6 jel, hogy téged is elégettek volna máglyán a boszorkányüldözéskor

Attól, mert a súlyod nem egyenlő egy kacsáéval, még nem jelenti azt, hogy nem vagy boszorkány. Vigyázz, ezek a jellemzők könnyen lebuktathatnak!

A boszorkányüldözések tragédiája számos klasszikust megihletett, nem véletlen, hiszen kétségkívül a világtörténelem egyik legsötétebb időszakát szimbolizálják. Bár még ma sem tudni pontosan, hány emberéletet követeltek a perek, számos forrás maradt fenn arról – főleg a leghíresebbnek számító salemi üldöztetésből –, hogy mi alapján bélyegeztek meg valakit a boszorkányság vádjával. A lista pedig egészen elképesztő, az abszurd vádakat olvasva nehéz eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk – ezért inkább az utóbbit választottuk.

Itt van hát hat jel, amiből akkor is megmondjuk, hogy boszorkány vagy, ha még mindig várod a roxforti meghívót: 

1. Nő vagy

Van merszed nőnek lenni? Akkor vélhetően téged is az ördög küldött a világunkra. Ezt vallották legalábbis a középkorban, amikor a mágiát és a boszorkányságot leginkább a női léttel azonosították. Bár valljuk be, ez a vélekedés azóta sem sokat változott, Harry Potter minden igyekezete ellenére sem tudta teljesen lerombolni ezt a sztereotípiát, az Évák vélhetően most már több ezer éve nem tudnak jó szívvel megenni egy ártatlan almát. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a nagy boszorkányüldözés idején nem csupán a „gyengébbik“ nem képviselőit, de férfiakat is elítéltek, az őket érintő tragédiák száma azonban jelentősen alacsonyabb volt: Salemben összesen 19 embert akasztottak fel, köztük 14 nő és mindössze 5 férfi volt. Bezzeg a híres szegedi boszorkányper során sokkal jobban odafigyeltek az egyenlőségre: a ma Boszorkánysziget névre hallgató helyen 6 nőt és 6 férfit végeztek ki.

Fotó: IMDB

2. Egy, vagy egynél több barátnőd van

Nos, akkor rögtön gyanús vagy. Bármit is állítanak a Netflix-sorozatok, nem kell ám állandóan társaságban lógni, különösképpen a női baráti körökben, ugyanis ezek egyértelműen ördögtől valóak. Hiszen ha lányok egy csoportja férfi kísérő nélkül mutatkozott Salemben, az nyilvánvaló boszorkánygyűlésnek és fondorlatos cselszövésnek minősült, ezért rögtön – jó esetben csak – a városi pletykák sötét oldalán találták magukat a bűnükért. Talán ezért tartják még mindig, hogy veszélyes, ha sok nő van egy helyre összezárva? 

3. Ha valaha is konfliktusba keveredtél valakivel

A boszorkányüldözések idején tanácsos volt ügyelni a szádra, hiszen bárki feljelenthetett bárkit a mágia vádjával. És bátran meg is tették. Ha valakivel a legapróbb összetűzésbe is keveredtél, könnyen meggyanúsítottak azzal, hogy mindeközben átkot szórtál rá – akár elszenvedett bármilyen valós sérelmet a vitátok után, akár nem. Gyakorlatilag akár meztelenül, seprűháton is repkedhettél volna a holdfényben, az sem lett volna erősebb bizonyíték a boszorkányságodra, mint egy szópárbaj. Ha pedig nőtársaddal, különösképp a barátaiddal – már ha voltál olyan bátor, hogy legyenek barátaid – kerültél konfliktusba, az már végképp annak a jele volt, hogy az ördöggel cimborálsz. 

4. Gyógyító vagy

Nem kell, hogy bármilyen alternatív gyógyászatban mozogj vagy orvosi köpenyt viselj, ha valaha adtál egy aszpirint egy fejfájástól szenvedő embertársadnak, azzal az ígérettel, hogy a pirulától jobban érzi majd magát: lebuktál. 1648-ban azért végezték ki Margaret Jones-t, aki a közösség gyógyítójaként tevékenykedett, mert azt merészelte mondani a pácienseinek, hogy ha nem követik az egészségügyi utasításait, nem fognak enyhülni a panaszaik. Micsoda fenyegetés! Vagy ahogyan ma hívjuk: józan ész.

5. Ha van anyajegyed, bibircsókod, esetleg egy harmadik mellbimbód

Chandler Bingnek komoly gondjai adódtak volna Salemben. Minden, ami a „normálistól“ eltérő testi jegy volt, azt gyanúsnak találták a középkorban, igaz, a „normálist“ elég szűken definiálták. Végül is, mi másnak lehetne tulajdonítani egy anyajegyet, mint az ördög a kézjegyének? De még ennél is tovább mentek: biztosak voltak abban, hogy ezeken a testrészeken keresztül csatlakoznak a háziállatok a gazdájukhoz – főleg a macskák, nyilván –, hogy fogyasszanak a vérükből. Khm.

6. Tönkrement a tejtermék a hűtődben

Nem viccelünk, ideje színt vallanod! Számtalan tanúvallomásban visszatérő vád volt a boszorkányságra, ha az asszony háztartásában romlott vajat vagy tejet véltek felfedezni. A középkori Európában ugyanis a romlott tejtermék az egyik legsúlyosabb bizonyíték volt, amit a boszorkánysággal azonosítottak, miután 1650 körül egy Isabel Maine nevű nő meg volt győződve arról, hogy a tejük el van átkozva, mivel nem volt hajlandó sajttá érni a galád. Ha pedig a körülötted lévő tanyákon nem volt teje a tehénnek, míg te hagytad megromlani a sajátod (hűtő nélkül)… nos, végképp ideje volt menekülni.

via GIPHY

Úgyhogy azt ajánljuk, gyorsan nézz be a hűtődbe és tüntesd el a terhelő bizonyítékokat!

 

Nyitókép: Warner Brothers Studios
Forrás: mentalfloss.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: