6 kérdés, amit introvertáltként fel kell tenned magadnak, ha munkát keresel

A tökéletes munkától csak egy rövid önelemzés választ el!

Ha te az introvertáltak táborát erősíted, az állásvadászat nagy kihívás elé állíthat, mivel az interjúk miatt kényelmetlenül érezheted magad. A következő hat kérdés megválaszolásával viszont nagyon gyorsan megkönnyítheted a dolgod, rájöhetsz arra, hogy milyen munka illik hozzád a leginkább:

1. Ki is vagy valójában?

Az introvertáltak többsége belül mélyen pontosan tudja, mi teszi őket különlegessé, a gond csak azzal van, hogy nehezen találják a megfelelő szavakat arra, hogy kifejezzék az egyediségüket. Éppen ezért első lépésként összpontosíts a pozitív tulajdonságaidra!

2. Mi az, ami felkelti a figyelmedet?

Természetes, hogy akkor vagy a legenergikusabb, ha a munkahely tükrözi a személyes érdeklődési köreidet. Az alábbi apró kérdésekkel közelebb kerülhetsz ahhoz, mi áll hozzád közel igazán:

  • Milyen hobbikat és szabadidős tevékenységeket élvezel igazán?
  • Mik a természet adta tehetségeid?
  • Mit szerettél csinálni gyerekként vagy serdülőként?
  • Mely elvek, ügyek vagy kérdések fontosak számomra?
  • Mit tennél, ha a világ összes pénze a rendelkezésedre állna?
  • Milyen tréninget vagy képzést végeznél el, ha időd lenne?
  • Van olyan álmod, amit félretettél?

3. Mik a legragyogóbb pillanataid?

Itt a lehetőség arra, hogy a reflektáló éned csillogjon: írj egy listát azokról az eredményeidről, amelyek szerinted különösen tiszteletre méltóak. Ne csak a munkahelyi sikerekre gondolj (mint például, hogy megszerveztél egy tréninget), hanem a személyesekre is. Nyugodtan jegyezd csak fel azt is, hogy hetente többször eljársz edzeni! Ez a gyűjtemény segít felturbózni az önbizalmad és a büszkeségedet, ezáltal sokkal magabiztosabban tudsz majd beszélni az interjúkon az erősségeidről és az értékeidről.

4. Mi a célod?

Nemcsak a személyes érdeklődési köröd, hanem a céljaid és az értékeid is fontosak akkor, ha szeretnéd megtalálni az álommelót. Ha például a kreativitás kiemelt helyet foglal el az értékeid között, akkor érdemes a reklámszakma vagy a grafika irányában keresgélned. Ha pedig a társadalmi felelősségvállalás áll közel a szívedhez, nézz szét az alapítványok álláshirdetései között. Az alábbi apró kérdésekkel közelebb kerülhetsz a céljaidhoz:

  • Egyedül vagy csapatban szeretsz jobban dolgozni?
  • Inkább akkor érzed jól magad, ha megszabott keretek között dolgozhatsz vagy, ha teret engednek a kreativitásodnak?
  • Olyan munkahelyen szeretnél elhelyezkedni, ahol segítséget nyújthatsz az embereknek, vagy inkább a rendszerek és eljárások hatékonyságát fejlesztenéd?

5. Mik az erősségeid?

Talán ez az egyik legkönnyebben megválaszolható kérdés a listán, hiszen ez a legkevésbé személyes. Gondold végig alaposan a korábbi munkatapasztalataidat és azt, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézned – és persze azt is, mely készségeid segítettek abban, hogy lazán vedd az akadályokat!

+1. A személyiséged 50 árnyalata

A jellemvonásaid nagy szerepet játszanak abban, hogyan tudsz együtt dolgozni a leendő főnökeiddel, a kollégáiddal vagy az ügyfelekkel. Az introvertált álláskeresők hajlamosak lefagyni az interjúkon, ha személyes kérdésekről van szó, a visszahúzódó énük miatt így sokszor nem tudják reprezentálni az erősségeiket teljes vállszélességgel. Még mielőtt interjúra mennél, kérd meg három barátodat, rokonodat vagy kollégádat, aki jól ismer, hogy mondjanak 6-6 tulajdonságot, ami szerintük a legjobban jellemez téged. Ez a lista segíthet abban, hogy megtudd: hogyan ítélnek meg téged külső szemmel, sőt olyan erősségeiddel is szembesülhetsz, amelyekről nem is gondoltad, hogy a birtokodban vannak.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Koldunova_Anna/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: