6 látszólag vidám dolog, ami boldogtalanná tehet

Boldogságnak álcázott boldogtalanság

Néhány apró, hétköznapi szokásod jobban befolyásolja a közérzetedet, mint gondolnád! Azt hiszed boldoggá tesznek a következő dolgok?

1. A barátaid állandó csekkolása a közösségi oldalakon

A különböző közösségi oldalaknak köszönhetően a világ másik felén élő ismerőseink mindennapjait is figyelemmel követhetjük és akár könnyedén tarthatjuk velük a kapcsolatot. Ezen felül használhatjuk inspirációforrásokként, megismerkedhetünk új emberekkel és csatlakozhatunk számunkra kedves csoportokhoz is a felületeken. Mégis mi lenne ebben a rossz?

Tedd a szívedre a kezed… te hányszor ostoroztad már magad mások szebbnél szebb fotói láttán? Hányszor vágyódtál azokra az Instagramról jól ismert egzotikus helyekre, és hányszor tetted fel magadnak a kérdést: Nekem miért nem jön össze semmi? A social média kereszttüzében sokszor úgy tűnhet, hogy mindenki élete jobb, mint a miénk, ez érthető okokból feszültséget, szorongást vagy akár depressziót is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a képernyő görgetésével észrevétlenül repülnek el az órák, amitől nemcsak boldogtalanok leszünk, még a teendőinkkel sem haladunk.

Persze, nem kell teljesen megvonnod magadtól a közösségi oldalakat – néha azért nem árt teljesen offline módba kapcsolni –, hiszen sok mindenben a segítségedre lehetnek, de figyelj oda a mértékletességre! Akármennyire is nehéz, ne hasonlítsd mások életét a sajátodhoz, és ne felejtsd el a legfontosabbat: mindenki csak a pozitív élményeit osztja meg a nagyvilággal. Egy mosolygós szelfi mögött könnyen meglehet, hogy valójában rengeteg probléma rejtőzik.

2. Mindent a kitűzött céljaid alá rendelsz

Azzal semmi probléma, ha az ember célokat tűz ki maga elé és határozott elképzelése van a jövőjéről, sőt. Ezek a kisebb-nagyobb tervek motiválnak és segítenek átlendülni az esetleges mélypontokon. De figyelj arra, hogy ne ess túlzásba! Ha csak a kitűzött cél körül forognak a gondolataid, akkor sokkal stresszesebbé válnak a mindennapok és az emberi kapcsolataidnak is árthatsz. Verd ki a fejedből, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha az akaratodat tűzön-vízen keresztülviszed! Élvezd az élet minden pillanatát és próbálj meg örülni az apró dolgoknak is!

3. Túl sokat költesz self-care termékekre és szolgáltatásokra

Először is tisztázzuk, hogy a self-care kifejezésbe nemcsak az arcpakolás, a masszázs és a jógatanfolyam tartozik bele. Minden, amit az egészségünk és a boldogságunk érdekében teszünk a saját self-care-rutinunk része. A sokadik szaunaszeánsz és masszázs biztosan nagyon jól fog esni és a személyi edző is megéri a több tízezer forintot, legalábbis elsőre, de a hónap végén már lehet, hogy nem így fogjuk gondolni. Ha téged mégis a wellnessélmény tesz boldoggá, akkor készíts egy habfürdőt vagy helyezz fel egy frissítő arcmaszkot. Derítsd ki, hogy mitől érzed magad igazán kiegyensúlyozottnak – egy nagy sétától a kutyusod társaságában? Egy csodás édességtől, egy könyvtől, amit már jóideje el akartál olvasni? Na, ugye? Nem kell mindig a drága kence…

4. Szigorúan ragaszkodsz a büdzsédhez

A boldogtalanság mögött nagyon sokszor pénzügyi problémák állnak – a számottevő kiadások, hitelek, a havi számlák befizetése csak néhány olyan dolog, ami megkeseríti az emberek mindennapjait. Ha sikerült egy stabil egzisztenciát kiépítenünk, akkor is érdemes kordában tartani a kiadásainkat, hiszen könnyen túlköltekezhetjük magunkat. Éppen ezért, állíts fel egy havi büdzsét! Persze, ha nem sikerül minden hónapban a kereten belül maradnod, ne csüggedj, attól még nem dől össze a világ. Nyugodtan mondj igent például egy spontán vacsorára, maximum abban a hónapban kicsivel többet fogsz költeni. De ha előre tudod, hogy a következő hónapban lesz egy nagyobb kiadásod – helló fesztiválszezon –, akkor érdemes az elsőre aprónak tűnő dolgokon spórolnod: a taxi helyett válaszd a tömegközlekedést, vagy a munkahelyre otthon készített ebéddel érkezz.

5. Félsz az ismeretlen helyzetektől

Senki sem szereti a kényelmetlen, stresszes szituációkat. Néha olyan dolgok is képesek nyugtalan érzést kelteni bennünk, mint egy parti, ahol szinte senkit sem ismerünk vagy egy első randi. Előfordul, hogy ez az izgatottság egyenesen rémületbe csap át és ilyenkor jönnek a mondvacsinált kifogásaink, hogy miért mondtuk le az utolsó pillanatban a találkozót. A szorongás nem old meg semmit. Sőt, csak gátol abban, hogy új dolgokat próbáljunk ki. Szívesen kipróbálnál egy kerámia tanfolyamot, de a technika óra sosem volt az erősséged? Esetleg elkezdenél edzeni, de attól félsz, hogy a pluszkilók miatt mindenki téged fog majd nézni? Az igazság az, hogy a félelmeid senkit sem érdekelnek. Szóval, legközelebb mielőtt megijednél egy számodra még ismeretlen szituációtól, jusson eszedbe, hogy csak elindulni nehéz.

6. Eltéríted a dicséreteket

Nagyon jó volt a prezentációd” – mondja egy munkatársad, amire te csak annyit felelsz: Ó, Kinga nélkül nem sikerült volna ilyen jól”. Pedig valójában tudod, hogy a drága kolléganőd egy percet sem foglalkozott a feladattal, mert az egész hétvégét vidéken töltötte a családjával. Később kedves szavakkal illetik a kontyodat, de te csak annyit felelsz Dehogy, olyan, mint egy madárfészek”. Lehet, hogy szerénynek akarunk tűnni az ilyen helyzetekben, de sokszor inkább bizonytalannak vagy idegesítőnek találhatják a válaszunkat. Itt az ideje, hogy büszkén fogadd mások dicséreteit, a kifogások helyett egy egyszerű köszönömmel nyugtázd a többiek kedvességét!

Nyitókép: Nattakorn_Maneerat/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: