6 jel, hogy kezdesz egészségesebbé válni, még ha nem is fogysz

A szakértők szerint a kilók számolása korántsem a legjobb módja a fogyási utunk követésének. Itt az ideje elbúcsúzni a mérlegtől, és megismerni 6 arra utaló jelet, hogy valóban változást értünk el a centiken túl.

A dietetikusok szerint teljesen felesleges a kilók miatt aggódni, ugyanis a testünk akkor is érzi és leköveti az egészséges döntéseinket, ha épp nem változik a mérleg mutatója. Bár tény, hogy a testsúly is számít, és egy jó kiindulópont lehet, de semmiképp nem engedhetjük, hogy a kilók csapdájába essünk. Ugyanis messze nem az határozza meg a fizikai jóllétünket. Egy megfelelő diéta, egy új edzésrutin jótékony hatással lehet ránk, még akkor is, ha ezt számokban nem látjuk. Éppen ezért érdemes elengedni a szükségtelen stresszt és a nagyobb képet figyelembe venni, ugyanis több értékes jelzés is érkezik a testünktől, ami arra utal, hogy a helyes irányba haladunk az egészséges élet felé. Ezek közül gyűjtöttünk össze most hatot.

1. A jó életmódhoz jó közérzet is társul

Az egyik első és legjelentősebb „tünete” az egészséges életmódnak a jókedély, függetlenül attól, hogy mit is teszünk. A szakértők szerint egy egészséges napirend kialakítása nemcsak a fizikai-, hanem a mentális jóllétünkhöz is nagyban hozzásegíthet. Ezért, ha úgy érzed, hogy egyre jobban kezeled a napi megpróbáltatásokat és egyre hosszabb ideig vagy kiegyensúlyozott a nap folyamán, az egy hatalmas jel arra, hogy érdemes tovább folytatnod az egészséges szokásaid.

2. Rutin nappal, nyugalom éjjel

Egy másik pozitív visszacsatolás az egészséged állapotáról az éjszakai álmaidban keresendő. Az egészséges szokások ugyanis a megfelelő éjszakai rutinnál és a pihentető alvásnál kezdődnek. A túlzott mennyiségű edzés, a túl- vagy alulevés, vagy az étkezések idejének rendszertelensége mind nehezítő tényezők lehetnek és álmatlan éjszakákat okozhatnak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy tápanyagokban gazdagon és egy jól felépített rendszernek megfelelően étkezzünk, ahogyan az is, hogy megválogassuk, mi az, amit a lefekvés előtti órákban elfogyasztunk – a kávé például biztosan nem tartozik ide.

3. Helyes étrend az egészséges emésztőrendszer kulcsa

Habár nem létezik egyetlen bevált módja az egészséges táplálkozásnak, a legtöbb kutatás egyet ért abban, hogy ha minél több zöldséget, diófélét, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat és gyümölcsöt építünk be az étrendünkbe, azzal nem lőhetünk mellé. Ráadásul az emésztőrendszerünk lesz az első, ami meghálálja a törődést. A kevesebb puffadás, vagy épp a székrekedés elmaradása, mind az egészséges étkezés velejárói. Így, ha ezeket tapasztalod, kétségtelen, hogy jól működik a szervezeted.

Fotó: Getty Images/swissmediavision

4. Még több plusz kiló!?

Hogyha elkötelezzük magunkat az életmódváltás mellett, és már hosszabb ideje igyekszünk többet edzeni és minél jobb szokásokat kialakítani, akkor nem azt várjuk, hogy nőjjön a súlyunk, hanem épp ellenkezőleg – le szeretnénk faragni azokból a fránya számokból. Azonban több esetben is találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a „plusz” kilók csak fejlődő izmokat takarnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem megy le rólunk a zsír, hanem, azt, hogy egyszerre égetjük a zsírt és növeljük az izmainkat, így a mérleg nem igazán mutat változást. Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, minden áron fogyni kell és ezért folyamatosan kalóriadeficitben tartják magukat. Ezzel azonban valójában többet ártunk, mint gondolnánk, hisz így esélyt sem adunk az izmoknak a gyarapodásra. Ha sikerül kialakítani egy egészséges és mennyiségben megfelelő étrendet, az nem zárja ki, hogy a kilók felkússzanak, aggodalomra azonban semmi ok.

5. Lassan, de biztosan

Ha azt érezzük, hogy egyre könnyebbek az edzésgyakorlatok, és egyre jobban bírjuk az edzőteremben eltöltött órákat, az egy egyértelmű jel arra, hogy jó irányba fejlődünk. Talán nem érzünk majd egyből minden pozitív hatást, de ha odafigyelünk az apró sikerekre – legyen az például két kilóval nagyobb súly vagy nagyobb ismétlésszám –, akkor kellő motivációt nyerhetünk a folytatáshoz.

6. A hosszú élet titka

A jó szokásaink következményeit elsősorban a közeljövőben fogjuk észrevenni, végső soron azonban egyre több évet adunk hozzá az életünkhöz. Ugyanis nap mint nap csökkentjük az olyan betegségek kockázatát, mint a rák vagy a szívelégtelenség. Ha jelenleg nem küzdesz semmilyen komoly betegséggel, szerencsésebbnek mondhatod magad az emberek 70%-nál. Ennél biztatóbb jel talán nincs is. A legfontosabb, hogy maradjunk aktívak és tudatosan próbáljuk felépíteni a számunkra megfelelő értendet, hisz ezzel észrevétlenül növeljük az életminőségünket és egy hosszabb élet reményében haladhatunk tovább.

Nyitókép: urbazon/ Getty Images
Forrás: Insider

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: