot csempész a fürdőszobádba. A repedezett és száraz bőrt megnyugtatja és bársonyossá teszi már néhány használat után.

Mandarin szappan, Manna Natúr Kozmetikum 1690 Ft

A Manna Natúr Kozmetikum szappanja amellett, hogy boldogságot és jókedvet hoz illatával, a benne lévő kókusz- és extra szűz olívaolajjal gyengéden ápolja a bőrt.

Kakaó szappan, ZADOR 2990 Ft

A trópusi kakaóbab ihlette szappan a kakaóvaj mellett hévízi termálvizet is tartalmaz. Ezek együttes ereje gátolja az öregedés jeleinek kialakulását, az arcbőrnek is egészséges ragyogást ad, és segít a bőr rugalmasságának, hidratáltságának megőrzésében.

Lush szappan
Outback Mate szappan, Lush

Outback Mate szappan, Lush 1990 Ft

Már csak a látványa miatt is szerelembe lehet esni a menta és eukaliptusz illatú szappannal. Az Outback Mate-be citromfű- és borsmentaolaj is került, ettől ébresztően hat a bőrre, a kézfejek pedig frissek és nagyon tiszták lesznek tőle.

Herbae par L’Occitane L’Eau szappan, L’Occitane En Provence 1990 Ft

A zöld-virágos illatú kéz és testszappan pálmaolajmentes és gyengéden tisztítja bőrt.

Savon du Midi szappan karitévajjal, Ecco Verde 900 Ft

A Provence-ban előállított szappan a bio shea vajnak köszönhetően ápolt puhaságot kölcsönöz a bőrnek. A szappan gyártásához csak ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó növényi olajok kerülnek felhasználásra.

Nyitókép: Lush

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: